Kris De Ryck gaat bedrijf leiden dat nieuw netwerk van bankneutrale geldautomaten beheert

Kris De Ryck gaat bedrijf leiden dat nieuw netwerk van bankneutrale geldautomaten beheert

Cruciale volgende stap in ambitieus project van vier grootbanken

Vanaf 1 juni wordt Kris De Ryck CEO van Batopin, het nieuwe bedrijf dat het netwerk van bankneutrale geldautomaten zal uitbouwen en beheren. Het ambitieuze project van de vier grootbanken (ING, KBC, BNP Paribas Fortis en Belfius) moet ervoor zorgen dat 95% van de bevolking in België een ATM ter beschikking heeft binnen een afstand van maximaal 5 kilometer. Het is een passend antwoord op de noden van onze maatschappij die in sneltreinvaart verder digitaliseert.

Begin januari 2020 maakten de 4 grootbanken hun intentie bekend om een nieuw gemeenschappelijk netwerk voor geldautomaten uit te bouwen. Op 6 maart 2020 werd Batopin NV/SA boven de doopvont gehouden. Batopin staat voor Belgian ATM Optimisation Initiative. Met de aanstelling van Kris De Ryck (ex-Bancontact, itsme® ) als CEO wordt nu ook verder vorm gegeven aan de operationele werking van het bedrijf.

Een commercieel merk is er nog niet maar Batopin heeft zeer duidelijke objectieven: ervoor zorgen dat elke Belgische consument en handelaar een gemakkelijke en veilige toegang krijgt tot geldopnames of geldstortingen. Vandaag zijn geldautomaten vaak vast verbonden met bankkantoren waardoor er op bepaalde plaatsen te veel toestellen beschikbaar zijn en op andere plaatsen dan weer te weinig. Het doel is om te garanderen dat 95% van de Belgen binnen 5 km van zijn woonst of winkel toegang heeft tot een geldautomaat. De eerste toestellen zouden reeds in werking worden gesteld midden 2021 gevolgd door een verdere gefaseerde uitrol.

Kris De Ryck (52 jaar) – van opleiding ingenieur-architect – was 15 jaar actief in constructie en  vastgoed alvorens hij de boeiende wereld van het elektronische betaalverkeer ontdekte. In 2011 werd hij aangesteld als CEO van Bancontact waar hij een belangrijke drijvende kracht was achter de ontwikkeling van mobiele betalingen in België. In het verlengde hiervan nam hij in 2017 als CEO van Belgian Mobile ID de uitdaging aan om een veilige en betrouwbare digitale identiteit te ontwikkelen voor elke Belg. Vandaag heeft itsme® bijna 2 miljoen gebruikers en dit jaar wordt wellicht de kaap van de 100 miljoen transacties overschreden.

“Ik ben heel blij met de beslissing van Kris De Ryck om de leiding te nemen van Batopin. Ik ben ervan overtuigd dat Kris De Ryck, een echte professional met bewezen ervaring in het domein van het betalingsverkeer en een grondige kennis van de Belgische markt, de ideale persoon is om deze onderneming te leiden tijdens de eerstvolgende jaren en onze strategie tot een goed einde te brengen.”
Olivier Onclin, voorzitter van de raad van bestuur van Batopin


“De complexiteit van dit ambitieuze project voor de banken gecombineerd met mijn opgebouwde ervaring in zowel het domein van gebouwen als dat van betaalmiddelen, maakte ons als het ware voorbestemd om dit samen te realiseren. Ik kijk er dan ook naar uit om tezamen met een sterk team de gestelde ambities waar te maken.”
Kris De Ryck, nieuwe CEO van Batopin

Corporate