Vlak voor Sinterklaas stellen de cadeautjes van de ECB wat teleur

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft vandaag een reeks maatregelen genomen die de groei in de eurozone moeten aanzwengelen en de inflatie, die nu 0,1% bedraagt, moeten opkrikken richting de doelstelling van net geen 2%.

Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft vandaag een reeks maatregelen genomen die de groei in de eurozone moeten aanzwengelen en de inflatie, die nu 0,1% bedraagt, moeten opkrikken richting de doelstelling van net geen 2%.

  • Ten eerste verlaagde de ECB de depositorente van -0,2% tot -0,3%. Dit is de rente die banken krijgen om hun overtollig geld voor één nacht bij de ECB te parkeren. Die rente werd vorig jaar al negatief, waardoor de banken nu moeten betalen om hun geld te deponeren. Met de verlaging van vandaag moeten de banken nu dus nog meer betalen. Dit moet de banken aanmoedigen om hun overtollige geld uit te lenen aan bedrijven en huishoudens. Daarnaast heeft de renteverlaging ook een neerwaartse impact op de kortetermijnrentes op de geldmarkt, zoals de EONIA en de Euribor. Dit alles moet de economie verder ondersteunen. Alle andere rentes liet de ECB ongewijzigd. We gaan ervan uit dat de ECB-rentes pas in 2018 voor het eerst zullen worden opgetrokken, wat de korte rentes nog lang uiterst laag zal houden.
  • Ten tweede zal de ECB nog minstens tot maart 2017 obligaties blijven opkopen, een half jaar langer dan eerst gepland. Sinds maart van dit jaar koopt de ECB elke maand voor 60 miljard euro aan financiële activa op, vooral overheidsobligaties. Het doel daarvan is om meer geld in omloop te brengen en om ook de langetermijnrentes laag te houden. Het uitstellen van de deadline wil dus zeggen dat ook de lange rentes nog lang zeer laag zullen blijven.

Velen verwachtten echter een sterkere verlaging van de depositorente (tot bijvoorbeeld -0,35% of -0,40%) of een verhoging van het bedrag van de maandelijkse obligatie-aankopen (tot bijvoorbeeld 70 miljard euro). Als gevolg stelde Draghi heel wat spelers op de financiële markten teleur. Hierdoor versterkte de euro en stegen de obligatierendementen onmiddellijk na de aankondiging van de beslissingen, terwijl de beurzen onderuit gingen.

Waarom heeft de ECB zo bescheiden gereageerd? Dit heeft wellicht te maken met de zo goed als ongewijzigde vooruitzichten voor groei en inflatie en met de positieve evaluatie van de economische impact van het opkoopprogramma van obligaties tot dusver. Het onderliggende verhaal is er nog steeds één van een geleidelijk herstel, maar met neerwaartse risico’s voor zowel groei als inflatie. Daarnaast kan het ook zijn dat de sceptici van soepel monetair beleid binnen de ECB toch sterker staan dan veel marktspelers dachten.

De beslissing van vandaag laat nog steeds alle deuren open voor verdere monetaire steun indien zowel de groei- als inflatievooruitzichten weer moesten verslechteren. Op korte termijn laat het echter het lot van de wisselkoers van de euro vooral in de handen van de Fed, die over twee weken zeer waarschijnlijk voor het eerst sinds de crisis de rente in de VS weer zal optrekken.
In de komende jaren is het dus duidelijk dat de rentes in de eurozone uiterst laag zullen blijven. Dit treft uiteraard ook voor de Belgische spaarder. Toch blijkt uit een recente enquête van ING dat zeven op de tien Belgen hun spaargewoonten niet hebben veranderd door de lage rente. De helft van de Belgen die hun spaargewoonten wel veranderden, spaart meer op de langere termijn (voor meer informatie, klik hier).

___________________

Voor meer informatie:
Anthony Baert, Economist, +32 2 547 39 95; anthony.baert@ing.be
Service de presse ING Belgique, 02 547 24 84, pressoffice@ing.be

 

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication