Vastgoed profiteert van effectentaks, volgens Belgische belegger

Vastgoed profiteert van effectentaks, volgens Belgische belegger

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer staat in november nog altijd op goed weer. Liefst 16% van de Belgische beleggers zou een investering in Bitcoin overwegen, al zijn het toch vooral de jongeren die hier het voortouw nemen. Voor de Belgische belegger is het duidelijk dat de effectentaks in de kaart van vastgoedbeleggingen speelt. Niettegenstaande de overwaardering zou een significant deel van de beleggers een deel van zijn vermogen naar vastgoed verschuiven indien hij daarmee de effectentaks kan ontwijken.

De ING-beleggersbarometer moet in november wel een stap terugzetten tot 114 punten (na 121 in oktober), maar dat blijft nog steeds ruim boven het neutrale niveau van 100 punten. Toch wel een teken dat de Belgische belegger positief naar de financiële markten blijft kijken. De beursverwachtingen blijven hooggespannen. Zo ziet 32% de beurs in de komende maanden verder stijgen, terwijl 18% eerder een correctie in het vooruitzicht stelt. Dit is de zestiende opeenvolgende maand dat de beursoptimisten in de meerderheid zijn. De lage rente blijft spaarders richting beleggen duwen. Zo vindt 22% het momenteel een goed moment om in risicovolle sectoren te stappen (23% vindt van niet). Bijna een derde durft beleggingen in minder risicovolle sectoren aan te bevelen (12% ziet dat niet zitten). Obligaties kunnen dan wel nog op 21% voorstanders rekenen, maar 30% raadt dergelijke beleggingen af.

Bitcoin

Dat de Belg ook niet vies is van een gokje blijkt duidelijk uit de ING-beleggersbarometer-enquête. Zo zegt 16% van de respondenten dat ze zouden overwegen om in Bitcoin te beleggen. Voor alle duidelijkheid: 51% wil daar helemaal niet van horen, maar zelfs dan blijft 16% toch een significant deel van de Belgische beleggers. Vooral de jongeren lijken in de greep van de Bitcoin-manie. Liefst 34% van de beleggers die jonger zijn dan 35 jaar zou overwegen om in de cryptomunt te stappen.

Effectentaks bevoordeligt vastgoed

Over de effectentaks is het laatste woord nog niet gezegd. Zo’n 30% van de Belgische beleggers meent dat de effectentaks beleggingen in vastgoed interessanter maakt (23% vindt van niet). Misschien hadden nog meer Belgen de vastgoedkaart aanbevolen, als ze niet dachten dat de prijzen nu al zo hoog waren. Liefst 68% van de respondenten vindt immers dat vastgoed al te duur is. Amper 7% gaat daar niet mee akkoord. Maar zelfs ondanks de te hoge vastgoedprijzen zou toch 42% een deel van zijn vermogen naar vastgoedbeleggingen verschuiven, indien hij daardoor aan de effectentaks kan ontsnappen. Slechts 18% zou die piste niet volgen. Het beeld van de Belg die alles probeert om een belasting te ontwijken wordt hier alweer bevestigd, zelfs als hij daardoor van de regen in de drop belandt.

Corporate
Contacteer ons

Peter Vanden Houte - Chief Economist

julie kerremans - Media Relations Manager (spokesperson), ING

Peter Vanden Houte - Chief Economist

julie kerremans - Media Relations Manager (spokesperson), ING