Vastgoed is gedifferentieerd verhaal voor Belgische belegger

De ING-BeleggersBarometer klimt opnieuw hoger in januari.


PERSBERICHT

Brussel, 18 februari 2014

 

Analyse de Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.


De ING-BeleggersBarometer klimt opnieuw hoger in januari. Toch lijken door de perikelen in de groeilanden de eerste barstjes in het beleggersvertrouwen te komen. Op de vastgoedmarkt ziet men dit jaar vooral bouwgrond en appartementen in waarde stijgen, terwijl villa’s eerder in prijs zouden moeten dalen.

De ING-BeleggersBarometer klimt in januari naar 116 punten, de zesde opeenvolgende maand dat de indicator boven het neutrale niveau van 100 punten noteert. Belgische beleggers zijn het nieuwe jaar dus begonnen met een eerder optimistische kijk op de financiële markten. Economisch lijkt het plaatje alvast te kloppen: 41% van de respondenten zag de conjunctuur immers aantrekken in de voorbije maanden, terwijl amper 18% een verslechtering vaststelde. Ook in de komende drie maanden zien de beleggers het herstel aanhouden. Dat zegt alvast 38% van de geënquêteerden. Zo’n 20% vreest dan weer dat het herstel zal stilvallen. Opmerkelijk is dat het optimisme m.b.t de conjunctuurevolutie het meest uitgesproken is bij de 65-plussers. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat gepensioneerden over het algemeen gevoeliger zijn voor inflatie en dat de Belgische inflatie momenteel op een zeer laag peil noteert. Feit is dat volgens de gemiddelde Belgische belegger zijn gezinsinkomen in de komende maanden eerder stabiel zal zijn of in de lift zal zitten. Dat lijkt een uitgemaakte zaak voor 82% van de respondenten, terwijl 17% hun inkomen eerder ziet afkalven.

De crisis in de groeilanden

Het beursvertrouwen blijft intact met 43% van de beleggers dat de aandelenkoersen verder ziet stijgen in de komende drie maanden. Amper 14% vreest daarentegen een terugval. Nochtans lijken de gebeurtenissen in de groeilanden niet onopgemerkt voorbij te gaan. Zo daalde het percentage beursoptimisten in de laatste week van januari, toen de onrust in de opkomende economieën de aandelenmarkten bij ons begon aan te tasten, naar 33%. Dat bewijst nogmaals het kudde-effect op de financiële markten, waarbij stijgende beurskoersen meer beursbeleggers aantrekken, die echter even snel weer kunnen afhaken als de koersen de andere richting opgaan. Als we naar het risicoprofiel van de Belgische belegger polsen, zegt 58% van de respondenten een belegging met een gemiddeld risico en een gemiddelde opbrengst te verkiezen. 30% van de beleggers denkt trouwens dat het nu een goed moment is om in niet al te risicovolle sectoren te beleggen. 23% ziet dat dan weer niet zitten.

Vastgoed

Beleggen in bakstenen behoort tot het genetisch materiaal van de gemiddelde Belg. Zo is 80% van de ondervraagde beleggers eigenaar van zijn woning. Toch zijn de meningen over de vastgoedmarkt verdeeld. Dat bouwgronden en appartementen dit jaar in waarde zullen stijgen, daar is respectievelijk 56% en 50% van de beleggers van overtuigd. Voor woonhuizen denkt 41% van de respondenten dat ze zullen stijgen in waarde, terwijl 16% dan weer een daling verwacht. Voor villa’s ziet het er minder goed uit: slechts 34% ziet een prijsstijging dit jaar, terwijl 40% de prijzen ziet dalen. Wat echter opvalt, is dat Franstaligen over het algemeen de vastgoedprijzen positiever zien evolueren dan Nederlandstaligen. Ander opvallend feit is dat het vooral de Belgen onder de 35 jaar zijn die de sterkste opwaartse prijsevoluties verwachten. Gezien in deze leeftijdscategorie vooral de potentiële kopers te vinden zijn (29% van hen denkt er aan vastgoed te kopen dit jaar), is dat misschien een element dat de vastgoedmarkt dit jaar kan ondersteunen.

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique : +32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication