Vastgoed, een pensioenspaarpot voor de Belg

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De ING-beleggersbarometer steeg flink in januari, maar wijst nog altijd op een slecht ​ beleggingsklimaat. Velen beschouwen hun woning(en) als een pensioenspaarpot, maar weinigen zijn van plan hun vastgoed te verkopen bij pensionering. Een relatieve meerderheid van de beleggers, zowel jong als oud, vindt een serviceflat een goede belegging.

 

Net als de beurzen zette de ING-beleggersbarometer in januari een remonte in. De index steeg van 77 naar 88 punten, maar bleef ruimschoots onder het neutrale niveau van 100 punten. Het is nu al de vierde maand op rij dat de Belgische beleggers eerder argwanend naar de financieel-economische omgeving kijken.

De beurzen hebben al wat verliezen goedgemaakt, maar dat is nog niet voldoende om het beleggingsklimaat te doen opklaren. Al denkt 24% van de beleggers dat de beurs in de komende maanden verder zal stijgen, ​ toch verwacht 32% ​ nieuw onheil op de aandelenmarkten.

Ook de conjunctuurverwachtingen branden nog altijd op een laag pitje. Zo ziet weliswaar 19% van de respondenten de economie in de komende drie maanden aantrekken. Maar de zwartkijkers hebben met 33% een comfortabele meerderheid.

De goede beursmaand ​ januari heeft de risico-aversie wel lichtjes doen afnemen. ​ In december verklaarde een relatieve meerderheid van de beleggers zich zelfs niet aan een investering te willen wagen in minder risicovolle sectoren. Maar in januari ziet 25% van de beleggers dat wel zitten, al vindt 24% het ogenblik nog steeds niet opportuun.

Pensioenspaarpot 

De Belg is geboren met een baksteen in zijn maag, dat blijkt ook uit de beleggersenquête. In onze steekproef van beleggers bezit 67% één woning , 21% bezit er meer dan één en 12% bezit er geen. Liefst 70% van de respondenten vindt het bezit van één of meerdere andere woningen een goede investering. Al leeft deze overtuiging met 72% iets meer in het Noorden dan in het Zuiden van het land (65%). Amper 4% denkt het tegenovergestelde.

De evolutie van de huizenprijzen bepaalt in andere landen vaak het consumentenvertrouwen. Dit is ook zo in België, maar in mindere mate. Zo zegt 22% van de beleggers dat een sterke daling van de huizenprijzen hun levenskwaliteit negatief zou beïnvloeden. Bij de eigenaars van meerdere woningen loopt dit percentage op tot 25%. Maar 16% ziet een mogelijke daling als positief. Niet verwonderlijk vooral bij jongeren, die vermoedelijk nog op zoek zijn naar een woning en maar al te graag tegen lagere prijzen zouden kopen. Bij beleggers die geen eigen woning bezitten, bedraagt dit percentage immers 28%.

Men zegt soms dat een eigen woning de belangrijkste pensioenpijler vormt. Heel wat Belgen lijken hiermee eerder akkoord te gaan. Zo beschouwt 43% de eigen woning(en) als een deel van het inkomen bij pensionering, terwijl 31% hiermee niet akkoord gaat. Amper 12% van de beleggers is van plan hun hoofdverblijfplaats te verkopen bij pensionering, maar 59% ziet dat niet zitten. Interessant is dat 44% het aankopen van een serviceflat een goede belegging vindt. Deze overtuiging blijkt door alle leeftijdscategorieën gedeeld, ook door de jongere beleggers. Amper 14% is daar niet van overtuigd.

 

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze
​ drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar TNS en is een initiatief
​ van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online
​ afgenomen.