Skip to Content

Update Franse economie : Redenen voor optimisme

Een mogelijk lage opkomst en een goede score in de opiniepeilingen voor populistische partijen maken het lastig om optimistisch te zijn over Frankrijk.

Een mogelijk lage opkomst en een goede score in de opiniepeilingen voor populistische partijen maken het lastig om optimistisch te zijn over Frankrijk. We zijn echter van oordeel dat dit zal zorgen voor meer hervormingsbereidheid in de komende jaren en een sterkere groei. Het Franse herstel zou een ondersteuning van de economie binnen de eurozone kunnen betekenen tijdens de tweede helft van 2017.

Optimisme is niet aan de orde in Frankrijk, ten minste niet in de campagne van de presidentsverkiezingen. En hiervoor zijn twee redenen. Ten eerste zal het aantal onthoudingen naar verwachting het recordniveau van 28,4% van 2002 behalen. Dit was de laatste keer dat een extreemrechts kandidaat de tweede verkiezingsronde haalde (de vader van Marine Le Pen, die er vervolgens niet in slaagde om zijn score van de eerste ronde te verbeteren) en verloor (toen tegen Jacques Chirac die de verkiezingen won met 82,2% van de stemmen). Onthoudingen zullen dit keer wellicht ook gunstig zijn voor Marine Le Pen, al is haar kiezerspubliek veel groter dan dat van haar vader in 2002. Vandaag zegt 25% van alle kiezers, en 29% van de jonge kiezers voor haar te stemmen. (Tot 47% van de jonge kiezers zou haar zelfs steunen tijdens de tweede ronde indien ze het zou moeten opnemen tegen de traditioneel rechtse kandidaat François Fillon).

Voor de volledige studie klik hier

Voor meer informatie

Persdienst ING Belgie - + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be

Julien Manceaux - Senior Economist - +32 547 33 50 - Julien.Manceaux@ing.be

Contacteer ons
Vanessa Zwaelens Head of External Communication

Follow ING on