Tsipras en Syriza gaan door

De gok van Tsipras is goed uitgedraaid: hij heeft de nieuwe verkiezingen in Griekenland gewonnen en de radicaal-linkse vleugel van zijn partij uit de weg geruimd.

De gok van Tsipras is goed uitgedraaid: hij heeft de nieuwe verkiezingen in Griekenland gewonnen en de radicaal-linkse vleugel van zijn partij uit de weg geruimd.

Volgens de opiniepeilingen stonden Syriza en de conservatieve Nea Dimokratia nek aan nek, maar het uiteindelijke resultaat, rekening houdend met de kieswetgeving, is uitgedraaid op een grote overwinning voor Syriza (145 zetels op 300). De nieuwe Populaire Eenheid, opgericht door de dissidenten van Syriza, heeft slechts 2,86% van de stemmen behaald, waardoor de partij geen enkele zetel kreeg. Om een regering te vormen zal Syriza wellicht beroep doen op dezelfde partner als bij de verkiezingen van januari: de rechts-nationalistische, anti-Europese Onafhankelijke Grieken of ANEL (10 zetels). De opkomst was echter zeer laag: 45%, tegenover 36% in januari.

De huidige meerderheid lijkt dus goed op weg om zichzelf op te volgen, waarbij Tsipras incontournable is als premier. Ondanks de twijfels van sommigen over de wil van de regeringspartijen om deze zomer tot een onderhandeld hulpplan te komen, hebben deze verschillende malen herhaald dat ze zich engageren om de geëiste hervormingen zo snel mogelijk door te voeren (met name op het vlak van de arbeidsmarkt en de pensioenen) om de volgende schijven noodhulp van het derde hulpplan van 86 miljard euro vrij te maken. In augustus heeft de regering al gebruik kunnen maken van een schijf van 23 miljard euro om een aantal schulden terug te betalen en de herkapitalisatie van de belangrijkste banken aan te vatten. In de loop van de maand oktober zullen de Europese instellingen een eerste evaluatie maken met het oog op de volgende stappen in de uitvoering van het steunprogramma. Dit laatste blijft cruciaal voor de Griekse banksector die absoluut financiële steun nodig heeft. Een solide banksector is essentieel om de reële economie terug op de sporen te krijgen.

De nieuwe coalitie zal een sterke drijfveer hebben om het door de instellingen opgelegde memorandum na te leven. Ten eerste hebben sommige Europese landen een verlichting van de staatsschuld gesuggereerd. Zonder schuldverlichting wil het Internationaal Monetair Fond (IMF) zelfs niet meer bijdragen aan dit steunprogramma. Ten tweede zou de liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de Griekse banken kunnen verminderen indien de voorwaarden niet nageleefd worden. De invoering van kapitaalcontroles en de sluiting van banken in juli zijn gebeurtenissen die vermeden moeten worden omdat ze de gehele Griekse economie schaden.

De economische situatie in Griekenland blijft verre van ideaal: naar alle waarschijnlijkheid zal de bbp-groei in het derde kwartaal negatief zijn, de werkloosheidsgraad bedroeg 24,6% in het tweede kwartaal en het aandeel aan slechte kredieten in de Griekse banken blijft aanzienlijk. Gezien de uitdagingen die hem te wachten staan, er is nog heel wat werk voor de boeg voor Alexis Tsipras.


_______________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België,02 547 24 84, pressoffice@ing.be
Anthony Baert, Economist, 02 547 39 95, anthony.baert@ing.be

 

 

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication