Topic: Verkiezingsuitslag lijkt Belgen gerust te stellen
Na een intense verkiezingscampagne hebben de kiezers gesproken op 25 mei, en zijn de informatierondes begonnen op de verschillende beleidsniveaus.
ECONOMIC.POLL@ING
N° 32 - Brussel, 2 juni 2014
Topic: Verkiezingsuitslag lijkt Belgen gerust te stellen
Na een intense verkiezingscampagne hebben de kiezers gesproken op 25 mei, en zijn de informatierondes begonnen op de verschillende beleidsniveaus. Maar zal de vorming van een nieuwe federale regering even moeizaam verlopen als de vorige? Tussen mei 2010 en december 2011 zat het land immers 541 dagen zonder federale regering, wat goed was voor een wereldrecord.
De Belgen lijken in elk geval geruster in de federale regeringsvorming dan een half jaar geleden. Uit de Economic.Poll@ING* die we in de voorbije week, vlak na de verkiezingen uitvoerden, blijkt dat bijna de helft van de respondenten (48%) gelooft dat er binnen de 100 dagen een coalitie op de been zal zijn (grafiek 1). In november was dat nog maar 36%. Het aandeel van respondenten die denken dat de partijen er tussen de 100 en 365 dagen over zullen doen, is op een half jaar tijd gedaald van 47% tot 40%. Ten slotte is het percentage van zij die denken dat de regeringsonderhandelingen langer dan een jaar zullen duren ook afgenomen, van 17% tot 12%. De verkiezingsuitslag lijkt de Belgen dus gerustgesteld te hebben.
Gr. 1 – Vraag: “Hoe lang zal het duren voor we een nieuwe federale regering hebben?”? »
Bron : ING
Gr 2 – Antwoord: “Minder dan 100 dagen.”
Bron : ING
Hoewel het politiek optimisme aan beide kanten van de taalgrens op een half jaar tijd gestegen is, hebben vooral de Nederlandstalige respondenten er meer vertrouwen in gekregen. Bij hen denkt nu immers een meerderheid van 54% dat de nieuwe federale regering binnen de 100 dagen – vóór 3 september dus – zal ingezworen zijn (tegenover 35% in november). Bij Franstaligen is dit slechts 43%, maar nog steeds een stijging vergeleken met de 36% van november. Een mogelijke verklaring is dat het debat over een nieuwe staatshervorming, wat altijd moeilijk te onderhandelen is en grotere meerderheden in het parlement nodig heeft, tijdens de verkiezingscampagne nagenoeg verdwenen is.
(*) Economic.Poll@ING is een vraag die aan ING-klanten wordt voorgelegd bij het uitloggen van ING Home’Bank. De hierboven besproken vragen werden gesteld tussen 4 en 18 november 2013 (11.544 respondenten) en tussen 26 mei en 2 juni 2014 (13.442 respondenten).
_________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België, 02 547 24 84, pressoffice@ing.be, www.ing.be
Anthony Baert, Economist, 02 547 39 95, anthony.baert@ing.be