Topic: Saaie Europese verkiezingen in België ?

De Europese verkiezingen zijn ondergesneeuwd geraakt door de federale en regionale verkiezingen.

ECONOMIC.POLL@ING

N° 31 - Brussel, 28 mei 2014

Topic: Saaie Europese verkiezingen in België ?

De Europese verkiezingen zijn ondergesneeuwd geraakt door de federale en regionale verkiezingen. Vóór 25 mei was de aandacht vooral toegespitst op nationale thema’s, daarna verschoof deze naar de mogelijke coalities op federaal en gewestelijk niveau.

Dit blijkt ook uit de laatste Economic.Poll@ING¹, die in de week voor de verkiezingen werd uitgevoerd. De meerderheid van de respondenten (55%) blijkt niet geïnteresseerd te zijn in Europese verkiezingen (grafiek 1). 37% vindt ze interessant, en slechts 8% is er echt door geboeid. Vergeleken met andere Europese landen doet België het echter nog goed op het vlak van Europese betrokkenheid. 47% van de Belgen vindt dat zijn stemt telt in de EU, tegenover een Europees gemiddelde van 29% (grafiek 2).

Grafiek 1 – Vraag: “Hoe staat u tegenover de Europese verkiezingen?”


Bron: ING

Grafiek 2 - Akkoord met de stelling: “Mijn stem telt in de EU.”

Bron : Eurobarometer (november 2013) 

Het Europese beleidsniveau is steeds belangrijker geworden. In de voorbije jaren van crisisbestrijding heeft Europa talloze beslissingen genomen en bijkomende bevoegdheden gekregen. Vooral op economisch vlak heeft de europeanisering een grote stap gezet. Denk maar aan het begrotingsbeleid, het bankentoezicht en de financiële regelgeving. De Europese politieke partijen hebben deze keer ook een grote inspanning gedaan om de burgers meer vertrouwd te maken met de Europese politiek, via de voordracht van kandidaat-Commissievoorzitters die tegen elkaar campagne voerden.

Hoe komt het dan dat Europese verkiezingen de bevolking zo weinig kunnen boeien? We zien hiervoor verschillende redenen. Allereerst is het Europees Parlement van alle Europese instellingen het minst bij de crisisbestrijding van de afgelopen jaren betrokken geweest. De Europese Commissie was lid van de trojka en hield toezicht op de begrotingen van de lidstaten, terwijl de Europese Raad de crisisvergaderingen aan elkaar reeg. Hoewel het Parlement samen met de Raad van Ministers de wetgevende macht uitoefent, heeft het weinig zeg bij de meer fundamentele keuzes over de Europese integratie. Daarvoor is de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders veel belangrijker.

Bovendien werkt de Europese politiek ook niet met een parlementaire meerderheid, waarop een regering rust, in tegenstelling tot de nationale politiek. Zo worden de wetsvoorstellen die de Europese Commissie maakt, doorgaans afzonderlijk van elkaar beoordeeld en kunnen ze dus door steeds wisselende coalities van fracties gestemd worden. Eigenlijk zorgt deze structuur ervoor dat het Europees Parlement machtiger is dan nationale parlementen, omdat Europese parlementsleden geen regering in het zadel moeten houden. Maar het gebrek aan het spel tussen een meerderheid en een oppositie maakt het voor de burger veel moeilijker om de Europese politiek te begrijpen.


¹ Economic.Poll@ING is een vraag die aan ING-klanten wordt voorgelegd bij het uitloggen van ING Home’Bank. De hierboven besproken vraag werd gesteld tussen 19 en 26 mei 2014 (11.937 respondenten).


_________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België, , pressoffice@ing.be, www.ing.be
Anthony Baert, Economist, 02 547 39 95, anthony.baert@ing.be



Vanessa Zwaelens

Head of External Communication