Topic: De Belg wil 190 euro uitgeven met Kerst
De ING International Survey1bevroeg Europese consumenten in 13 landen over hun Kerstbudget en hun financiële goede voornemens.
ING INTERNATIONAL SURVEY
Brussel, 27 november 2014
De ING International Survey1bevroeg Europese consumenten in 13 landen over hun Kerstbudget en hun financiële goede voornemens (zie het internationaal persbericht). Voor België zijn de belangrijkste resultaten:
- De mediaan-Belg wil 190 euro uitgeven met Kerst, minder dan Frankrijk (300 euro) en Duitsland (200 euro), maar veel meer dan Nederland (25 euro).
- Amper 8% van de Belgen plant meer uit te geven voor Kerst dan vorig jaar.
- Twee derde vindt niet dat men tijdens de feesten de geldzorgen zomaar kan vergeten.
- Bijna een kwart van de Belgen spaart voor Kerstmis, 12% zelfs op een aparte spaarrekening, en 5% ging vorig jaar schulden aan voor Kerstmis.
- Voor 2015 wil 46% van de Belgen financiële goede voornemens maken, die vooral gaan over meer sparen en de uitgaven beter beheersen.
- Vier op de tien respondenten had vorig jaar ook al goede voornemens op financieel vlak, maar slechts de helft onder hen heeft zich eraan gehouden.
Kerst is geen aanleiding voor verkwisting
Van alle Europeanen zijn de Belgen wel het minst financieel voorbereid op de feestdagen: meer dan de helft van de Belgen weet eigenlijk nog niet precies hoeveel hij wenst uit te geven met Kerst… Toch weet de grote meerderheid van de Belgen (79%) wel al dat het niet meer zal zijn dan vorig jaar (grafiek 1). Slechts 8% plant meer uit te geven van in 2013, na Nederland het laagste cijfer in Europa. Kerst lijkt dus allerminst een aanleiding om de financiële teugels te laten vieren. Slechts 23% van de Belgen gaat akkoord met de stelling dat Kerstmis hét moment van het jaar is waarbij men zich geen zorgen wil maken om geld (grafiek 2). Bij jongeren tussen 18 en 24 jaar ligt dit echter anders. Daar plant een kwart om meer uit te geven dan vorig jaar, en ging 34% akkoord met de stelling dat men tijdens Kerst financieel zorgeloos mag zijn.
Deze terughoudendheid van de Belgische respondenten is geen verrassing, aangezien het consumentenvertrouwen recent weer daalt en de aangekondigde maatregelen van de nieuwe regering op het vlak van sanering en competitiviteit op de koopkracht kunnen wegen. Hierdoor blijven de huishoudens voorzichtig.
Hoeveel wensen de Belgen die wel al hun budget hebben vastgelegd, dan precies uit te geven voor Kerst? De mediaan van de geplande Kerstuitgaven bedraagt in België 190 euro. In de Europese ING-ranking van Kerstuitgaven is de Belg een middenmoter, net onder de Europese mediaan van 200 euro en ver onder de zuiderburen Luxemburg en Frankrijk, waar de helft meer dan 300 euro plant uit te geven. De Britten leiden de Kerstranking met 440 euro, de rode lantaarn gaat naar Nederland met amper 25 euro. De reden waarom de Belgen, en vooral de Nederlanders, wat zuiniger lijken met Kerst in vergelijking met onze buurlanden, heeft wellicht te maken met Sinterklaas, waarbij de kinderen al ruim bediend worden.
Hoe financiert de Belg deze Kerstuitgaven? Alleszins niet via schuld. Slechts 5% zegt dat hij vorig jaar schulden is aangegaan om de Kerstaankopen te betalen. Een minderheid van 23% spaart voor Kerst, 12% op een aparte rekening. De meeste Belgen lijken de Kerstuitgaven dus te betalen met hun lopende inkomsten. Dit lijkt logisch gezien het relatief bescheiden geplande Kerstbudget en aangezien vele mensen genieten van een dertiende en veertiende maand. Bij jongvolwassenen loopt het aandeel van Kerstspaarders wel op tot 40%, en er zijn meer vrouwen die voor Kerst sparen dan mannen.
Financiële goede voornemens voor 2015: meer sparen, minder uitgeven
Zes op de tien Belgen willen goede voornemens maken voor 2015. 46% wil goede voornemens maken over geldzaken, vooral vrouwen en jongere Belgen. Deze goede voornemens betreffen vooral sparen en uitgeven: 41% van de Belgen die financiële voornemens hebben, wenst volgend jaar meer te sparen (vooral Vlamingen, 49%; Brusselaars en Walen, 34%) en 38% wenst zijn uitgaven beter te beheersen. 15% geeft de voorkeur aan schuldafbouw. Ouderen lijken eerder de focus te leggen op uitgaven, terwijl jongeren eerder letten op spaargeld, hoewel het uiteindelijk de twee zijden van dezelfde medaille betreft: wie minder uitgeeft, kan nu eenmaal meer sparen (grafiek 3).
Maar houdt men zich aan zijn goede voornemens?
Gevraagd of ze vorig jaar ook financiële voornemens (voor 2014) hebben gemaakt, antwoordt 39% instemmend (grafiek 4). Daarvan beweert iets meer van de helft ze te hebben gehouden. Het uithoudingsvermogen blijkt vooral sterk bij de jongere Belgen.
Waarom komt maar de helft van de respondenten hun voornemens voor vorig jaar na? Misschien komt dit omdat zulke voornemens voor het nieuwe jaar al te gemakkelijk worden uitgesteld. Daarom peilden we ook naar het uitstelgedrag van de Belgen. Dat blijkt goed mee te vallen: slechts 27% zegt dat het gebeurt dat hij dikwijls of altijd taken uitstelt die hij beter direct zou doen. Voor het uitstellen van beslissingen was dit nog wat lager: 19%. Vooral ouderen (boven de 55 jaar) lijken weinig last te hebben van uitstelgedrag. Als we dit toespitsen op geldzaken, vinden we een gelijkaardig beeld: 32% vindt dat hij zich meer zou moeten bezighouden met zijn geldzaken dan nu het geval is.
(1) De ING International Survey, een Europese enquête die ING laat uitvoeren over het consumptie- en spaargedrag van consumenten in 13 Europese landen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 16 oktober en 5 november 2014 via internet door het marktonderzoeksbureau Ipsos bij 1025 respondenten in België.
___________________
Voor meer informatie :
Economic Research - Anthony Baert - Economist
+32 2 547 39 95 - anthony.baert@ing.be