"Sell in May" voor de Belgische belegger?
De ING-beleggersbarometer zet in mei voor de tweede maand op rij een stapje terug, hoewel hij nog steeds boven het neutrale niveau noteert. Toch lijkt de beleggende Belg iets minder uitgesproken positief over de beurs te denken en wordt er blijkbaar beperkt winst genomen.
PERSBERICHT
Brussel, 16 juni 2015
Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België
De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.
De ING-beleggersbarometer zet in mei voor de tweede maand op rij een stapje terug, hoewel hij nog steeds boven het neutrale niveau noteert. Toch lijkt de beleggende Belg iets minder uitgesproken positief over de beurs te denken en wordt er blijkbaar beperkt winst genomen. De Belgische belegger lijkt over het algemeen matig tevreden over zijn financiële situatie.
De ING-beleggersbarometer moet voor de tweede maand op rij een stapje terugzetten, al noteert de index aan 118 punten nog altijd boven het neutrale niveau van 100 punten. Aan de conjunctuur zal de lichte terugval van de barometer zeker niet liggen, want liefst 47% van de respondenten zag de economie in de voorbije drie maanden aantrekken, het hoogste percentage sinds mei 2011. Ook voor de toekomst blijven de verwachtingen hooggespannen: 42% verwacht een verdere conjunctuurverbetering in de komende maanden, terwijl amper 17% de toekomst minder rooskleurig ziet.
Waarom gaat de barometer dan achteruit? Naar het aloude beursgezegde “Sell in May and go away” blijkt de maand mei typisch een maand te zijn waarin aandelenbeleggers wat koudwatervrees beginnen te krijgen. Belgische beleggers zijn wel nog altijd positief over aandelenbeleggingen, maar toch iets meer op hun hoede. Waar in april nog 46% van de geënquêteerden de beurs in de komende maanden verder zag stijgen, is dit percentage in mei tot 38% teruggevallen. De groep beurspessimisten dikte dan weer aan van 19% naar 21%, de derde opeenvolgende stijging. Voor 26% is het nu een goed moment om in risicovolle sectoren te beleggen. Amper twee maanden geleden bedroeg dat percentage nog 35%. Beleggen in minder risicovolle sectoren kan nog altijd op 35% aanhangers rekenen, terwijl slechts 19% momenteel obligaties zou aanraden.
Hoewel de beurzen in de voorbije 12 maanden een flinke stijging hebben gekend, heeft dat de gemiddelde Belgische belegger niet geïnspireerd om meer risico te nemen. Zo zegt 54% dat hij evenveel risico in portefeuille heeft als een jaar geleden,16% heeft het risico eerder opgedreven, terwijl 26% het risico al wat heeft afgebouwd. Zouden we hier met de eerste schuchtere winstnemingen te maken hebben?
Tevreden
Een afnemend percentage (20% t.o.v. 26% in april) van de Belgen ziet de financiële situatie van zijn gezin in de komende maanden verbeteren, terwijl 20% (t.o.v. 14% in april) een verslechtering vreest. Toch is de Belg over het algemeen niet ontevreden over zijn financiële toestand. Op een schaal van 0 (zeer ontevreden) tot 10 (zeer tevreden), scoort de beleggende Belg gemiddeld 5,91. Net geen 50% van de bevolking geeft zichzelf een score van 7 of meer, terwijl 15% de tevredenheid over zijn financiële toestand met een score van 3 of minder omschrijft.
___________________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be