Riskmanagement is een werkwoord

Het VBO heeft samen met ING en BDO een brochure uitgewerkt over Riskmanagement oftewel ‘risicobeheer’.

Uit onderzoek van het VBO bij enkele honderden bedrijven blijkt dat zij met meer risico’s geconfronteerd worden dan vroeger. Het gaat dan vooral om operationele risico’s, zoals de kwaliteit van het product, de logistieke moeilijkheden die men ondervindt, of risico’s inzake hernieuwbare energie. De huidige terreurdreiging toont aan welke impact externe risico’s kunnen hebben op de werking van kleine en grote bedrijven, en de reputatieschade die ons land ondervindt zet mogelijke businessopportuniteiten onder druk. Volgens het VBO, ING België en BDO is er nood aan meer bewustwording, opleiding en kennisoverdracht.


We leven in een wereld van voortdurende verandering. Trends evolueren en daarmee wijzigen ook de economie en de relaties tussen verschillende landen. Zo richten de Verenigde Staten, Europa en Canada zich voornamelijk op de dienstensector, terwijl in China de industrie nog steeds boomt. Ook België, met zijn open economie, verandert. Hoewel de Europese lidstaten nog steeds onze bevoorrechte partners zijn, voeren we steeds meer uit naar landen buiten de Europese Unie.
Ondernemen in een wereld van verandering betekent leren omgaan met (meer) risico’s. Dat is niet evident. Via een enquête bij zijn leden peilde het VBO onder andere naar de verschillende risico’s waarmee bedrijven geconfronteerd werden.


Gevraagd naar de belangrijkste risicocategorie zet meer dan 66% van de ondernemingen – 83% van de grote ondernemingen (meer dan 250 werknemers) – de operationele risico’s op nummer één. Klanten vragen immers een snelle service tegen een competitieve prijs, wat druk zet op de productie.

Ook opvallend is dat meer dan 65% van de bevraagde ondernemingen in aanraking komt met strategische en externe risico’s. De risico’s veroorzaakt door economische en geopolitieke omstandigheden van een land namen volgens 43% van alle bevraagde ondernemingen overigens aanzienlijk toe. De huidige terroristische dreiging in België is daarvan een sprekend voorbeeld.

Meer dan de helft van de ondernemingen heeft te maken met juridische risico’s. Deze resultaten bevestigen eerder onderzoek van het VBO, dat aangaf dat onze beleidsmakers meer moeten investeren in de kwaliteit van wetgeving. Vooral arbeidswetgeving, sociale zekerheid en fiscaliteit blijken in ons land een moeilijk te ontwarren kluwen te zijn.


Ten slotte beweert meer dan 70% van de grote ondernemingen te kampen met cybercriminaliteit, tegenover 50% van de kleine en middelgrote ondernemingen. Minstens één onderneming op drie geeft aan meer risico’s te lopen inzake cybercriminaliteit dan vroeger. Dit is wellicht een onderschatting omdat maar weinig ondernemingen te koop lopen met het feit dat ze slachtoffer werden van een hacker.


Praktische leidraad riskmanagement


Het VBO heeft samen met ING België en BDO een praktijkgerichte brochure over riskmanagement uitgewerkt. ‘Wij willen een houvast bieden aan ondernemingen die met deze of andere risico’s geconfronteerd worden. Met deze gids willen wij ondernemers aanmoedigen een ‘risicoreflex’ te kweken en proactief na te denken over mogelijke oplossingen.’, zegt Rik Vandenberghe, CEO van ING België.


‘De overheid moet een klimaat scheppen dat ondernemerschap ondersteunt en de risico’s indien mogelijk kan verminderen. Het zou goed zijn als er verder werk gemaakt wordt van administratieve vereenvoudiging, informatie en preventie en om de richtlijnen inzake deugdelijk bestuur te verduidelijken.’, zegt Hans Wilmots, CEO van BDO.


Het VBO toont met deze brochure opnieuw aan dat zij meer is dan een sociale partner.’, zegt Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO. ‘Net zoals elke crisis een opportuniteit biedt, betekenen risico’s niet noodzakelijk problemen. Ze stimuleren ons om te zoeken naar oplossingen voor thema’s als cybercriminaliteit, vervuiling of de uitdagingen van de digitale economie. Het VBO is vragende partij om samen met de overheid de handschoen op te nemen.’


Over de brochure


In 90 pagina’s lichten experts van het VBO, BDO en ING België de meest voorkomende risico’s toe waarmee een onderneming in aanraking komt. Ze stellen daarbij oplossingen voor om problemen te herkennen en beheersbaar te maken, of reiken pistes aan om erop te anticiperen en om te buigen tot kansen. Zeven ondernemers (Proximus, FNG Group, Jan De Nul Group, Soltech, Studio 100, NHV Helicopters en CMI) getuigen over hun praktijkervaring met riskmanagement en maken zo de theorie tastbaar en concreet.

De gratis brochure kan u downloaden op https://www.ing.be/en/business/mitigating-risk?


Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84 of pressoffice@ing.be



Vanessa Zwaelens

Head of External Communication