Skip to Content
Primeur: ING België lanceert interactieve tool die bedrijven en particulieren op weg zet om energieprestaties van hun vastgoed te verbeteren

Primeur: ING België lanceert interactieve tool die bedrijven en particulieren op weg zet om energieprestaties van hun vastgoed te verbeteren

ING Sustainable Buildings Guide kan CO2-uitstoot en energiekost helpen drukken

Almaar meer bedrijven en particulieren in ons land moeten in orde zijn met de energieprestaties van hun vastgoed om de klimaatdoelstellingen te behalen. Om hen hiermee te helpen, lanceert ING België de ‘Sustainable Buildings Guide’: een tool die visualiseert welke concrete acties bedrijven en particulieren kunnen uitvoeren om hun vastgoed te verduurzamen. Daarnaast geeft de tool ook een raming van de investeringen en de kosten, het rendement, de terugverdientijd en de impact op zowel de energiefactuur als de CO2-uitstoot. Het gaat om een primeur binnen het Belgische bankenlandschap.

Uit cijfers van Statbel1 blijkt dat de leeftijd van de gebouwen in België sterk verschilt van gewest tot gewest. In Vlaanderen is 33% van de gebouwen na 1981 opgetrokken, terwijl dat in Wallonië 22% bedraagt en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest amper 7%. Dit ondanks het feit dat de EPC-score (energieprestatiecoëfficiënt) steeds bepalender wordt bij de aankoop van een woning, zo blijkt uit de cijfers van ING’s recentste vastgoedstudie2. Uit die studie blijkt dat de helft van de Belgen geen energieverslindende woning meer zou kopen.

Om bedrijven te helpen om hun energiedoelstellingen te halen, lanceert ING als eerste bank in België de Sustainable Buildings Guide: een tool die in kaart brengt welke investeringen een bedrijf kan doen om zijn pand(en) energiezuiniger te maken. De Sustainable Buildings Guide is nu eerst beschikbaar voor bedrijven die actief zijn in de vastgoed-, de social profit/non-profit- en publieke sectoren. Tegen de tweede jaarhelft, wordt de Guide naar alle Business Banking klanten uitgerold.

De fors gestegen energiekosten en de steeds striktere regelgeving wegen steeds meer op de bedrijven. Investeren in de verbetering van de energieprestaties wordt daardoor almaar belangrijker en loont bovendien: een lagere energiefactuur, een vermindering van de ​ CO2-uitstoot en vooral een grotere waardevastheid van het pand. Al deze voordelen zijn net zozeervan toepassing voor particuliere huiseigenaren. Daarom zijn we zeer trots dat we met de Sustainable Buildings Guide zowel het Belgische bedrijvenlandschap als de huidige én toekomstige huiseigenaren zeer concreet kunnen ondersteunen bij het verduurzamen van hun vastgoedportefeuille.Peter Göbel, Head of Business Banking bij ING België

Ook particulieren die een hypothecaire lening willen afsluiten, zullen deze tool voortaan kunnen gebruiken wanneer ze overwegen om een woning te kopen of te renoveren. Zo kunnen ze onmiddellijk visualiseren welke ingrepen er nodig zijn om de woning energiezuiniger te maken. In de praktijk zullen particuliere klanten terechtkunnen bij een hypotheekadviseur van de bank.

De Belg is graag eigenaar van één of meer huizen. Alleen is het niet voor de hand liggend om je huis energie-efficiënt te maken. Veel gezinnen weten vaak niet waar eerst te beginnen. Is een warmtepomp, het dak of dubbele beglazing nu de meest rendabele investering? En wat moet je doen om de energiefactuur te verlagen? Met de Sustainable Buildings Guide streven we ernaar om wie koopt of verbouwt, te begeleiden bij het nemen van de juiste beslissingen in het energetisch verbouwproces.Sali Salieski, Head Retail & Private Banking bij ING België

Algoritmes berekenen impact van investeringen op klimaat en financiën

De bankagent zal de klant persoonlijk contacteren en toegang geven tot de tool. Daarin vindt de klant een overzicht van het vastgoed dat hij of zij bij ING heeft gefinancierd. Het is ook mogelijk om vastgoed toe te voegen dat door een andere bank werd gefinancierd of dat de klant overweegt aan te kopen.

Voor ieder gebouw gebruikt de tool een gesofisticeerd algoritme om weer te geven welke ingrepen een positieve impact zouden kunnen hebben op de energieprestaties en welke investering het grootste verschil zou kunnen maken. De Sustainable Buildings Guide geeft vervolgens een raming van wat de kostprijs is van mogelijke investeringen, welke energiebesparing deze mogelijk opleveren en wat de terugverdientijd is.

De klant ziet onmiddellijk voor welke gebouwen er de meeste progressie gerealiseerd kan worden. Zo kan die de investeringen prioritiseren.
Peter Göbel, Head of Business Banking ING België

Nadat de klant een aantal van de voorgestelde renovatiemaatregelen heeft geselecteerd, biedt de Sustainable Buildings Guide een planner aan die helpt om de investeringen te spreiden in functie van de beschikbare financiële reserves. Deze planner toont ook hoe de indicatieve energieprestatiescore wijzigt doorheen de jaren.

De klant rekent op expertise en ondersteuning van zijn bank en ING reikt oplossingen aan via de Sustainable Buildings Guide. Bij ING staat klimaatactie hoog op de agenda en met deze service zetten we onze ambitie kracht bij om de referentiebank te worden op het vlak van duurzaamheid en dit binnen het segment van zowel ondernemingen als particulieren.
Philippe Wallez, Head of ESG bij ING België

1Gebouwenpark | Statbel (fgov.be)

2Vastgoedstudie ING: Helft van de Belgen zou geen woning meer kopen met slechte EPC-score

 

 

Contacteer ons

Gianni De Muynck
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: [email protected]

T: +32 478 66 21 58

M: +32 476627716

Terug naar boven