Onzekere Belgische belegger vraagt gepersonaliseerd advies

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit.

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer temporiseert maar blijft ook in mei op mooi weer staan. Hoewel het beursoptimisme intact blijft, voelt een groot deel van de Belgen zich nog altijd onzeker wanneer hij beleggingen moet doen. De banken blijven een belangrijke bron van beleggingsinformatie, waarbij de Belg vooral gepersonaliseerd advies apprecieert.

De ING-beleggersbarometer moest in mei voor de tweede opeenvolgende maand een stap terugzetten. Toch blijft hij met 115 punten nog steeds boven het neutrale niveau van 100 punten, wat erop wijst dat de beleggers de financieel-economisch omgeving eerder gunstig inschatten. Dat is in belangrijke mate te danken aan de conjunctuur, die volgens de meeste Belgen nog altijd op goed weer staat. Zo zag 40% van de respondenten het economische klimaat opklaren in de voorbije drie maanden, terwijl slechts 14% de conjunctuur eerder zagen afzwakken. De financiële toestand van de gezinnen ging er eerder op vooruit in de voorbije drie maanden, met 21% die een verbetering meldde. Daartegenover staan nog altijd 18% beleggers die hun financiële toestand zagen verslechteren, maar dat is wel het laagste percentage sinds april 2011. Het beursoptimisme blijft intact, met 37% van de ondervraagden die de aandelenkoersen in de komende maanden verder zien stijgen, tegenover amper 19% die een terugval vreest.

Beleggingsadvies blijft belangrijk

Uit de enquête van de ING-beleggersbarometer blijkt dat de Belg eerder onzeker is over zijn beleggingen. Dat beweert althans 63% van de respondenten. Die situeren zich vooral bij de minder actieve beleggers. Toch heeft de eerder positieve evolutie van de financiële markten in de voorbije twee jaar het onzekere gevoel al wat getemperd. In april 2012 zei nog 73% van de Belgen dat ze zich onzeker voelden als het op beleggen aankomt. Beleggen blijkt voor een groot deel van de Belgen eerder een verplicht nummer te zijn, want 49% beleeft er geen plezier aan. Maar er is een bijna even grote groep (48%) die zich dan weer wel in zijn sas voelt, als hij zich met beleggen mag bezighouden. Het hoeft geen verwondering te wekken dat het vooral de actieve beleggers zijn (71%), die er een kick aan beleven als ze hun centen op het financiële schaakbord mogen verschuiven.

Veel beleggers richten zich voor advies tot hun bankier. Daarbij zegt 62% van de respondenten dat advies ook op te volgen, terwijl 36% het links laat liggen. De belegger wil liefst gecontacteerd worden met op maat gesneden advies en hecht duidelijk minder waarde aan reclame voor beleggingsproducten. Als ze een brief of een e-mail van de bank op hun naam krijgen, wordt deze door de meeste beleggers vrijwel onmiddellijk geopend om te lezen waarover het gaat. 50% van de geënquêteerden werd door zijn bankier in de voorbije zes maanden gecontacteerd (30% zelfs in de voorbije drie maanden) om mogelijke beleggingen te bespreken. Deze frequentie zal in de komende maanden vermoedelijk nog toenemen, nu de ECB met een nieuwe renteverlaging de traditionele spaarder alweer dwarsligt…

___________________________

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist ING Belgique : +32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication