Skip to Content
Ondanks inflatie vindt ruim een op de vier jongere beleggers het een goed moment om risico te nemen

Ondanks inflatie vindt ruim een op de vier jongere beleggers het een goed moment om risico te nemen

Donderdag 17 februari 2022 – Brussel – De ING-beleggersbarometer start het jaar met een stijging tot 108 punten, wat ondanks de zwakke beursmaand wijst op beleggersoptimisme. De risicozin neemt opnieuw toe, vooral bij jongere beleggers. Drie kwart van de beleggers heeft in het beste geval maar een partieel zicht op de risico’s die aan zijn portefeuille zijn verbonden en een kwart ligt soms wakker van zijn beleggingen. Vastgoed wordt als de minst risicovolle investering gezien en bitcoin als de meest risicovolle, al vinden jongeren cryptomunten een stuk minder risicovol dan de andere beleggers.

Story image

Ondanks een kwakkelende beurs klimt de ING-beleggersbarometer in januari tot 108 punten. 2021 sloot af op 104 punten. Daarmee zit de barometer boven zijn neutrale niveau van 100 punten, wat enig optimisme bij de Belgische beleggers weerspiegelt.

Voor 40% van de jongere beleggers is het een goed moment om risico te nemen
De verwachtingen voor de Belgische economie zijn verbeterd: 33% van de respondenten zien de conjunctuur de komende drie maanden aantrekken terwijl 28% een afzwakking verwachten. In december waren de zwartkijkers nog in de meerderheid. Ook de beursverwachtingen zitten in de lift. Zo ziet 36% van de beleggers de beurs in de komende maanden aantrekken, terwijl 24% een daling vreest. In december was de stemming met slechts 29% beursoptimisten en 31% pessimisten minder positief.

"Het lijkt wel of de beleggers de beursdaling in januari veeleer als een tijdelijke dip ​ en niet als het begin van een neerwaartse trend zien. Dit merk je ook aan het feit dat er weer iets meer mensen het een goed moment vinden om in aandelen te beleggen, terwijl het al beperkte enthousiasme voor obligaties verder afneemt.”
Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België

Vooral de jongere beleggers (<45 jaar) vinden het een goed moment om in meer risicovolle sectoren te investeren: dit blijkt voor bijna 40% onder hen het geval te zijn, terwijl bij de oudere beleggers maar een vijfde dit ziet zitten.

Een kwart van de Belgen ligt soms wakker van zijn beleggingen
Beleggers zijn zich wel niet altijd bewust van het risico dat ze nemen. Zo zegt 12% geen zicht te hebben op de risico’s die ze nemen in de portefeuille en 64% moet toegeven maar een gedeeltelijk zicht te hebben op de risico’s die aan hun beleggingen verbonden zijn. Opvallend is dat bijna 30% van de mannelijke beleggers zegt het risico dat ze nemen volledig te kunnen inschatten, terwijl dat percentage bij de vrouwen net onder de 20% ligt.

Bijna een kwart van de beleggers ligt overigens wakker van zijn beleggingen. Bij de mannen is dat gemiddeld 21%, bij de vrouwen 27%. Opvallend is dat bij de beleggers onder de 45 jaar ongeveer een derde soms ’s nachts piekert over zijn beleggingen.

"Dit zou men kunnen verklaren door het feit dat deze leeftijdsgroep geneigd is meer risico te nemen, wat meteen ook inhoudt dat een groter deel van hun spaargeld aan forse schommelingen onderhevig is."Peter Vanden Houte

62% van de respondenten omschrijft een belegging die gedurende het jaar sterk kan fluctueren als risicovol. Slechts 9% ziet dat anders. Dat er verband is tussen risico en rendement is voor een meerderheid van de beleggende Belgen echter duidelijk: 52% van de beleggers gaat akkoord met de stelling dat wie in meer risicovolle activa investeert op lange termijn meestal een hoger rendement behaalt op zijn beleggingen. Amper 14% is het daar helemaal niet mee eens.

20% van de jongeren vindt bitcoin geen risicovolle belegging
Als de Belgische beleggers het risico van verschillende beleggingsvormen moeten inschatten, dan komt vastgoed als minst risicovolle investering uit de bus: amper 8% ziet dat als risicovol, terwijl dit volgens 66% nagenoeg risicoloos is. Fysiek goud wordt ook als een zekere belegging gezien: volgens 49% weinig risicovol, terwijl slechts 14% het omgekeerde denkt. Aandelen zijn dan weer voor 54% van de beleggers wel een risicovolle belegging. Amper 11% vindt dat niet. Vrouwen vinden aandelen risicovoller dan mannen (59% t.o.v. 50%). Eenzelfde kloof zien we ook tussen Franstaligen en Nederlandstaligen (60% t.o.v. 50%). Tenslotte vindt 65% bitcoin een risicovolle belegging, terwijl amper 7% het daar niet mee eens is. Enkel beleggers jonger dan 35 jaar blijken minder bang van bitcoin. Zo vindt een vijfde van de respondenten uit deze leeftijdsgroep dit een belegging met weinig risico. Slechts 19% in deze leeftijdscategorie omschrijft bitcoin als een belegging met een zeer hoge risicograad, terwijl dit percentage bij alle andere leeftijdscategorieën tussen de 36% en de 56% ligt.

"Dit illustreert alweer hoe jongere beleggers cryptomunten niet als een exotische belegging zien, wat het voor de meeste beleggers toch wel is."Peter Vanden Houte

Over de BeleggersBarometer
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).

​ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

​De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

​Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings

Downloads

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: [email protected]

T: +32478662158

Terug naar boven