Olieprijsdaling pompt Belgisch beleggersvertrouwen op

De ING-BeleggersBarometer eindigde het jaar 2014 op een positieve noot. De forse olieprijsdaling, die voor meer koopkracht zorgt, stak de beleggende Belg blijkbaar een hart onder de riem.

PERSBERICHT

Brussel, 20 januari 2015


Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-BeleggersBarometer eindigde het jaar 2014 op een positieve noot. De forse olieprijsdaling, die voor meer koopkracht zorgt, stak de beleggende Belg blijkbaar een hart onder de riem. Over de toekomstige olieprijsevolutie lopen de meningen uiteen en ook olie-aandelen kunnen niet echt bekoren. Beleggers lijken meer heil te zien in investeringen in hernieuwbare energie.

De ING-BeleggersBarometer tikt af op 103 punten, opnieuw boven het neutrale niveau van 100 punten, na twee zwakkere maanden. Blijkbaar hebben beleggers wat moed geput uit de scherpe daling van de olieprijs en de aankondiging van de ECB dat ze nog meer monetaire stimulus overweegt. De daling van de olieprijzen zorgt immers voor meer koopkracht. Dat zou kunnen verklaren waarom 21% van de Belgen de financiële situatie van zijn gezin zag verbeteren in de voorbije maanden, terwijl 19% een verslechtering ervoer. Het was van mei 2014 geleden dat de Belgen die een vooruitgang van hun gezinsfinanciën meldden nog eens in de meerderheid waren.

De perceptie van de economische omgeving liet dan ook een verbetering zien. Waar in november nog 38% van de respondenten het economisch klimaat zag versomberen, slonk het aantal zwartkijkers tot 29% in december. De pessimisten zijn wel net iets talrijker dan de optimisten (32% t.o.v. 26%) voor wat de conjunctuurevolutie in komende maanden betreft. Het vertrouwen in de beurs blijft echter groot. Zo ziet 35% van de beleggers de beursrally doorgaan in de komende drie maanden. Amper 26% vreest voor een correctie. De jaaroverzichten over de financiële markten hebben blijkbaar heel wat Belgen doen inzien dat de prestaties op hun beleggingsportefeuille nog zo slecht niet waren. Opeens meldt 44% een positieve evolutie van zijn portefeuille in de voorbije zes maanden. In november ging het slechts om 33% van de beleggers.

Hernieuwbare energie

Na de spectaculaire daling zijn de meningen verdeeld over het verdere verloop van de olieprijs. Zo denkt 36% dat de prijzen in 2015 opnieuw zullen stijgen, terwijl 36% een verdere daling anticipeert. Geen wonder dat de beleggers het niet eens kunnen worden over het feit of het al dan niet een goed moment is om te beleggen in bedrijven die in de sector van de fossiele brandstoffen actief zijn. 27% vindt van wel, 33% is het daar dan weer niet mee eens. Over het beleggen in hernieuwbare energie is er dan weer iets meer overeenstemming. Voor 37% van de respondenten is het nu wel een goed moment is om in te stappen, terwijl 20% dat eerder zou afraden. Op dit ogenblik beweert 22% van de beleggende Belgen dat ze al hebben geïnvesteerd in dergelijke fondsen. Deze beleggingen lijken leeftijdsgebonden, want het zijn vooral de jongere beleggers die dit soort fondsen al in portefeuille hebben. Maar de interesse groeit. Zo heeft 24% van de beleggers weliswaar nog geen hernieuwbare energie in portefeuille, maar overweegt nu wel dergelijke investering. Nochtans heeft hernieuwbare energie het moeilijk als olie goedkoop is. Of gelooft de belegger dat het tijdperk van fossiele brandstoffen op zijn laatste benen loopt?

Voor meer informatie :
Persdienst: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be

Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be


Vanessa Zwaelens

Head of External Communication