Skip to Content
Nieuwe tentoonstelling in het ING Art Center: Hahaha. De humor van de kunst

Nieuwe tentoonstelling in het ING Art Center: Hahaha. De humor van de kunst

Een samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België

Brussel, dinsdag 15 juni 2021 - Komend najaar kan het publiek in het ING Art Center in Brussel terecht voor een nieuwe tentoonstelling: Hahaha. De humor van de kunst. Deze expositie focust op de rol van humor in de artistieke revoluties vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. Van de Great Zwanz Exhibition (1885) tot het dadaïsme, van de ezel "Lolo" tot de readymade van Marcel Duchamp, van Man Ray tot Marcel Broodthaers, van de zingende John Baldessari tot de confronterende werken van Wim Delvoye: Hahaha neemt humor ernstig! De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België. Ze maakt het mogelijk kunstwerken vanuit een andere hoek te bekijken én kennis te maken met werken van Centre Pompidou die nooit eerder of zeer zelden werden tentoongesteld in België. Hahaha. De humor van de kunst loopt van 15 september 2021 tot 16 januari 2022.

De tentoonstelling toont een opmerkelijke reeks kunstwerken waaronder het emblematische Fontaine, het omgekeerde urinoir van Marcel Duchamp. Deze gedurfde grap zette de kunstwereld op zijn kop toen het werk in 1917 werd voorgesteld op de tentoonstelling van de Society of Independent Artists in New York als test voor de jury die zichzelf zeer open van geest verklaarde. Fontaine werd afgewezen maar zou een belangrijke rol spelen in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Duchamp is ongetwijfeld de eerste kunstenaar die de grap verheft tot een volwaardig artistiek concept, gevolgd door Piero Manzoni met zijn Merda d’artista, maar ook de grappen van Bertrand Lavier, Maurizio Cattelan of Wim Delvoye.

"Ondanks zijn onweerlegbare impact is humor herleid tot een schimmige aanwezigheid in de teksten die het grote modernistische verhaal vormgeven. Door te steunen op de lach hebben de voorvechters van de avant-garde van humor één van de belangrijkste motoren van de moderniteit gemaakt. Hahahawil de lach zijn plaats teruggeven in de geschiedenis van de moderne en hedendaagse kunst."
Nicolas Liucci-Goutnikov, curator van de tentoonstelling

Meer dan tweehonderd werken, verdeeld over zeven thema's
Hahaha. De humor van de kunst is opgebouwd rond zeven thema's: karikaturen, woordspelingen, kunst als spel, hoaxen, parodieën, spot en meesternarren. Het parcours brengt meer dan tweehonderd werken samen en helpt ontrafelen hoe kunstenaars op een demystifiërende manier naar kunst hebben gekeken.

Humor en kunst delen een beeldtaal met een openheid voor het andere als grote troef. Die openheid is ook een van de belangrijkste waarden van ING. België heeft altijd al humor en spot gekoesterd. Het lijstje kunstenaars die meelopen is lang, denk maar aan René Magritte, Jacques Charlier of Marcel Mariën. Daarom hebben wij bovenop het werk uit de collecties van Centre Pompidou, die het zwaartepunt van deze tentoonstelling vormen, ook werk geïntegreerd van iconische Belgische kunstenaars waaronder Guillaume Bijl of Wim Delvoye met wie een selectie maakten."
Anne Petre, kunstverantwoordelijke bij ING België

Yoga van de lach en improvisatiesessies
Onder de naam Hahahagenda kunnen de bezoekers aan diverse activiteiten deelnemen om de tentoonstelling op een andere manier te beleven. Ze kunnen zich inschrijven voor lachyoga, muziekavonden of improvisatiesessies in het teken van de humor.

"De tentoonstelling Hahahais het resultaat van een rijke en formidabele samenwerking tussen ING en het partnerschap KANAL-Centre Pompidou. Ik verheug me nu al op deze erg kwaliteitsvolle tentoonstelling die de programmatie buiten de muren van KANAL brengt, zodat we aanwezig kunnen zijn op de Kunstberg waar we een ander publiek kunnen bereiken. Je kunt geen beter voorspel bedenken om de culturele activiteit van onze instellingen en van Brussel opnieuw te lanceren."
Yves Goldstein, Directeur en Chief of mission van Stichting Kanal

 

Bij wijze van inspiratie
"Nothing is serious enough to take seriously." Marcel Duchamp
​“Grappige mensen zijn de enige mensen die mij interesseren, want zodra ze niet meer grappig zijn, vervelen ze mij.” Andy Warhol

Over het ING Art Center in Brussel
ING ondersteunt kunst in de samenleving en wil die zo toegankelijk mogelijk maken. Dit gebeurt via de ING-kunstcollectie, via tentoonstellingen en via sponsoring. ING gelooft in de rol van kunst en haar impact op ons dagelijkse leven. Kunst verbreedt de perspectieven en vormt een hefboom door conventies te doorbreken, de geest te verruimen en grenzen te verleggen.

Het ING Art Center opende in 1986 en is sindsdien een actieve culturele partner in Brussel. Het gebouw dat vandaag voornamelijk in het teken van moderne en hedendaagse kunst staat, verwelkomt tijdelijke tentoonstellingen gewijd aan kunstenaars zoals James EnsorPeter KoglerChristo en Jeanne-Claude. Ook worden er thematische tentoonstellingen georganiseerd zoals Pop Art in Belgium, Guggenheim.Full abstraction, Revolutions: Records and Rebels, 1966-1970 en Love.Hate.Debate. Het ING Art Center heeft al meer dan zestig tentoonstellingen op zijn palmares en registreerde al meer dan drie miljoen bezoekers.

Meer informatie vindt u op ing.be/kunst.

Over KANAL-Centre Pompidou, Brussel
In de vaste overtuiging dat kunst en cultuur mensen bij elkaar brengen in een maatschappij die almaar meer verdeelt, creëert KANAL-Centre Pompidou een plaats waar iedereen zich thuis zal voelen.
​Yves Goldstein, Directeur en Chief of mission van Stichting Kanal

Dit ambitieuze project, gedragen door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, wil aan Brussel een culturele pool geven die bijdraagt tot haar uitstraling als hoofdstad van Europa. In het kader van een tienjarige samenwerkingsovereenkomst met het Centre Pompidou, zal het toekomstige KANAL-Centre Pompidou niet alleen een museum voor moderne en hedendaagse kunst herbergen, maar ook de rijke collectie architectuur en stedenbouw van de stichting CIVA. Verschillende publieksruimtes zullen worden gebruikt voor allerlei culturele activiteiten, waaronder podiumkunsten.

De voormalige Citroëngarage aan het Ijzerplein heeft na de tentoonstellingen KANAL Brut en It Never Ends de deuren gesloten met het oog op renovatie- en transformatiewerken. De definitieve opening van het museum is gepland in 2024.

Meer informatie vindt u op kanal.brussels.

Over Centre Pompidou, Parijs
Centre Pompidou, dat in 1977 werd geopend in Parijs, is een Franse nationale openbare culturele instelling dat in zijn Musée national d’art moderne onderdak verleent aan de rijkste collectie moderne en hedendaagse kunst in Europa, en één van twee grootste ter wereld. De collectie – van belangrijke historische collecties tot de meest recente aanwinsten – ​ bestrijkt kunstdomeinen zoals beeldende kunst, fotografie, nieuwe media, grafische kunsten, experimentele cinema, architectuur en design. Met meer dan 120.000 kunstwerken vormt de collectie een referentieverzameling voor de kunst van de 20e en de 21e eeuw.

Meer informatie vindt u op centrepompidou.fr.

 

Praktische details

  • Hahaha. De humor van de kunst
  • Vernissage voor de pers: 14 september 2021 van 10u00 tot 11u30
  • Open voor publiek: 15 september 2021 tot 16 januari 2022
  • ING Art Center, Koningsplein 6, 1000 Brussel
  • ing.be/kunst
  • Van woensdag tot zondag, van 10u00 tot 18u00
    ​Nocturnes op vrijdag, tot 21u00
  • Tarieven: van 0 tot 12 euro; 50% voor alle ING-klanten
  • Er worden conform de overheidsrichtlijnen diverse sanitaire maatregelen getroffen om de veiligheid van alle bezoekers te garanderen.

 

Story image
Story image

 

 

Downloads

Terug naar boven