Nederlandse banken slaan handen ineen voor Europese betaaldienst Payconiq

De banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS kondigden aan te gaan samenwerken om betaalinitiatief Payconiq deze zomer in Nederland te introduceren.

Op 20 april kondigden de banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS aan te gaan samenwerken om betaalinitiatief Payconiq deze zomer in Nederland te introduceren. Payconiq is een nieuwe mobiele betaaldienst waarmee via één app direct online, onderweg en onderling betaald kan worden. De introductie volgt na een succesvolle pilot en uitrol in België, waar de banken ING, KBC, CBC en Belfius het platform ondersteunen.

Payconiq maakt betalen eenvoudig door in één app alle mogelijke betaalmanieren te ondersteunen - online in webshops, onderweg in winkels en onderling tussen gebruikers. De app maakt een directe koppeling met de betaalrekening van de klant van de deelnemende banken. Voor betalingen onderling aan vrienden en familie, is het telefoonnummer uit de contactenlijst voldoende, de klant hoeft het IBAN rekeningnummer van de ontvanger niet te kennen.

Banken werken samen

De banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS gaan Payconiq actief ondersteunen in Nederland. De koppeling tussen Payconiq en de banken loopt vooruit op de komst van de Payment Services Directive 2 (PSD2) wetgeving in Europa eind 2018. Volgens deze wetgeving kunnen klanten straks derde partijen toestemming geven om hun betalingsgegevens op te vragen bij de bank en betalingen uit te voeren op de betaalrekening van de klant.
“Er zijn veel betaalapps op de markt, maar die werken niet allemaal in de winkel, online en onderling, en op internationaal niveau,” zegt Duke Prins, CEO van Payconiq. “Ons initiatief speelt in op de digitalisering en de verandering in regelgeving in de Europese betaalmarkt. Na een succesvolle pilot en uitrol in België hebben wij de ambitie om ook in andere landen in Europa een grote impact te gaan maken. De samenwerking met de Nederlandse banken is een prachtige stap voor Payconiq.”

Vanaf de zomer in Nederland beschikbaar

Payconiq maakt betalen verrassend eenvoudig: ontvangers worden uit de contactenlijst gekozen, zodat het IBAN-rekeningnummer niet ingevoerd hoeft te worden. Winkels worden op basis van geolocatie weergegeven of geselecteerd via het scannen van een QR-code. Online kunnen consumenten via een QR-code of een directe link naar de Payconiq app de aankoop betalen.
Payconiq is op dit moment al actief in België waar meer dan 25.000 winkeliers zijn aangesloten. De directe koppeling van de betaalrekening met de Nederlandse banken zal in de zomer beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kan ook bij verschillende Nederlandse web shops en winkels betaald worden.

Voor bijkomende informatie:    
Pressoffice ING België - +32 2 547 24 84 - [email protected]

Corporate
Contacteer ons

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations

Vanessa Zwaelens - Head of External Communication

Tiziana Rizzo - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations