Na een teleurstellend jaar 2014, zijn de vooruitzichten voor 2015 beter

Met een groei van 1,0% was 2014 geen economisch topjaar. Na een uitstekende start heeft de economische dynamiek doorheen het jaar immers aan kracht ingeboet, zoals bijvoorbeeld bleek uit de voortdurende daling van de vertrouwensindicatoren van de Nationale Bank van België (NBB).

Belgische economie

26 maart 2015


De publicatie van onze Eurozone Quarterly is een gelegenheid om stil te staan bij de toestand van de Belgische economie.

Met een groei van 1,0% was 2014 geen economisch topjaar. Na een uitstekende start heeft de economische dynamiek doorheen het jaar immers aan kracht ingeboet, zoals bijvoorbeeld bleek uit de voortdurende daling van de vertrouwensindicatoren van de Nationale Bank van België (NBB). Dit heeft een weerslag gehad op de arbeidsmarkt, die in 2014 netto “slechts” zo’n 20.000 jobs heeft kunnen creëren, terwijl eigenlijk het dubbele daarvan nodig is om de werkloosheidsgraad beduidend te doen dalen. Daarnaast is de inflatie almaar blijven dalen, steeds verder verwijderd van de doelstelling van “prijsstabiliteit op middellange termijn” die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Kortom, het herstel is nog maar eens in mineur gebleven. Nochtans was er niet enkel slecht nieuws. Zo zijn de bedrijven weer beginnen te investeren en de huishoudens te consumeren, zodanig dat het de binnenlandse vraag was die de (zwakke) groei in 2014 ondersteund heeft.

Bovendien lijkt het erop dat het vertrouwen in de eerste maanden van 2015 terug is van weggeweest, zowel bij ondernemingen als bij huishoudens, en dat een nieuwe conjuncturele verbetering zich aan de horizon aftekent. Een aantal elementen doen ons geloven dat deze verbetering geen tijdelijke opflakkering is, zoals de voorbije jaren maar al te vaak het geval was. Ten eerste geeft de sterke daling van de olieprijzen zuurstof aan zowel bedrijven als huishoudens, wat de binnenlandse vraag nog verder zou moeten aanzwengelen. Bovendien versterkt de depreciatie van de euro de competitiviteit van de Europese ondernemingen. Voor een kleine, zeer open economie zoals België, dat sterk geïntegreerd is in de intra- en extra-Europese handel, is dit cruciaal. Ten slotte kunnen de maatregelen van de ECB, en haar kwantitatieve versoepeling in het bijzonder, een beslissende impuls geven aan het herstel in de eurozone.

Tot slot geven de meeste Belgische economische indicatoren aan dat het jaar 2015 wat beter zal zijn dan 2014, zonder echter enige euforie toe te laten. De noodzaak om de structurele onevenwichten te corrigeren en om de overheidsfinanciën te saneren, dreigt immers de sociale spanningen aan te wakkeren en op de economische groei te wegen. Daarom voorzien we voor dit jaar een groei van het Belgische bbp van 1,2% (een lager niveau dan het Europees gemiddelde) en voor 2016 een groei van 1,6%, wanneer het herstel zich eindelijk in een hogere jobcreatie zal vertalen. Op vlak van de risico’s die op dit herstelscenario wegen, vermelden we voornamelijk het niet onaannemelijke vooruitzicht dat Griekenland de eurozone zou verlaten. Dit zou een schok zijn die elke hoop op herstel in de eurozone de grond in zou boren.

 

Philippe Ledent

___________________________



Voor meer informatie:

Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be

Philippe Ledent, Senior economist : + 32 2 547.31.61,  philippe.ledent@ing.be



Vanessa Zwaelens

Head of External Communication