Meerwaardebelasting zal beleggersgedrag Belgen wijzigen

De taxshift beroert de gemoederen van de Belgische beleggers.

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Deze drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De taxshift beroert de gemoederen van de Belgische beleggers. Bijna een vierde beweert zijn manier van beleggen te zullen wijzigen ten gevolge van de meerwaardebelasting. Intussen is het beleggersvertrouwen lichtjes toegenomen, waarbij de impact van de terroristische dreiging eerder beperkt bleef.

Dat de Belgische particuliere belegger de door de regering aangekondigde taxshift met argusogen volgt, is geen verrassing. Volgens een enquête in het kader van de ING-beleggersbarometer blijkt 62% van de beleggende Belgen geïnteresseerd te zijn in berichtgeving rond de taxshift, terwijl deze materie 14% helemaal niet kan boeien. Bij de Nederlandstaligen is er net iets meer interesse dan bij de
Franstaligen (66% t.o.v. 52%), terwijl bij de jongeren de belangstelling duidelijk lager ligt dan bij de oudere beleggers. Over de merites van de meerwaardebelasting zijn de meningen sterk verdeeld. Zo zegt 32% dat dit een goede zaak is voor de Belgische economie. Voor 36% van de beleggers zal dit echter nadelig zijn voor onze economie. Daarnaast vindt 30% van de geënquêteerden dat inkomen uit arbeid en vermogen op dezelfde manier moeten worden belast, maar deze stelling vindt bij 40% van de beleggers dan weer geen
genade.


Een belangrijke vraag is of de regering veel inkomsten zal puren uit de meerwaardebelasting. Het zou immers kunnen dat gedragswijzigingen de belastbare basis verkleinen. In dat verband is het belangrijk te weten hoeveel beleggers in aanmerking komen om de meerwaardebelasting te betalen. Op de vraag of ze in de voorbije 10 jaar aandelen minder dan 6 maanden na aankoop hebben verkocht, beweert 5% dat hij dit regelmatig heeft gedaan, 11% meerdere keren en bij 16% zou het om 1 of 2 keer gaan. Het gaat dus om een klein maar niet verwaarloosbaar deel van de Belgische beleggers.


Maar zal dat ook zo blijven? Liefst 60% van de beleggers beweert dat de invoering van de meerwaardebelasting zijn manier van beleggingen zal beïnvloeden (bij de actieve beleggers gaat het zelfs om 73%). Zo’n 26% van de beleggende Belgen spreken zelfs van een sterke impact. Een mogelijke gedragswijziging zou erin kunnen bestaan om te beleggen in activa die niet in aanmerking komen voor de meerwaardebelasting. Het is dan ook begrijpelijk dat 30% beweert dat zijn interesse in aandelenfondsen hierdoor is toegenomen.

Parijs en Brussel

Intussen zet de ING-beleggersbarometer in november zijn trage opwaartse klim verder, en komt uit op 102 punten, na 99 punten in oktober. Daarmee is de indicator net boven het neutrale niveau van 100 punten uitgestegen. De Belgen zijn wat positiever geworden over de conjunctuurevolutie, met 30% die een verbetering in de voorbije maanden opmerkte. Het percentage beleggers dat een minder positief conjunctuurverloop ondervond, viel naar 24% terug. De verwachtingen blijven echter gemengd. Zo verwacht 27% dat de
economische heropleving eerder zal afzwakken in de komende maanden, terwijl 26% net beterschap ziet. De beursverwachtingen blijven dan weer gematigd positief, met 32% van de respondenten die een beursstijging verwacht tegenover 27% die het iets minder rooskleurig inzien.

De terrorismedreiging lijkt maar een beperkte impact te hebben gehad op de enquête. De meeste antwoorden werden wel een stuk minder positief in de derde week van november. Dat was net na de aanslagen in Parijs. Maar in de vierde week van de maand steeg het vertrouwen opnieuw, hoewel op dat ogenblik het hoogste dreigingsniveau van kracht was in Brussel. Blijkbaar hielden in België alvast de beleggers het hoofd koel.

--------------------------

Voor meer informatie:
Persdienst ING België:+ 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist: + 32 2 547 80 09, peter.vandenhoute@ing.be
Persbericht eveneens terug te vinden op www.ing.be/over

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication