Meer dan een op de twee beleggers stelt aankoop woning of tweede verblijf uit door coronacrisis

Meer dan een op de twee beleggers stelt aankoop woning of tweede verblijf uit door coronacrisis

ING-beleggersbarometer mei 2020: Belgische belegger ziet licht aan het einde van de tunnel

Meer dan 1 op de 2 beleggers (52%) stelt de aankoop van een woning of appartement als eigen woning, tweede verblijf of belegging uit door de coronacrisis. En bijna de helft van de Belgen (45%) zal hierdoor zijn spaarreserve verhogen. Dat blijkt uit de nieuwe ING-beleggersbarometer die maandelijks het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers meet in samenwerking met onderzoeksbureau Kantar en de Universiteit Gent. De barometer stijgt voor de tweede maand op rij, maar blijft ruim onder het neutrale niveau door de crisis. Toch verwacht een toenemend aantal beleggers een conjunctuurherstel, wat ook de risicobereidheid schoorvoetend doet toenemen.

*Volledig persbericht met grafieken => zie bijlage

De ING-beleggersbarometer stijgt in mei van 64 naar 79 punten, de tweede opeenvolgende stijging. Maar met 79 punten blijft het beleggersvertrouwen toch nog altijd ver onder het neutrale niveau van 100 punten. Hoewel de inschatting van de conjunctuur zeer negatief blijft, lijkt er toch licht aan het einde van de tunnel te zijn. Zo zegt nu 31% van de beleggers dat de Belgische economie in de komende maanden zal aantrekken. Dat is het hoogste aantal positieve antwoorden in twee jaar tijd, een bevestiging dat met de versoepeling van de lockdownmaatregelen de economie opnieuw met groei zal aanknopen.

Meer sparen?

Dat de coronacrisis zware gevolgen heeft gehad voor de gemiddelde Belg staat buiten kijf. Zo stelt liefst 35% van de respondenten dat zijn inkomsten sinds de start van de Covid-19-crisis zijn gedaald. Amper 10% spreekt van een toename. Geen wonder dat 41% beweert dat zijn uitgaven tijdens die periode werden teruggeschroefd, terwijl 14% gewag maakt van een stijging. Voor zo’n 37% van de geënquêteerden heeft de coronacrisis zijn spaargeld verminderd. 13% zag dan weer zijn spaargeld toenemen.

"Naar eigen zeggen is deze crisis voor 45% van de Belgen een aanleiding om in de toekomst de spaarreserve te verhogen, terwijl dat voor 45% niet het geval is. Het feit dat toch een groot deel van de bevolking meer wil sparen, zou een factor kunnen zijn die het herstel tempert."
Peter Vanden Houte - hoofdeconoom ING België

Het merendeel van de respondenten denkt ook dat heel wat dingen duurder zullen worden als gevolg van de coronacrisis. Dat is vooral het geval voor vliegtuigtickets (69%), voeding die uit het buitenland komt (68%), Belgische voedingsproducten (53%) en hotelovernachtingen (52%).

Schade op vastgoedmarkt blijft beperkt

De vastgoedmarkt is door de crisis ook op een lager toerental gaan draaien. Een kwart van de beleggende Belgen was initieel van plan om dit jaar een woning of appartement aan te kopen, als eigen woning, tweede verblijf of belegging. Voor 40% van de kooplustigen gaat deze aankoop gewoon door, 52% heeft het voorlopig uitgesteld, terwijl 8% zijn aankoopplannen heeft geannuleerd. De prijsverwachtingen voor vastgoed zijn overigens verdeeld. Zo denkt 30% dat de prijzen zullen stijgen als gevolg van de coronacrisis, 37% denkt dat ze stabiel zullen blijven, 26% verwacht een daling en 8% weet het gewoonweg niet.

Meer risico

De forse stijging van de aandelenkoersen sinds eind maart heeft ook de beursverwachtingen opgekrikt. Zo verwacht nu 31% van de beleggers een verdere stijging van de koersen (in maart was dat maar 18%). Al moet wel gezegd worden dat nog altijd 47% een terugval vreest. Daarnaast neemt het aantal beleggers dat bereid is om net iets meer risico te nemen, opnieuw toe. Zo zegt 28% dat het een goed moment is om in meer risicovolle sectoren te beleggen, het hoogste niveau sinds januari 2018. Maar zelfs dan mijdt nog altijd 33% van de respondenten op dit ogenblik dat soort beleggingen.

"Beleggers blijven dus duidelijk sterk verdeeld over de duurzaamheid van de beurshausse en de vraag of het moment is aangebroken om meer risico te nemen."
Peter Vanden Houte - hoofdeconoom ING België

 

Economic Research
Contacteer ons

Safia Yachou - Head of Media Relations

Safia Yachou - Head of Media Relations