Meer dan de helft van de beleggers denkt dat huizenprijzen nooit dalen
Zes op tien Belgen zien een tweede woning die verhuurd wordt als uitstekende belegging
Brussel – 53% van de Belgische beleggers denkt dat huizenprijzen nooit dalen. Geen wonder dat meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat het nu een goed moment is om in studentenkoten, huurappartementen of -huizen te investeren. Ongeveer een derde van de beleggers overweegt om in beursgenoteerd vastgoed te beleggen. Dit zijn de belangrijkste trends volgens de speciale vastgoededitie van de ING-beleggersbarometer, die in samenwerking met Sudinfo is opgesteld.
Meer dan de helft van de beleggers denkt dat huizenprijzen nooit zullen dalen
Het is geen geheim dat vastgoed bij de Belgen altijd bovenaan het lijstje van investeringen heeft gestaan. Zo gaat 82% van de beleggers akkoord met de stelling dat een eigen woning bezitten, zeer belangrijk is. Concreet is ongeveer drie kwart van de ondervraagde beleggers eigenaar of mede-eigenaar van zijn woning. Als men enkel de beleggers vanaf 35 jaar in beschouwing neemt, loopt dit percentage zelfs op tot 82%.
In de beleggerspopulatie ligt het woningbezit iets hoger bij Nederlandstaligen (77%) dan bij Franstaligen (70%), terwijl het bij mensen met een kleine beleggingsportefeuille (<10.000 euro) met 59% duidelijk onder het gemiddelde ligt.
Meer dan de helft (53%) van de Belgische beleggers denkt dat de huizenprijzen nooit zullen dalen. Amper 20% is het daar niet mee eens.
“Het klopt dat in de voorbije decennia de Belgische woningprijzen de minst volatiele in de Westerse wereld waren. Dat betekent dat de dalingen doorgaans beperkt bleven. Maar daaruit afleiden dat woningprijzen hier nooit kunnen dalen, is waarschijnlijk een brug te ver”, volgens Peter Vanden Houte.
In welke mate is het volgens u op dit moment een goede of slechte tijd om te beleggen in...?
* Som van ‘goede tijd’ en ‘zeer goede tijd’ ** Som van ‘slechte tijd’ en ‘zeer slechte tijd’.
Zes op tien Belgen zien een tweede woning die verhuurd wordt als uitstekende belegging
In tegenstelling tot een aantal buurlanden, waar de verhuurmarkt veelal in handen is van grote ondernemingen, zijn er in België heel wat particuliere verhuurders. Zes op de tien beleggers denkt trouwens dat een tweede woning hebben die verhuurd wordt, een uitstekende belegging is.
Op dit ogenblik bieden een appartement om te verhuren, een studentenkot en een woning om te verhuren als vastgoedbelegging, volgens de Belgische belegger de beste perspectieven. Specialer vastgoed, zoals hotelkamers of landbouwgrond kan niet op veel enthousiasme rekenen.
Bijna een kwart van de Belgische beleggers heeft naar eigen zeggen al beursgenoteerde vastgoedbedrijven of fondsen in portefeuille. 37% vindt het nu een goed moment om in dergelijke bedrijven of fondsen te beleggen, terwijl 11% dat niet ziet zitten. En 31% overweegt ook daadwerkelijk om in de komende twaalf maanden een dergelijke investering te doen.
“Vastgoed kan een diversificatie van de beleggingsportefeuille zijn. Het voordeel met beursgenoteerd vastgoed is dat men voor relatief kleine sommen kan beleggen, terwijl fysiek vastgoed meestal substantiële investeringen vergt. Het nadeel is dat de koers van beursgenoteerd vastgoed, net zoals aandelen, volatieler is, terwijl de belegger bij vastgoed eerder aan waardevastheid denkt”, besluit Peter Vanden Houte.
### Einde van het persbericht ###
Over de Beleggers-barometer
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.
Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.
De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.