Lancering ING Labs Brussels om scale-ups en interne teams te ondersteunen bij ontwikkeling van fintech-concepten
ING België zet vol in op digitale innovatie
ING België lanceert ING Labs Brussels, een innovatie-accelerator die veelbelovende fintech-initiatieven helpt en ondersteunt door echte data, klanten en ervaringen van de bank open te stellen helpen voor de verdere ontwikkeling van hun innovatieve voorstel of product voor de financiële sector. Het vroegere FinTech Village wordt zo naar het volgende niveau getild en geïncorporeerd in ING Labs Brussels. Tegelijkertijd wordt ook de cohort van 2020 afgetrapt. Van de 350 bedrijven uit 50 landen die zich voor deze editie van het programma inschreven, werden er dit jaar uiteindelijk 7 geselecteerd (waaronder ING initiatief FINN). Met dit initiatief wil ING nieuwe digitale fintech-oplossingen en -producten versneld hun weg laten vinden naar de bank en de klant.
FinTech Village, de accelerator van ING België die nu deel uitmaakt van de ING Labs, heeft de voorbije jaren een serieuze reputatie opgebouwd binnen de gemeenschap van financiële technologie. Dit coachingprogramma van ING heeft de voorbije jaren al een 30-tal bedrijven geholpen om nieuwe oplossingen versneld naar de markt te brengen.
“Met ING Labs Brussels zorgen we voor een specifieke omkadering om innovaties beter te kunnen afstemmen op de specifieke noden van zowel de bank als haar klanten en creëren we een omgeving om innovatieve en disruptieve ideeën sneller op de markt te brengen. Dat doen we door samen te werken en door de kennis en het netwerk binnen ING te combineren met de kennis en vaardigheden van andere partners. Dit is cruciaal om beter tegemoet te komen aan de behoeften en verwachtingen van onze klanten die voortdurend veranderen in de digitale maatschappij."
Stephanie Van Avesaat, Head of ING Labs Brussels & Innovation Lead ING België
Nieuw vanaf dit jaar is dat het aantal mogelijke samenwerkingsmodellen wordt uitgebreid. Zo staat het scaling-programma nu ook open voor interne initiatieven van ING, zoals FINN. FINN maakt het mogelijk om 'slimme' apparaten zelfstandig financiële transacties te laten verrichten.
Pop-up squads om scale-ups te begeleiden op weg naar versnelde groei
Binnen ING Labs Brussels werkt ING met scale-ups die een nieuwe product of nieuwe dienst hebben ontwikkeld en klaar zijn om deze te vermarkten en te schalen. Meer specifiek werkt ING met hen samen om een Proof of Concept uit te werken. Daarvoor worden pop-up squads samengesteld, kleine teams bestaande uit de startups en specialisten van ING. Er is verder een traject met masterclasses en de deelnemende startups kunnen een beroep doen op een pool van interne en externe specialisten en mentors om oplossingen uit te werken voor de vele uitdagingen die het upscalen van hun product of dienst met zich meebrengt.
“Voor deze scalingactiviteit mikken wij op initiatieven die al een verdienmodel hebben. Wij helpen hen om versneld te groeien en om uit te breken uit hun thuismarkt. Dit geldt nu ook voor interne initiatieven; zij kunnen zo versneld doorgroeien tot een strategisch onderdeel binnen ING. Een andere mogelijkheid is dat zij het voorwerp uitmaken van een spin-out."
Stephanie Van Avesaat, Head of ING Labs Brussels & Innovation Lead ING België
Innovatie via ING Labs sluit aan bij de doelstellingen die ING België zich heeft gesteld.
“Digitale innovatie in de bankwereld stopt niet bij de banking app. Voor ING is digitaal bankieren – zoals voor alle banken – bijzonder belangrijk. De ontwikkeling en uitrol van onze nieuwe ING Banking-app is voor ons een sleutelproject, maar er is meer: er duiken voortdurend nieuwe spelers op … fintechs, kleine, wendbare bedrijven die innovatieve producten en diensten leveren en daarbij voortbouwen op de allernieuwste technologieën. Samenwerking met die vernieuwers stelt ons in staat om sneller voor de bankwereld relevante innovaties beschikbaar te maken. Daarnaast focussen we ons op oplossingen die ons nog efficiënter kunnen maken en op innovatieve tools die onze medewerkers moeten helpen om hun klanten nog beter te bedienen. De transformatie van ING is dus evenzeer een verhaal van doorgedreven innovatie.
Erik Van Den Eynden, CEO van ING België
ING Labs in verschillende landen
ING heeft al Labs in Amsterdam, Londen en Singapore.
“We zijn blij met de toevoeging van ING Labs Brussel waar met FinTech Village al veel ervaring is opgebouwd. De ING Labs zijn een belangrijke pijler binnen onze innovatiestrategie waarbij een idee wordt omgezet in een impactvolle oplossing voor klanten. De ING Labs hebben elk een specifiek werkgebied. In Amsterdam ligt de focus op het creëren van ‘minimum viable companies’, in Londen onroerend goed (PropTech) , regelgeving en compliance (RegTech) en in Singapore op logistiek en de organisatie van wereldwijde handelsstromen (TradeTech). ING inmiddels 200 partnerships met Fintechs. ING gelooft in de kracht van partnerships om onze innovatiestrategie te implementeren en om de customer experience verder te verbeteren.”
Olivier Guillaumond, Global Head van ING Labs en Fintechs
Over de cases
FINN - Banking of Things (Nederland)
Het aantal geconnecteerde toestellen is de voorbije jaren exponentieel gestegen. Verwacht wordt dat er tegen 2025 zo’n 75 miljard IoT-geconnecteerde toestellen zullen zijn. In 2010 werd hun aantal nog geraamd op 5 miljard.
FINN - Banking of Things maakt het voor slimme toestellen (smart devices) mogelijk om autonoom financiële transacties uit te voeren. De software van FINN verlegt de normen op het vlak van Internet of Things (IoT) betalingen; slimme toestellen kunnen zo immers beveiligde (micro-)transacties uitvoeren in naam van de eigenaars van die toestellen. FINN stelt klanten-bedrijven in staat om 'pay-per-use' oplossingen aan te bieden. FINN, een intern initiatief van ING dat in 2018 het licht zag tijdens een innovatiebootcamp voor medewerkers van ING, telt vandaag een 20-tal medewerkers.
DSwiss / Zwitserland
DSwiss AG biedt wereldwijd sterk beveiligde digitale diensten aan, zoals digitale safes, brievenbussen voor de aflevering van bankdocumenten en beveiligde platformen voor overleg tussen financieel adviseurs en hun klanten.
Flowcast / VS
Flowcast gebruikt zijn gepatenteerde aanpak van zelflerende computers om risicobeoordelingsmodellen te ontwikkelen en kredietverschaffers in staat te stellen kredieten te verlenen aan bedrijven van klein tot groot. Het algoritme verbetert de nauwkeurigheid en geeft een beter zicht op de aflossingscapaciteit.
HappySignals / Finland
HappySignals maakt gegevens over de ervaringen van werknemers zichtbaar en interpreteerbaar, en brengt ze in verband met operationele IT-gegevens. Zo kunnen bedrijven naadloze en klantgerichte IT-diensten uitbouwen.
Neotas / VK
Neotas is een Open Source-controlespecialist die met behulp van technologie en ervaren analisten de nieuwe standaard wil worden in due diligence, pre-employment screening en compliance.
Speechmatics / VK
Speechmatics is een technologiebedrijf dat spraakherkenningssoftware ontwikkelt op basis van recurrente neurale netwerken en statistische taalmodellen.
Workscope / VK
Workscope maakt oplossingen voor bedrijven die pijnpunten in computerdiensten aan eindgebruikers en bedrijfsactiviteiten aanpakken.