Skip to Content

KBC en ING werken in België samen aan een geïntegreerdebetaal- en getrouwheidsoplossing

ING en KBC hebben een strategisch samenwerkingsakkoord¹ bereikt om een uniek gecombineerd betaalmiddel- en getrouwheidsprogramma te lanceren op de Belgische markt. Op die manier spelen KBC en ING in op de snel veranderende, digitale belevingswereld van hun klanten.

PERSBERICHT
Brussel – 05 juli 2016

ING en KBC hebben een strategisch samenwerkingsakkoord (1) bereikt om een uniek gecombineerd betaalmiddel- en getrouwheidsprogramma te lanceren op de Belgische markt. Op die manier spelen KBC en ING in op de snel veranderende, digitale belevingswereld van hun klanten.

ING heeft vorig jaar haar eigen innovatieve betaalmiddel Payconiq getest en het digitale getrouwheidsplatform Qustomer verworven.  KBC langs zijn kant stond mee aan de wieg van CityLife, een getrouwheidsplatform met dubbele spaarmogelijkheid, waarbij de koper zowel voor zichzelf als voor een goed doel kan sparen. Dat platform maakt gebruik van KBC MobilePay als mobiele betaaloplossing.

Deze oplossingen worden in de Belgische markt reeds gebruikt door meer dan één miljoen Qustomer, CityLife en Payconiq consumenten bij meer dan 6.500 handelaars. Ze kunnen er getrouwheidspunten sparen, mobiel betalen of bij een select aantal handelaars beiden tegelijkertijd. Dat netwerk zal zich in de komende maanden verder uitbreiden.

Inzake getrouwheid zijn CityLife en Qustomer voornemens hun sterke punten in een vernieuwd en verbeterd platform te combineren dat later dit jaar gelanceerd wordt onder een nieuwe merknaam. Wat de betaaloplossing betreft, zal KBC samen met ING de Payconiq-oplossing verder uitwerken.

Als voorproefje zullen vanaf vandaag Qustomer en CityLife in de Payconiq-app beschikbaar zijn en Payconiq als betaalmogelijkheid in de CityLife-app. Op termijn werken de partijen samen naar een gecombineerde digitale klantenkaart met mobiele betaalfunctie wat een unieke digitale beleving voor de klant oplevert. Zowel de getrouwheidsplatformen van Qustomer en CityLife  als het betaalplatform van Payconiq staan open voor klanten van alle Belgische banken. .

Daniel Falque, CEO KBC België: " Het belang van mobiele betalingen, zowel “online als in-shop” neemt exponentieel toe. De samenwerking tussen CityLife, Qustomer en Payconiq creëert een uniek en sterk platform dat voortbouwt op die trend en op de traditie van samenwerking in de Belgische financiële sector. Op die manier kunnen we onze handelaars en consumenten de best mogelijke oplossingen bieden ”


Rik Vandenberghe, CEO ING België: “Wij bieden onze klanten gebruiksvriendelijke en relevante tools zodat zij een stap voorblijven in het leven en in zaken. De fantastische feedback van onze klanten over zowel Payconiq als Qustomer sterkt ons in onze overtuiging dat we als bank continu dienen te innoveren. En wanneer het op innovatie aankomt, geloven we heel sterk in de kracht van samenwerking. Deze samenwerking laat ons toe in België een digitaal aanbod van formaat neer te zetten.”

***

Over Payconiq
Payconiq wil alledaagse betalingen verrassend eenvoudig maken. We combineren de betrouwbaarheid van een bankrekening met het gemak en de vrijheid van de mobiele telefoon. Onze dienstverlening wordt aangedreven door banken, maar is er niet toe beperkt. Zo kan de consument onder andere door de samenwerking met het getrouwheidsprogramma van Qustomer en CityLife het maximale uit een betaling halen. Daarnaast kan met Payconiq eenvoudig aan vrienden en in de toekomst ook online worden betaald.
Inmiddels kan bij meer dan 3500 handelaars in België met Payconiq mobiel betaald worden. Meer informatie over Payconiq kunt u vinden op www.payconiq.com.

Over CityLife
CityLife is een klantengetrouwheidsplatform, een spin-off van Mobile Vikings, waarvoor Thanksys de technische onderbouw levert in België maar dat bv eveneens doet voor Sodexo in Frankrijk. Samen met KBC stapten ook de Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) en Mediahuis als investeerders mee in het project. De samenwerkingsovereenkomst werd getekend in februari 2015. CityLife richt zich naar lokale handelaars en steden en is actief in de Vlaamse steden en regio’s.

Over Qustomer
Met Qustomer kunnen gebruikers getrouwheidspunten sparen en inruilen in winkels en andere handelszaken met een fysieke kaart met QR-code of via de Qustomer-app op hun smartphone. Winkeleigenaars en andere handelaars moeten enkel een tablet installeren in hun fysieke verkooppunt om getrouwheidspunten te kunnen geven. Qustomer is opgericht in 2012 en telt al meer dan één miljoen kaartgebruikers en meer dan 2600 deelnemende handelaars in heel België.

***

(1) Het akkoord is onder voorbehoud van de nodige goedkeuringen van overheidsinstanties.

***

Voor bijkomende informatie:
Persdienst ING Belgie:
Tiziana Rizzo, 0476 966 830, pressoffice@ing.be,
Het persbericht is eveneens terug te vinden op www.ing.be/over 

Persdienst KBC Group:
Stef Leunens, 0495 52 43 51 pressofficekbc@kbc.be
Het persbericht is eveneens terug te vinden op www.kbc.com/newsroom

Contacteer ons
Vanessa Zwaelens Head of External Communication

Follow ING on