Skip to Content

Jongere Belgische beleggers ontdekken goud

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

Story image

De ING-beleggersbarometer trappelt voor de 3e opeenvolgende maand ter plaatse, net boven het neutrale niveau van 100 punten. Er is nog zeker geen sprake van een grote risicoaversie: enkel obligaties blijven uit de gratie. Goudbeleggingen kunnen op beperkte interesse rekenen, waarbij vooral de jongere generatie het goudvirus te pakken heeft.

De ING-beleggersbarometer trappelt voor de 3e maand op rij ter plaatse. Met 106 punten staat hij in augustus wel nog altijd boven het neutrale niveau van 100 punten. Dat wijst erop dat de Belgische beleggers toch nog met enig vertrouwen naar de financiële markten kijken. Wat de conjunctuur betreft, blijven de vooruitzichten redelijk, al lijkt het beste er wat van af. Zo ziet 25% van de respondenten de Belgische economie in de komende 3 maanden verder aantrekken, terwijl 23% een afkoeling van het conjunctuurklimaat verwacht. In januari van dit jaar waren er nog 45% die de economische toekomst rooskleurig inzagen, tegenover amper 12% zwartkijkers.

De meer volatiele beurzen hebben hun sporen nagelaten in de portefeuilles van de beleggende Belgen. Zo zegt amper 28% dat zijn beleggingen in de voorbije 3 maanden gunstig zijn geëvolueerd, terwijl 24% eerder met rode cijfers werd geconfronteerd. Toch is 29% overtuigd van positieve rendementen voor zijn portefeuille in de komende 3 maanden. Amper 16% verwacht een financiële aderlating. Het is ook opmerkelijk dat een relatieve meerderheid het een goed moment vindt om te beleggen in meer risicovolle sectoren (25% is voor en 24% is tegen) of minder risicovolle sectoren (29% is voor en 16% is tegen). Obligaties lijken daarentegen nog steeds een no-goarea. Amper 18% zou momenteel een obligatiebelegging aanbevelen, terwijl 29% daar niet van wil horen. Het feit dat de Belgische schatkist recent zo goed als geen geld ophaalde met de uitgifte van een nieuwe staatsbon, lijkt deze stemming in de praktijk te bevestigen.

Jonge goudkevers

Belgen hebben lang de reputatie gehad van “goudkevers” te zijn. Getuige daarvan de vele goudmijnen die in het verleden op de beurs van Brussel genoteerd waren. Op dit ogenblik zegt 12% van de beleggers in goud te beleggen. Bijna 90% daarvan is niet van plan om zijn goudbeleggingen in de komende 6 maanden van de hand te doen. Daarnaast zegt 8% van de respondenten die momenteel niet in goud beleggen, dat ze in de komende 6 maanden goud zullen kopen (82% is dat zeker niet van plan). Zowat 31% van alle beleggende Belgen denkt overigens dat de goudprijs in de komende 12 maanden zal stijgen, terwijl amper 16% een daling anticipeert.

Merkwaardig genoeg zijn het de jonge beleggers die het meest aan goudkoorts lijken te lijden. De beleggers onder de 45 jaar hebben meer dan gemiddeld goud in portefeuille. Bij de respondenten onder de 35 jaar gaat dat zelfs over 24% van de beleggers. Liefst 45% van de beleggers onder de 35 jaar is ervan overtuigd dat het nu een goed moment is om in goud te beleggen, terwijl dat gevoel maar bij 24% van de totale beleggerspopulatie aanwezig is. Zou het kunnen dat de jongere beleggers die ook veel meer in de elektronisch gedolven Bitcoin geïnteresseerd blijken, ook door het fysiek gedolven edelmetaal worden betoverd?

Terug naar boven