ING zal jaarlijks 100 miljard euro aan betalingen uitvoeren voor Vlaamse overheid

ING zal jaarlijks 100 miljard euro aan betalingen uitvoeren voor Vlaamse overheid

Officiële ondertekening van ING België als huisbankier van de Vlaamse overheid tot 2024

Brussel - ING België is nu officieel tot 2024 huisbankier van de Vlaamse overheid. Dit betekent dat de bank per jaar gemiddeld 100 miljard euro aan betalingen mag verzorgen voor de overheid en het loon zal uitbetalen van 240.000 leerkrachten en ambtenaren. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele en de CEO van ING België Erik Van Den Eynden hebben vandaag in Brussel het contract ondertekend. Het is al voor de derde keer op rij dat Vlaanderen voor ING kiest om het betaalverkeer van de Vlaamse overheid en van tientallen agentschappen te beheren.

Eind 2011 won ING België voor het eerst de openbare aanbesteding om huisbankier te worden. De Vlaamse overheid organiseert die aanbesteding om de vier jaar. In augustus vorig jaar kon ING voor de derde keer op rij het contract hernieuwen.

De bank mag dus tot 2024 het betaalverkeer verzorgen van de Vlaamse overheid en van bijna 100 agentschappen, zoals de VDAB, Flanders Investment & Trade, Lantis - bouwheer van de Oosterweelverbinding- , Vlaams EnergieBedrijf, De Lijn, VRT, Toerisme Vlaanderen, UZ Gent, OVAM, Opera Ballet Vlaanderen, Kind en Gezin, … Daarnaast zorgt ING ook voor eventuele bankwaarborgen.

100 miljard euro per jaar aan betaalverkeer

De gemiddeld 100 miljard euro aan betalingen voor de overheid zijn goed voor minstens 10 miljoen transacties. Volgens de Vlaamse overheid biedt het aanbod van ING verschillende voordelen.

“ING kent intussen onze werking goed en dat heeft het vertrouwen de voorbije jaren alleen maar versterkt. Daarenboven geeft de bankier ons een kredietlijn van 3,75 miljard euro wat voor extra stabiliteit en flexibiliteit zorgt. Op die manier kan Vlaanderen ook haar rating gunstig houden."
Matthias Diependaele – Vlaams minister van Financiën en Begroting

Voor ING is deze samenwerking erg belangrijk, want de Vlaamse overheid wordt hiermee de grootste klant van de bank.

“We zijn ontzettend verheugd dat de Vlaamse overheid haar vertrouwen in ons opnieuw bevestigt. ING wordt ook verantwoordelijk voor het maandelijks uitbetalen van maar liefst 240.000 lonen van leerkrachten en ambtenaren, wat een grote verantwoordelijkheid is. Het toont aan dat ING met haar sterk internationaal netwerk een partner is voor alle segmenten in onze samenleving. En dat maakt ons bijzonder trots.”
Erik Van Den Eynden, CEO ING België

Na 2024 kan het contract nog twee keer verlengd worden met telkens twee jaar, tot 2028.

Corporate
Contacteer ons

Ben Bruynseels - Woordvoerder Vlaams minister Diependaele

Safia Yachou - Head of Media Relations ING België

Ben Bruynseels - Woordvoerder Vlaams minister Diependaele

Safia Yachou - Head of Media Relations ING België