Skip to Content
ING lanceert als eerste Europese bank een opleidingsplatform in de strijd tegen cybercriminaliteit

ING lanceert als eerste Europese bank een opleidingsplatform in de strijd tegen cybercriminaliteit

Bijna zes op de tien bedrijven kampen met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten

Dinsdag 9 november 2021 – Brussel – ING kondigt vandaag een uniek samenwerkingsverband aan in de strijd tegen cybercriminaliteit. Begin 2022 lanceren de bank, Microsoft en het Open Web Application Security Project® (OWASP), met de steun van de Open Source Security Foundation (OSSF), een gezamenlijk digitaal platform om toekomstige risico- en cybersecurity-experten op te leiden. Met het platform willen de bedrijven het structurele tekort aan geschoolde arbeidskrachten in deze domeinen aanpakken. Uit een recente studie blijkt dat 57% van de bedrijven met een tekort aan goed opgeleide risico- en cybersecurity-experten kampt. De samenwerking werd aangekondigd op de conferentie ‘Risk & Security in the New Normal’, georganiseerd door ING in aanwezigheid van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne.

Geen enkele organisatie, noch privé noch overheidsgebonden, blijft vandaag gespaard van cybercriminaliteit. Het aantal computervirussen en cyberaanvallen is nog nooit zo hoog geweest. In 2020 registreerde de banksector ongeveer 67.000 frauduleuze transacties door phishing voor een totaal bedrag van ongeveer 34 miljoen euro.1 Deze plaag heeft een grote impact op wereldniveau.

"De financiële kost van cybercriminaliteit weegt niet langer alleen op de individuele bedrijven, maar op de hele wereldeconomie. Verschillende bronnen schatten de kost van online criminaliteit op 1.000 miljard dollar van het wereldwijde BBP.” Philippe Ledent, econoom bij ING België die zich onder meer in deze materie specialiseert

ING lanceert als eerste bank in Europa een opleidingsplatform voor risico- en cybersecurity-experten

Om cybercriminaliteit te bestrijden, hebben bedrijven experten nodig. Uit een recente studie2 blijkt echter dat 57% van de organisaties wereldwijd te kampen heeft met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten in het domein van risico en cybersecurity. Driekwart (76%) van de ondervraagde professionals meldt ook aanhoudende moeilijkheden bij het aanwerven van specialisten die voldoende gekwalificeerd zijn voor deze jobs.

Het is in deze urgente context dat ING, Microsoft, OpenSSF en OWASP de krachten bundelen om een opleidingsprogramma te lanceren dat risico- en cybersecurity-experten klaarstoomt om op cyberaanvallen te anticiperen en in te grijpen wanneer die zich toch voordoen. Het platform van de drie bedrijven start begin 2022.

“Als bank is het onze taak om onze eigen gegevens maar ook die van onze klanten te beschermen tegen cybercriminaliteit en fraude. Deze uitdaging treft al lang niet meer enkel de bankensector maar alle privé- en overheidssectoren. Daarom moet de individuele strijd om cybersecurity-talent nu plaats ruimen voor een gezamenlijke strijd tegen cybercriminaliteit. We zijn dan ook zeer trots dat ING als eerste Europese bank een online cursus over cybersecurity lanceert.” Rik Bobbaers, Chief Information Security Officer van ING België

Het platform is gebaseerd op een opensource-infrastructuur dat OWASP heeft ontwikkeld. Het zal voor iedereen toegankelijk zijn. De inhoud van de opleidingen wordt door de partners zelf vormgegeven op basis van hun ervaring en behoeften. Het gaat om een virtuele cursus die zal worden aangevuld met videomateriaal. Naarmate de cursus vordert, zullen ook evaluatiemomenten worden ingelast. Ook minister van Justitie Vincent Van Quickenborne juicht het initiatief toe.

“De laatste jaren zien we een exponentiële stijging van verschillende vormen van cybercrime. Corona heeft die evolutie alleen nog maar versneld. Politie, justitie, burgers, bedrijven en de bankensector moeten de handen in elkaar slaan om deze cybercriminelen op alle fronten te bestrijden. Bij justitie en politie zorgen we voor extra gespecialiseerd personeel en investeren we in de tools die nodig zijn om deze criminelen beter op te sporen en te vervolgen. Het is een goede zaak dat ook bedrijven zoals ING, Microsoft en OWASP hun verantwoordelijkheid opnemen. Zo kunnen we burgers en bedrijven beter wapenen tegen online criminaliteit.”
Vincent Van Quickenborne, vicepremier en minister van Justitie

De cursisten voltooien de opleiding met een examen. Wie de opleiding succesvol afrondt, komt terecht in een pool van hooggekwalificeerde experten waaruit bedrijven kunnen putten om hun cybersecurity-teams te versterken.

### Einde bericht ###

Voor meer informatie:

  • Persdienst – Renaud Dechamps, woordvoerder ING België

 

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via haar werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.


1 Bron: https://www.febelfin.be/nl/press-room/phishing-2020-de-cijfers.

2 Deze studie werd begin 2021 uitgevoerd door de Enterprise Strategy Group (ESG) en de Information Systems Security Association (ISSA): https://2ll3s9303aos3ya6kr1rrsd7-wpengine.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/2021/07/ESG-ISSA-Research-Report-Life-of-Cybersecurity-Professionals-Jul-2021.pdf.

 

Downloads

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: [email protected]

T: +32478662158

Terug naar boven