Skip to Content
ING Labs Brussels maakt vier nieuwe scale-ups bekend voor tweede editie

ING Labs Brussels maakt vier nieuwe scale-ups bekend voor tweede editie

ING investeert $ 3 miljoen in ING Labs Brussels alumnus Flowcast

Maandag 8 maart 2021 – Brussel - ​ Vandaag stelt ING Labs Brussels, de innovatie-accelerator van de bank, vier start-ups en scale-ups voor die dit jaar deelnemen aan het programma dat deze jonge fintechbedrijven begeleidt. Dat gebeurt tijdens een digitaal kick-off event. Concreet gaan deze jonge technologiebedrijven die actief zijn in de financiële sector hun innovaties en waardeproposities testen en toepassen binnen een bankomgeving. ING verhoogt ook haar eigen innovatietempo via verschillende commerciële samenwerkingen met alumni die deelnamen aan ING Labs Brussels. Zo starten ING België en Flowcast, een fintech-startup uit de Verenigde Staten, een pilootproject om te bekijken welke preventieve en proactieve mogelijkheden de bank kan bieden in het geval van niet-renderende hypotecaire leningen.Flowcast gebruikt hiervoor artificiële intelligentie om het proces van kredietverleningen en kredietinningen te moderniseren. Als onderdeel van deze samenwerking investeert ING Ventures, het durfkapitaalfonds van de bank, $ 3 miljoen extra in Flowcast.

ING Labs Brussels is een programma dat het innovatietempo bij ING verhoogt door een samenwerking aan te gaan met technologische bedrijven die oplossingen hebben uitgewerkt voor een van onze vijf strategische prioriteiten. We zijn ervan overtuigd dat we nog sneller kunnen innoveren door gebruik te maken van wat al bestaat, door onze krachten te bundelen en ons open te stellen voor samenwerkingen en cocreatie.”Stephanie Van Avesaat, Head of ING Labs Brussels

De vier deelnemende scale-ups hebben een nieuw product of nieuwe dienst ontwikkeld en zijn klaar om deze op de markt te brengen. Ze werken de komende vier maanden met een team van interne specialisten en externe specialisten op een ‘proof of concept’ in een bankomgeving om zo aan te tonen dat hun oplossing werkt.

De vier jonge technologiebedrijven die voor deze editie geselecteerd werden, zijn:

  • Closure: dit jonge Nederlandse technologiebedrijf biedt een dienst aan die nabestaanden ondersteunt wanneer bij een overlijden bepaalde contracten, abonnementen en rekeningen afgesloten moeten worden.
  • XM Cyber: deze Israëlische scale-up biedt een platform aan dat aanvallen op bedrijfskritische processen simuleert en op basis daarvan advies geeft over hoe een bedrijf deze zwakke plekken beter kan beschermen.
  • Datacebo: dit Amerikaanse bedrijf creëert synthetische gegevens voor het testen van software.
  • Mosaic: deze scale-up die vanuit het Verenigd Koninkrijk werkt, gebruikt algoritmen om een analyse te maken van transacties op de kapitaalmarkten. Zo weten gebruikers wat zich op de markt afspeelt, waarom dat van belang is en welke acties ze moeten ondernemen om bepaalde kansen te grijpen.

Fintech verbetert de klantervaring door ING in staat te stellen haar processen voor niet-renderende leningen opnieuw te beoordelen en te verbeteren

ING Labs Brussels bouwt voort op het voormalige Fintech Village dat al een stevige reputatie kende binnen de gemeenschap van financiële technologie. De samenwerking tussen jonge technologiebedrijven en ING kan leiden tot een commercieel partnerschap met de bank. Zo maakt ING vandaag, op de dag van de kick-off van het innovatieprogramma van ING Labs Brussels, bekend dat het met Flowcast in zee gaat.

Flowcast is een Amerikaanse fintech-startup die artificiële intelligentie gebruikt om het proces van kredietverleningen en kredietinningen te moderniseren. ING Ventures, het durfkapitaalfonds van de bank, investeert voor dit jaar $ 3 miljoen extra in Flowcast in het kader van een pilootproject.

ING België voert binnenkort een pilootproject uit met Flowcast om de klanttevredenheid en klantimpact van deze proactieve aanpak verder te testen, met als doel lokale retailklanten te ondersteunen bij alle hypotheken.Stephanie van Avesaat, hoofd van ING Labs Brussels

Tijdens de pilootfase wordt bekeken welke preventieve en proactieve mogelijkheden de bank kan bieden in het geval van niet-renderende leningen. De totale investeringsronde van Flowcast bevindt zich intussen op meer dan $ 10 miljoen.

“De besluitvorming rond kredietverleningen is een kerncapaciteit van ING, die we voortdurend proberen te versterken om ons aanbod aan ING-klanten te verbeteren. We menen dat ‘machine learning’ en alternatieve datatechnieken, zoals degene die ontwikkeld en verfijnd worden door Flowcast, de toekomst van de financiële diensten zullen bepalen. Daarom is het een strategische prioriteit voor ons."
Frederic Hofmann, managing director van ING Ventures

ING was eerder mede-financier van de Serie A-investeringsronde van Flowcast.

De technologie van Flowcast is gebaseerd op baanbrekend onderzoek op het gebied van ‘machine learning’, datawetenschap en kunstmatige intelligentie en stelt financiële instellingen in staat hun klantrelaties met meer vertrouwen en efficiënter te beheren en de klantwaarde te verhogen.

"Dankzij onze dienst kan de bank proactief omspringen met haar kredietportefeuille, wat een positief effect heeft op de kostenzijde, de duurzame relatie tussen bank en klant en de ervaring van de kredietnemer.Het is een mooi voorbeeld van hoe ons kredietanalyseplatform beide kanten van de kredietmarkt moderniseert."
Ken So, medeoprichter en CEO van Flowcast

Flowcast gebruikt eigen gepatenteerde technologie op basis van ‘machine learning’. Een hoog aangeschreven team van datawetenschappers creëert modellen voor financiële instellingen. De bedoeling is om de klantenervaring te verbeteren, het aantal klanten te beperken dat met betalingsachterstanden of wanbetalingen te maken krijgt en de kosten te verlagen als gevolg van voorzieningen die genomen worden om mogelijke kredietverliezen op te vangen.

Digitale abonnementenmanager in de ING Banking app dankzij ING Labs Brussels

ING wil de komende jaren blijven investeren in scale-ups via ING Labs Brussels, omdat dit vaak leidt tot commerciële partnerschappen die bankzaken voor de klant nog simpeler maken. In 2020 sloot ING België een contract af met de Zweedse scale-up Minna Technologies dat hun product heeft uitgetest in ING Labs Brussels. Deze scale-up biedt een digitale abonnementenmanager aan die de klanten van ING België binnenkort kunnen gebruiken via de ING Banking app. De toepassing ‘One View’ laat de bank toe om gratis abonnementen stop te zetten voor klanten zonder dat ze zelf alle administratie moeten afhandelen. Het gaat om een primeur, want ING is de eerste bank in België die deze dienst aanbiedt. Met de abonnementenmanager verwacht ING tegen begin 2024 ruim € 15 miljoen voor haar klanten te kunnen uitsparen.

 

Downloads

Terug naar boven