Skip to Content
ING en EIB verstrekken voor €600 miljoen aan nieuwe leningen aan kmo's in België, Nederland en Luxemburg voor het stimuleren van verduurzaming

ING en EIB verstrekken voor €600 miljoen aan nieuwe leningen aan kmo's in België, Nederland en Luxemburg voor het stimuleren van verduurzaming

De Europese Investeringsbank intensiveert de samenwerking met ING om ondernemers te steunen met leningen en leases met gunstige voorwaarden voor nieuwe investeringen die een positief effect hebben op klimaat en milieu.

Sinds 2009, is dit het achtste gezamenlijke programma van de Europese Investeringsbank en ING gericht op kleine en middelgrote ondernemingen gevestigd in de Benelux en het tweede programma gericht op het stimuleren van verduurzaming sinds 2019.

ING en de Europese Investeringsbank hebben hun langlopende samenwerking geïntensiveerd door ruim € 600 miljoen beschikbaar te stellen voor nieuwe leningen en leases aan kleine en middelgrote ondernemingen in België, Nederland en Luxemburg. De helft van dit bedrag gaat naar zakelijke klanten van ING in Nederland en de andere helft naar zakelijke klanten van ING in België en Luxemburg.

In het kader van deze achtste transactie sinds 2009 leent de EIB € 300 miljoen aan ING, die een gelijk bedrag inlegt, zodat er in totaal € 600 miljoen aan nieuwe leningen en leases kan worden verstrekt aan ondernemers voor duurzame investeringen. Door de lening van de EIB aan ING, kan ING, leningen en leases verstrekken tegen een lager rentetarief.

Via de zeven eerdere programma’s sinds 2009 hebben in totaal circa 3.000 ondernemingen financiering tegen aantrekkelijke voorwaarden ontvangen voor een totaalbedrag van € 1,85 miljard.

Saskia Bauters, Head of Business Banking Sales bij ING België: “Dankzij de overeenkomst met de Europese Investeringsbank kunnen we onze businessklanten een aanzienlijke rentekorting toekennen voor de financiering van duurzame projecten. Het voordeel sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsstrategie. De korting kan het duwtje in de rug zijn dat kmo’s laat kiezen voor de meest duurzame oplossing. Op die manier steunen we onze klanten en werken we samen aan een duurzame economie die het behalen van de klimaatdoelstellingen mee mogelijk zal maken."

Laurens de Vos, Directeur Business Banking van ING Nederland: “Door de samenwerking met de Europese Investeringsbank kunnen wij bedrijfsfinancieringen aanbieden met een aantrekkelijke rentekorting voor investeringen met een positief effect op klimaat en milieu. Dit kan bedrijven stimuleren nog eerder voor de duurzame investering te kiezen. Uit een onderzoek van ING bleek eerder dit jaar dat Nederlandse bedrijven willen versnellen op verduurzaming. Wij willen hen daar als bank graag in stimuleren door dit te financieren. De aanzienlijke rentekorting helpt daar natuurlijk bij. Hiermee kunnen ondernemers investeren in bijvoorbeeld elektrische vervoersmiddelen als ook in duurzame productievormen en groene gebouwen.”

Kris Peeters, Vice-President van de EIB: “het is inmiddels bijna iedereen wel duidelijk dat verduurzamen een must is. Als klimaatbank van Europa en ook in het kader van de European Green Deal, wil de EIB zowel op macro- als microniveau steun en aanmoediging bieden om de samenleving te vergroenen. Dankzij deze samenwerking met de ING kunnen we ook de kleine en middelgrote bedrijven bereiken, en ook hen nu een extra prikkel geven, in de vorm van rentekortingen, om echt iets te gaan doen aan het milieuaspect van hun bedrijfsvoering.” 

De aanvragen voor een lening of lease moeten voldoen aan de gebruikelijke kredietvoorwaarden van ING. Daarnaast wordt getoetst of de financiering daadwerkelijk wordt aangewend voor een investering die bijdraagt aan verbetering van klimaat en milieu. Hiervoor zijn voorwaarden vastgelegd in de overeenkomst tussen de EIB en ING die aansluiten bij de EU Taxonomie. Leningen en leases zijn beschikbaar voor bedrijven met maximaal 3.000 werknemers. De totale investering mag niet groter zijn dan € 25 miljoen en het leenbedrag is maximaal € 10 miljoen euro. De uiteindelijke goedkeuring van de lening of lease berust bij ING.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank (EIB) is de instelling voor langlopende leningen van de Europese Unie. De Bank is direct eigendom van de EU-lidstaten en kan daardoor zeer goedkoop lenen op de kapitaalmarkt. Hierdoor kan de EIB langlopende financiering beschikbaar stellen voor gedegen investeringen die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU. De EIB stelde in 2022 bijna € 2 miljard beschikbaar aan leningen voor projecten in België.

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).  

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese basis die bancaire diensten aanbiedt via haar werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 58.000 werknemers van ING bieden diensten op het gebied van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in circa 40 landen.

De aandelen ING Groep staan genoteerd aan de beurs van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), de beurs van Brussel en aan de New York Stock Exchange (ADR’s: ING US, ING.N).Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de bedrijfsstrategie van ING. Dit blijkt uit ING’s vooraanstaande positie in referentielijsten voor de sector van Sustainalytics en MSCI en onze positie op de A-lijst van het Carbon Disclosure Project. Het aandeel ING is ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en MVO-indices van aanbieders als STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In juni 2022 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 84 ('sterk') van S&P Global Ratings.

Neem voor meer informatie contact op met:

EIB: Tim Smit, +352 691 28 64 23, t.smit@eib.org – Volg ons op Twitter - Website: www.eib.org/press – Persvoorlichting: +352 4379- 21000 – press@eib.org

ING België en ING Luxemburg: Gianni de Muynck, +32 476 62 77 16, gianni.de.muynck@ing.com - Website: www.ing.be

ING Nederland: Robert Gunther, +31 (0)650257879, robert.gunther@ing.com - Website: www.ing.nl/nieuws

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven