Skip to Content

ING België stapt in "We Are Jane", een fonds van vrouwen en door vrouwen

De investeringswereld is nog altijd een mannenbastion. ING België zet met veel trots mee haar schouders onder het unieke investeringsfonds ‘We Are Jane’ dat daar verandering in wil brengen.

Waarom?
Vrouwelijke ondernemers hebben nog altijd minder toegang tot kapitaal om hun groei- en innovatieplannen te verwezenlijken.

“Dat is onterecht. Er bestaat uitgebreid bewijs dat bedrijven met relatief meer vrouwen in topposities meer winst maken en minder risico’s lopen. Hun aanpak is verschillend. Vrouwen maken minder beloftes maar worden meer gedreven door de ideeën die ze willen verwezenlijken. De cijfers volgen daarna vanzelf.” zegt Conny Vandendriessche, één van de 3 partners van het fonds.

Hoe?
‘We Are Jane’ is een fonds van vrouwen, voor vrouwen. Het beheer gebeurt 100% door vrouwen, en heeft als doel om groeikapitaal te verstrekken aan ondernemingen die een vrouwelijke CEO of aandeelhouder hebben.
​Uiteraard worden de cijfers niet uit het oog verloren. Er wordt enkel in ondernemingen geïnvesteerd met een bewezen staat van dienst, die minimaal break even draaien en die een minimumomzet hebben van 1,5 miljoen euro.

Wat is de rol van ING?
ING België is als tweede grootste institutionele investeerder in het fonds gestapt. Het valt normaal gezien niet binnen de strategie van ING België om te participeren in investeringsfondsen maar voor dit mooie verhaal werd een uitzondering gemaakt. Het fonds is uniek in België.

Behalve enkele grote institutionele investeerders tekent ook een indrukwekkende groep succesvolle vrouwelijke investeerders present. Dit vormt een krachtig ecosysteem waar ING België graag deel wil van uitmaken. ING België zal in de toekomst een zitje krijgen in de Raad van Bestuur. 

“We geven vrouwen hier geen voorkeursbehandeling. ‘We Are Jane’ legt de lat even hoog als in de mannenwereld. We zien dit eerder als een strijd tegen de onbewuste vooroordelen waar vrouwen nog altijd mee af te rekenen hebben. Impliciet worden ondernemers nog altijd geassocieerd met mannen. Door specifiek op vrouwen te mikken, wil het fonds die unconscious bias helpen doorbreken.” aldus Krista Baetens, Chief Risk Officer ING België.

Meer info op www.wearejane.be.

Terug naar boven