ING België Poll : Belgen tegen Griekse schuldkwijtschelding

Belgen lijken resoluut tegen een schuldkwijtschelding voor Griekenland te zijn.

ECONOMIC.POLL@ING

Nr. 37 - Brussel, 18 februari 2015

Belgen lijken resoluut tegen een schuldkwijtschelding voor Griekenland te zijn. Dat blijkt uit twee peilingen van de Economic.Poll@ING*, die vlak vóór en vlak na de Griekse parlementsverkiezingen werden uitgevoerd. Gevraagd of ze voor een gedeeltelijke kwijtschelding zijn, is 56% van de respondenten tegen (grafiek 1). 29% is voorstander op voorwaarde dat de Griekse regering de besparingen verderzet. Slechts 15% van de Belgen is onvoorwaardelijk voorstander.

Als hen echter de vraag wordt voorgelegd of ze bereid zouden zijn een speciale belasting te betalen om de Griekse schulden te verminderen, is 90% absoluut tegen (grafiek 2). 8% is bereid om maximum 100 euro te betalen. Slechts 2% toont zich onvoorwaardelijk solidair met Griekenland.



Zij die voor een kwijtschelding zijn, maar tegen een belasting, vergeten misschien dat het grootste deel van de Griekse staatsschuld bestaat uit leningen van de andere eurolanden, hetzij direct, hetzij via het Europees reddingsfonds (EFSF) dat bestaat uit kapitaal van alle eurolanden (61,5% van de totale schuld). Een kleiner deel van de Griekse overheidsschuld is in handen van de Europese Centrale Bank, waarvan elk euroland aandeelhouder is (8,5% van de totale schuld). Samengenomen is de directe blootstelling van de eurolanden aan Griekenland vandaag 70% (grafiek 3).


Om een substantiële kwijtschelding van de Griekse overheidsschuld door te voeren, zouden alle andere eurolanden dus een verlies moeten slikken. Voor de belastingbetalers in die landen zou het effect vroeg of laat overeenkomen met een belastingverhoging. Voor België bijvoorbeeld zou een kwijtschelding van de totale schuld aan Griekenland ongeveer 2% van het BBP kosten, wat overeenkomt met zo’n 700 euro per inwoner.

Zou een schuldverlichting Griekenland de komende maanden echter verderhelpen? Niet echt. De rente die Griekenland op de Europese noodsteun betaalt is uiterst laag en de betaling ervan werd grotendeels opgeschort tot 2020. De jaarlijkse rentebetalingen van Griekenland bedragen 4,3% van het BBP, wat minder is dan in Portugal en Italië die nochtans een veel lagere schuldgraad hebben.

Wat Griekenland de komende maanden vooral nodig heeft, is bijkomend geld om het IMF te kunnen terugbetalen en de in 2014 uitgegeven kortetermijschuld te kunnen aflossen. Tegelijkertijd wenst de nieuwe Griekse regering budgettaire ademruimte te krijgen om de impact van de besparingen op de bevolking te beperken. Zonder een nieuw hulpplan lijkt dit moeilijk. Nochtans wil de regering niet horen van een nieuw pakket Europese financiële steun met voorwaarden die door de trojka worden opgelegd. Op dit moment lijkt de situatie dus uitzichtloos. De komende weken zullen uitwijzen of het Grieks drama een happy end zal krijgen, dan wel dat de doos van Pandora van een Grexit geopend zal worden. Aangezien niemand Griekenland uit de eurozone wil, blijven we geloven dat er een oplossing uit de bus zal komen.

(*) Economic.Poll@ING is een vraag die aan ING-klanten wordt voorgelegd bij het uitloggen van ING Home’Bank. De hierboven besproken vragen werden gesteld tussen 12 en 19 januari 2015 (10.805 respondenten) en tussen 26 januari en 2 februari 2015 (15.561 respondenten).


Voor meer informatie :
Persdienst ING België, 02 547 24 84, pressoffice@ing.be
Anthony Baert, Economist, 02 547 39 95, anthony.baert@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication