ING België neemt deel aan de Belgische Koninklijke Missie naar China

Bij deze gelegenheid stelt ING België het Engelstalige rapport “Belgian business opportunities in a rebalancing Chinese economy” voor, waarvan de belangrijkste onderdelen hieronder worden samengevat.

Bij deze gelegenheid stelt ING België het Engelstalige rapport “Belgian business opportunities in a rebalancing Chinese economy” voor, waarvan de belangrijkste onderdelen hieronder worden samengevat: 

België is een kleine, open economie. De totale export van goederen en diensten maakte in 2014 90% uit van het bbp van het land. De buitenlandse handel speelt dus een erg belangrijke rol in de Belgische economische cyclus: doorgaans wordt een herstel op gang getrokken door een stijging van de export. Die positieve beweging genereert dan meer activiteit en ondernemersvertrouwen waardoor meer banen worden gecreëerd, het gezinsinkomen wordt gestimuleerd en ten slotte de privéconsumptie aantrekt. Bijgevolg is het niet verrassend dat de evolutie van de internationale handel en de Belgische activiteit nauw met elkaar verbonden zijn.
De buitenlandse handel van een land ontwikkelen, is echter niet zo eenvoudig. Het doel is om naar de beste productmix te streven, dus goederen exporteren waarnaar in groeiende markten steeds meer vraag is. In dit artikel bekijken we meer bepaald een belangrijke groeimarkt die een opportuniteit vormt voor de Belgische economie, China. Groot-China (inclusief Hongkong en Chinees Taipei) was de voorbije drie jaar immers de belangrijkste Aziatische handelspartner van België.

Dit onderzoek is de symbiose van de economische expertise die ING in Azië sinds lang heeft opgebouwd en 'klassieke' economische analyses in Brussel over de Belgische buitenlandse handel. Het bestaat uit drie delen: de economische vooruitzichten voor China, een overzicht van de handel tussen China en België en een opsomming van zakenkansen en uitdagingen voor België in China. 

(1) China ondergaat momenteel een belangrijke hervorming van zijn groeimodel. De wereldwijde financiële crisis heeft de export en investeringsgolf een halt toegeroepen en de overheid heeft gereageerd met massale monetaire stimuli om de groei te ondersteunen en de uitspattingen van de krediethausse weg te werken. China hervormt langzaam de structuur van zijn economie en verwacht economische groei te genereren die door privéconsumptie wordt gedreven. De transformatie is echter niet gemakkelijk te implementeren en er moeten nog tal van mogelijke obstakels worden weggeruimd en problemen opgelost: een oververhitte vastgoedmarkt, een schaduwbanksysteem, risico's bij de schuldafbouw. Wat de buitenlandse positie aangaat, schuift het wisselkoersstelsel van China steeds meer op in de richting van een vlottend wisselkoersstelsel en de renminbi wordt niet langer beschouwd als een overgewaardeerde munt. De Chinese overheid is bereid om de internationalisering van haar munt te versterken, meer bepaald door de kapitaalcontroles enigszins te versoepelen.   

(2) Voor een erg open economie als België vormt de Chinese markt een unieke opportuniteit. China nam in de voorbije 15 jaar een groot aandeel in van de Belgische export buiten de EU en blijft België’s grootste handelspartner in Azië. Aangezien de buitenlandse handel een essentiële rol speelt in de Belgische economische cyclus, heeft de verzwakking van de importgroei van China die sinds midden-2013 wordt waargenomen dus een aanzienlijke impact op de economische activiteit in België, hetzij direct, hetzij indirect. Aangezien het herstel van de wereldhandel pas vanaf 2016 zou moeten beginnen, verwachten we een beperkte exportgroei in 2015 alvorens opnieuw te versnellen in 2016 en daarna. Er zijn vier sectoren waarin België erg aanwezig is in China: farmaceutische producten, voertuigen, brandstoffen en organische chemicaliën. De meeste zullen wellicht slechts een beperkt herstel kennen in 2015, gevolgd door een sterke groeiversnelling na 2016. Ondanks die verwachte exportgroei blijft een handelstekort wellicht de regel aangezien de Belgische export van diensten naar China eerder beperkt blijft.

(3) Aangezien het China is dat Azië de voornaamste Belgische handelspartner buiten Europa maakt, is het een belangrijk land voor export en biedt het tal van mogelijkheden om zaken te doen. Maar omdat de Belgische export naar China zich toelegt op erg procyclische sectoren, hebben de financiële crisissen en onrust de laatste tijd een aanzienlijke impact gehad op de exportgroei. Dat betekent ook dat de Belgische exporteurs moeten diversifiëren om volledig te kunnen profiteren van toekomstige zakenmogelijkheden in China. Zoals dit onderzoek aantoont, zijn er nog steeds aanzienlijke uitdagingen alvorens België volledig kan genieten van de groeiopportuniteit die China is. De exportmix aanpassen is ongetwijfeld een proces van lange duur. Nu de schok van de financiële crisis stilaan is weggeëbd, moeten de Belgische exporteurs echter wennen aan de nieuwe Chinese realiteit.

____________________

Voor meer informatie:
Julien Manceaux, Senior economist : + 32 2 547 33 50, julien.manceaux@ing.be
Persdienst ING België + 32 2 547 24 84, pressoffice@ingbe
Het Engelstalige rapport, vindt u hier terug.

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication