ING België: financiële en commerciële resultaten eerste jaarhelft 2014
ING België blijft sterke resultaten neerzetten
- Winst voor belastingen van 649 miljoen euro
- Nettogroei van bijna 24.000 actieve cliënten
- ING blijft de economie steunen, met een groei van de kredietportefeuille met 3,7 miljard euro (+ 4,8%)
- Groei van de deposito’s met 4,5 miljard euro (+ 4,9%)
- Aanzienlijke verhoging van de banktaksen met 41 miljoen euro
ING in België [1] handhaaft haar prestatie jaar-op-jaar, met een sterke winst voor belastingen van 649 miljoen euro, tegenover 665 miljoen euro in 2013 [2]. Opnieuw een sterke prestatie, voornamelijk dankzij onze strategie ‘Het beste van twee werelden’ en onze permanente focus op de cliënt. Als gevolg van de stijging van de banktaksen met 41 miljoen euro ligt de winst voor belastingen 16 miljoen euro lager dan tijdens de eerste jaarhelft van 2013.
ING België won tijdens de eerste helft van 2014 24.000 actieve cliënten. ING werd uitgeroepen tot ‘Best Bank in Belgium 2014’ door het magazine Global Finance en bevestigt daarmee nogmaals haar leidende positie als cliëntgerichte bank.
De aanhoudende groei van het cliëntenbestand van ING BeLux leidde tot een stijging van de deposito’s met 4,5 miljard euro (+ 4,9%) tijdens het eerste semester van 2014 (vergeleken met eind 2013). Dit was grotendeels te danken aan een sterke groei van de zichtrekeningen met 4 miljard euro (+ 12,3%) over alle segmenten. De spaarrekeningen kenden een matige groei met 0,8 miljard euro (+ 1,8%), een gevolg van het lage renteklimaat. De lagere spaarappetijt ging gepaard met een sterkere interesse voor beleggingsproducten.
44% van onze eenvoudige producten wordt online aangekocht, waaronder tijdens de eerste jaarhelft van 2014 52.000 ING Lion Accounts.
Rik Vandenberghe, CEO van ING België: “Een jaar geleden benadrukten we dat ING België openstond voor de business en bereid was meer kredieten te verlenen aan gezinnen en bedrijven. Ik ben trots te kunnen zeggen dat we onze belofte zijn nagekomen, met een groei van onze kredietportefeuille met 3,7 miljard euro”.
Voor Retail Banking werd de groei van de kredietportefeuille ingegeven door de hypothecaire kredieten. Op het vlak van de Midcorporates opteerden de institutionele cliënten voor meer kortetermijnleningen voor kasbeheerdoeleinden, terwijl de vraag naar langetermijnleningen en investeringskredieten vrij zwak bleef. De totale kredietportefeuille groeide met 40% sinds 2009, waaruit de aanhoudende steun van ING België aan de reële economie blijkt.
De inkomsten van BeLux blijven groeien, dit halfjaar met 3% vergeleken met de eerste jaarhelft van 2013.
Retail Banking BeLux (inclusief Private Banking, Midcorporates & Institutionals) bleef groeien, met een stijging van de totale inkomsten met 9% tot 1.265 miljoen euro.
- Dit resultaat weerspiegelt vooral de goede commerciële resultaten binnen de segmenten particulieren en kleine ondernemingen, een gevolg van de hogere volumes in alle productlijnen. De cliënten blijven steeds meer kiezen voor online (Home’Bank) en mobiel (nieuwe functionaliteiten ING Smart Banking app in 2014). De transformatie van het kantorennet zit op schema. Meer dan ooit beantwoordt Direct if possible, advice when needed aan de behoeften van onze cliënten.
- Private Banking: de activa onder beheer in België stegen met 10% jaar-op-jaar tot 19 miljard euro. Met de succesvolle lancering van de nieuwe Private Banking app kunnen cliënten van Private Banking nu gemakkelijk hun beleggingen mobiel opvolgen.
- Het segment Midcorporates & Institutionals liet een inkomstengroei noteren dankzij deals van Corporate Finance & Investments en hogere inkomsten van Transaction Services en Lending. Als universele directe bank focussen wij op alle behoeften van onze cliënten en zijn wij vastberaden om onze aanwezigheid binnen de publieke sector te versterken.
Goede commerciële resultaten voor Corporate Clients BeLux, zowel voor de kredieten als voor Payments & Cash Management; de totale inkomsten werden evenwel beïnvloed door de mindere resultaten van Financial Markets.
De kosten van BeLux stegen met 6% vergeleken met het eerste halfjaar 2013, voornamelijk ingevolge hogere banktaksen. Deze buiten beschouwing gelaten, stegen de uitgaven met 1,8%. Deze toename is het gevolg van een stijging van andere operationele uitgaven ingevolge beleggingsprojecten en reglementaire vereisten. De personeelskosten daalden met 3%, in lijn met het transformatieplan.
De lichte stijging van de voorzieningen voor verliezen op kredieten weerspiegelt een nog steeds moeilijke economische context. De loan loss ratio (verliezen op schuldvorderingen) bleef laag (0,14%). ING België handhaafde een hoge solvabiliteit, met een Tier 1-ratio van 17,3% (definitie Basel III, geconsolideerde basis).
ING Luxemburg (inbegrepen in bovenvermelde cijfers van Retail en Commercial Banking) kende een sterke groei van de cliëntendeposito’s (+ 15% of 1,5 miljard euro sinds december 2013), zowel in Retail Banking (+ 11% dankzij een succesvolle spaarcampagne) als in Commercial Banking (+ 17%, vooral op zichtrekeningen).
[1] ‘ING in België’ omvat de ING-entiteiten die actief zijn in bankieren en leasing in België en Luxemburg (BeLux genoemd) en de
Spaanse, Portugese en Zwitserse kantoren van ING België NV.
[2] Vergelijkende cijfers 2013 aangepast zonder de Franse zetel.