ING België beurs- en economische vooruitzichten:aandelen bieden vandaag de beste risico/rendement ratio
De financieel-economische omgeving krijgt soms surrealistische trekjes, met nu al een negatieve rentevoet in Europa.
Brussel, 20 juni 2014
De financieel-economische omgeving krijgt soms surrealistische trekjes, met nu al een negatieve rentevoet in Europa. Een Japans deflatiescenario lijkt niet ver meer af. Getuige daarvan de daling van de langetermijnrente naar een historisch laag peil in Europa. Maar het plaatje ziet er helemaal anders uit in de VS, terwijl binnen de groep van groeilanden een grote divergentie heerst. Ondanks enkele nadelen, blijken aandelen vandaag de beste risk/return ratio te bieden.
Divergentie troef
Zeven jaar na het uitbarsten van de kredietcrisis, lijkt het ergste leed voor de wereldeconomie geleden. Toch blijkt de economische divergentie vandaag groter dan pakweg vier jaar geleden. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zijn er in de voorbije jaren in geslaagd hun werkloosheidsgraad dermate terug te dringen, dat het einde van het soepele monetaire beleid in zicht komt. De groeilanden kennen een meer gemengde evolutie, waarbij sommige landen, zoals Brazilië, nog altijd niet bekomen zijn van de financiële turbulentie in 2013. Hoewel de structurele zwakheden van de Chinese economie (financieel en vastgoedsector) nog niet echt opgelost zijn, zal de economie in de tweede jaarhelft een positieve invloed ondervinden van een recent stimuleringsplan.
De Eurozone begint steeds meer Japanse trekjes te vertonen, waarbij een hoge schuldgraad en een snel verouderende bevolking voor een eerder deflatoir klimaat zorgen. Het soepele monetaire beleid zal dan ook vermoedelijk nog jaren van kracht blijven. Hoewel de ECB geen verdere renteverlagingen overweegt, valt er vóór 2017 ook geen renteverhoging te verwachten. Maar voor 2015 staan beperkte aankopen van geëffectiseerde KMO-leningen (om de ABS-markt nieuw leven in te blazen) op het programma. De kans dat de ECB in de nabije toekomst tot de “nucleaire optie” van massaal opkopen van overheidsobligaties zal overgaan, is echter zeer klein. “Het lijkt waarschijnlijker dat indien de euro te sterk blijft, de ECB eerst een Zwitsers recept uitprobeert, waarbij een ongewenste versterking van de wisselkoers actief wordt tegengegaan,” stelt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België.
De mogelijke nieuwe on-evenwichten die door de lange periode van lage rente worden gecreëerd, zullen worden aangepakt door een meer activistisch macro-prudentieel beleid (bv. op het vlak van de toekenning van kredieten aan de vastgoedsector). De huidige paniekzaaierij van het IMF omtrent het risico van een nieuwe wereldwijde vastgoedzeepbel is echter voorbarig, zelfs al zijn de prijzen in enkele specifieke markten aan de hoge kant.
In deze omstandigheden lijkt een forse stijging van de langetermijnrente onwaarschijnlijk, hoewel het renteverschil tussen de VS en Europa door de divergente monetaire politiek waarschijnlijk verder zal toenemen. Een mogelijke stijging van de olieprijzen ten gevolge van oplaaiende conflicten in het Midden-Oosten zullen de lange rente niet hoger duwen. “Dit moet als een deflatoire kracht gezien worden: het zou het beschikbaar inkomen en de consumptie in het Westen doen afnemen, terwijl de Westerse bedrijven niet de “pricing power” hebben om de hogere kosten door te rekenen,” aldus Peter Vanden Houte.
Investeringsstrategie: aandelen, obligaties of cash?
De combinatie van een wereldwijde groei met een kruissnelheid van nagenoeg 3%, een lage volatiliteit zowel inzake economische gegevens als financiële markten en een aanhoudend accomoderende monetaire politiek (de verlaging van de aankoop van obligaties door de Fed wordt gecompenseerd door nieuwe liquiditeitsinjecties door de ECB), zet Thierry Masset, Chief Investment Officer van ING België, aan om aandelen te overwegen.
De CIO is zich ervan bewust dat verschillende elementen in het nadeel zouden kunnen spelen van aandelen. Met name in China bestaat er een sterker risico op een groeivertraging dan voorzien. Het is ook niet uitgesloten dat de Amerikaanse rentevoeten opnieuw sneller stijgen dan verwacht door de markt (derde kwartaal 2015). De lage volatiliteit zou kunnen wijzen op een te lakse risico-inschatting door de beleggers. Ook mogelijke spelbedervers zoals het geopolitieke risico (Oekraïne, Irak,…) mogen niet uit het oog verloren worden.
“Rekening houdend met de virtuele nultarieven voor cash en de relatieve waarderingen die meer in het voordeel pleiten van aandelen dan van obligaties”, meent Thierry Masset dat “men in de portefeuilles niet om aandelen heen kan. De groeimarkten (met name Azië waar de bedrijven genieten van solide groeiperspectieven en een lage schuldenlast) en de Eurozone beschikken momenteel over de beste risico/rendement ratio’s.”
De groeimarkten lijken het geprogrammeerde einde van het monetaire kwantitatieve versoepelings-beleid (?quantitative easing?) in de Verenigde Staten te hebben verteerd, zoals blijkt uit de terugkeer van het kapitaal in de zone en de stabilisatie van hun munten. De aantrekkingskracht van aandelen in de groeilanden is des te groter omdat de verhouding koers/intrinsieke waarde van deze markten 36% lager ligt dan deze van de ontwikkelde landen. Een omgeving die, volgens Thierry Masset, eveneens pleit ten voordele van de obligaties uitgegeven door de groeilanden en meer bepaald deze in harde munten.
In de Eurozone zou het gevecht van de ECB tegen de deflatiedruk de huidige economische heropleving moeten consolideren en eindelijk de winstgroei van bedrijven toelaten. In dit kader gaat onze voorkeur nog steeds hoofdzakelijk uit naar aandelen in landen uit de ?periferie? die een herwaardering zouden moeten kennen die kan vergeleken worden met de gretigheid waarmee beleggers hun staatsobligaties hebben omarmd. Deze gretigheid brengt ING ertoe om vandaag neutraal te beleggen in perifere obligaties waarvan de rentespreads historisch laag zijn.
Bovendien zijn de bedrijfsobligaties met een goede (?investment grade?) of een zwakke (?high yield?) kredietwaardigheid eveneens onderwogen in de portefeuille. Indien de obligatierentes toenemen, lopen deze obligaties het risico om het minder goed te doen, zelfs als de centrale banken alles in het werk stellen om een situatie zoals met de obligatiecrash van 1994 te vermijden. Een perspectief dat, in combinatie met de geopolitieke spanningen, verklaart waarom er dit jaar niet echt sprake is van een rotatie van obligatiekapitaal naar aandelen en waarom de rentevoeten relatief laag blijven. Dit verklaart bovendien ons vrijwel neutrale standpunt inzake obligaties.
***
Voor verdere informatie:
De perspresentatie
____________________
Voor meer informatie:
Persdienst ING België: + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be