ING België beurs- en economische vooruitzichten: een kwestie van liquiditeit
Zolang de muziek speelt, moet je rechtstaan en dansen. Zo omschreef de toenmalige CEO van Citigroup de gunstige impact van de overvloedige liquiditeitscreatie op de financiële markten in juli 2007. Dit lijkt echter ook geen slechte omschrijving van de huidige toestand. Als de economie vandaag tegen het licht wordt gehouden, zijn er bovendien redenen om te geloven dat deze toestand niet snel zal veranderen.
Zolang de muziek speelt, moet je rechtstaan en dansen. Zo omschreef de toenmalige CEO van Citigroup de gunstige impact van de overvloedige liquiditeitscreatie op de financiële markten in juli 2007. Dit lijkt echter ook geen slechte omschrijving van de huidige toestand. Als de economie vandaag tegen het licht wordt gehouden, zijn er bovendien redenen om te geloven dat deze toestand niet snel zal veranderen.
Nog geen sprake van economische boom, ondanks lichte groei van de wereldeconomie
De groei van de wereldeconomie zit dan wel weer lichtjes in de lift, er is nog zeker geen sprake van een economische boom. Zelfs in de Verenigde Staten, waar de herneming al een stuk verder is gevorderd, is het groeitempo eerder matig en blijven de inflatoire spanningen beperkt. In de groeilanden is de expansie echter teleurstellend. De pogingen om de Chinese economie aan te zwengelen zullen vermoedelijk pas in 2016 effect sorteren.
De Europese economie vertoont dan weer tekenen van beterschap, na jaren van economische malaise. De goedkope olie is een ondersteunende factor, al ligt het dieptepunt van de olieprijs wellicht achter ons. Ook de kwantitatieve versoepeling door de ECB geeft het Europese herstel een duw in de rug, met als specifiek voordeel dat het beleid een groter positief effect lijkt te hebben op de periferie dan op de kernlanden. Hierdoor neemt de convergentie opnieuw toe. Griekenland blijft het zwakke broertje dat nog een tijd de meer positieve conjunctuuromgeving dreigt te verzuren met getouwtrek rond een nieuw steunprogramma.
De Federal Reserve trekt dit jaar de rente op, maar er moet zeker niet worden uitgegaan van een zeer agressieve monetaire verstrakking. De wereldwijde muntoorlog is immers heropgelaaid en heel wat centrale banken zullen nog eerder geneigd zijn om hun monetaire politiek te versoepelen. “Ook in de Eurozone blijft de ECB op het gaspedaal duwen en overmatige liquiditeit creëren, wat de geldmarktrente nog negatiever maakt. Daardoor zou ook in 2016 de korte rente negatief kunnen blijven, iets wat voor velen ondenkbaar lijkt” stelt Peter Vanden Houte, Chief Economist van ING België.
De Europese obligatierentes waren misschien wat al te diep teruggevallen, waardoor de recente opwaartse beweging niet onbegrijpelijk is. Vanuit fundamenteel oogpunt zou de 10-jaarrente zelfs nog 0,5% à 0,75% hoger moeten liggen, al kunnen de steunaankopen van de ECB de opwaartse rentedruk wat temperen. Dat kan voor meer volatiliteit zorgen, wat tevens in de hand wordt gewerkt door de sterk afgenomen slagkracht van de “market makers” op de obligatiemarkt.
De markten stellen hun verwachtingen over groei en inflatie bij
"Bij de publicatie van onze prognoses voor 2015 hoopten we dat de lage olieprijzen en de devaluatie van de euro en de yen, de groei en de winsten van de ondernemingen weer zouden kunnen opkrikken en de Europese en Japanse aandelen zouden omhoogduwen. "En het minste dat we kunnen zeggen," benadrukt Thierry Masset, CIO van ING België, "is dat de beurstrend sinds het begin van het jaar onze verwachtingen overtreft. We zijn er nog steeds van overtuigd dat de aandelen ook in de tweede jaarhelft uitstekend zullen presteren. Ondanks de onzekerheid over Griekenland en de volatiliteit van de obligaties, zullen de aandelen waarschijnlijk positief blijven evolueren."
De lage olieprijs is goed nieuws voor de aandelen van de eurozone en Japan, en dan vooral voor de sector van de duurzame consumptiegoederen. De positieve evolutie van de voorlopende economische indicatoren toont ons, zoals we hadden verwacht, dat de zwakke koers van het zwarte goud vooral te wijten is aan een overschot in het aanbod. Daardoor hebben de consumenten in Europa en Japan (en hun beursmarkten) meer koopkracht en zijn de productiekosten voor de ondernemingen lager. Zolang de prijs van de ruwe olie laag blijft – wat gezien de omvangrijke voorraden en hoge productie aannemelijk is – zal de groei waarschijnlijk aanhouden.
Als we kijken naar de goede cijfers van de voorbije kwartalen, zouden de winsten van de ondernemingen de komende maanden nog moeten toenemen. Alleen al in het eerste kwartaal van 2015 zagen de bedrijven (met uitzondering van de energiesector) van de DJ Stoxx 600 hun winst per aandeel (WPA) met 12% toenemen. Hun Japanse concurrenten van de Topix-index doen het ook beter dan verwacht en noteerden een winstgroei van 8%. Aan de overzijde van de Atlantische Oceaan bedraagt de groei ongeveer 0,3% – of zelfs bijna 7% als we geen rekening houden met de slechte cijfers van de gas- en oliesector (-56%). Algemeen beschouwd blijft Thierry Masset positief over de aandelen, in die zin dat "de balans van de vier voornaamste centrale banken blijft groeien, het opkopen van schuldpapier de correctierisico's blijft verzachten, en vooral ook de zwakke rentes, in absolute termen, de economie en risicovolle activa blijven ondersteunen."
"De obligaties daarentegen belonen de beleggers niet meer voldoende voor de risico’s op hogere rente of inflatie die ze lopen", zegt Thierry Masset. "Een minder voorspelbare Federal Reserve, overvloedige uitgiftes van obligaties, een sterke volatiliteit, een twijfelachtige liquiditeit van de obligaties, een toename van de correlatie tussen obligaties en aandelen en een betere economische situatie in de eurozone zijn nochtans factoren die de rendementen normaal de hoogte induwen." Het is nog te vroeg om te bevestigen dat het deflatierisico voorgoed afgewend is, maar we staan waarschijnlijk aan het begin van een normalisering van de rentes.
Natuurlijk zijn we ook vandaag op zoek naar rendement en daarom blijft Thierry Masset de voorkeur geven aan bedrijfsobligaties boven staatsleningen. Zolang de investeerders in een economisch herstel geloven, zouden de risicovolle activa – en dan vooral de hoogrentende obligaties – het goed moeten doen.
____________________
Voor meer inlichtingen:
Persdienst ING België + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Presentatie in bijlage