ING België: financiële en commerciële resultaten 2013

‘Direct if possible, advice when needed’ leidt tot sterke resultaten

  • Winst voor belastingen van 1.166 miljoen euro.
  • Nettogroei van 500.000 actieve cliënten sinds 2007, waarvan 62.000 in 2013.
  • ING steunt de reële economie actief.
  • ING België is een belangrijke belastingbetaler met 294 miljoen euro inkomstenbelasting en een totale belastingbijdrage van 1.013 miljoen euro gegenereerd door haar activiteit.
  • De nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) biedt een stevig platform om samen met de medewerkers te focussen op de toekomst.

ING in België [1] liet een winst voor belastingen optekenen van 1.166 miljoen euro tegenover 1.147 miljoen euro in 2012 [2] (+ 2%). De winstgroei is het resultaat van de succesvolle uitvoering van de commerciële strategie van ING 'Direct if possible, advice when needed' en een gedisciplineerd kostenbeheer.

De nettogroei van actieve cliënten in 2013 bedroeg 62.000. Dit brengt de nettogroei van actieve cliënten sinds 2007 op 500.000. ING België won de ‘Bank of the Year 2013 – Belgium’ award van het magazine The Banker, een bevestiging van haar leidende positie als cliëntgerichte bank.

Rik Vandenberghe, CEO van ING België: "Met onze eenvoudige online services en persoonlijk advies bieden wij onze cliënten het beste van twee werelden. Ik ben bijzonder trots op ING, op onze resultaten en op dat wat onze medewerkers hebben bereikt voor onze cliënten."

***

De continu groeiende cliëntenbasis van ING en het succes van de ING Lion Account resulteerden in 4,5 miljard euro (+ 5%) bijkomende deposito's (spaar- en zichtrekeningen) in 2013. Er werden in 2013 meer dan 100.000 ING Lion Accounts, de gratis online zichtrekening van ING, geopend.

De kredietportefeuille steeg met 2,5%, gedreven door hypotheken en Project Finance. Langetermijnkredieten stegen met 4% in vergelijking met eind 2012. Vergeleken met 2009 groeide de totale kredietportefeuille met 33%. Deze toegenomen kredietvolumes illustreren het engagement van ING om de reële economie te steunen. ING is een belangrijke belastingbetaler, met 294 miljoen euro inkomstenbelasting betaald in 2013 en een totale belastingbijdrage van 1.013 miljoen euro gegenereerd door haar activiteit.

De inkomsten BeLux stegen met 4% tegenover 2012:

  • In Retail Banking (inclusief Private Banking, Midcorporates & Institutionals) stegen de totale inkomsten met bijna 6% tot 2.321 miljoen euro, een weerspiegeling van hogere provisie-inkomsten alsook hogere netto rente-inkomsten. De succesvolle transformatie van het kantorennet werd voortgezet. Meer dan 600 van de 748 kantoren zijn nu volledig heringericht als meer open en cliëntvriendelijke kantoren. In 2013 maakte ING persoonlijk advies gemakkelijker: cliënten kunnen advies krijgen van een ING-specialist en overal, bijvoorbeeld thuis, intekenen op adviesgerelateerde producten zoals beleggings- of kredietproducten. De nieuwe ING Smart Banking app voor tablets, die in september gelanceerd werd, is door onze cliënten zeer goed onthaald. De ING Smart Banking apps voor smartphones en tablets zijn sinds 2011 448.000 keer gedownload.
  • Private Banking heeft een topdriepositie in België. In België stegen de beheerde activa met 7,2% of 1,3 miljard euro tot 18,7 miljard euro. Met de lancering van de nieuwe Private Banking-interface op ING Smart Banking (2014) kunnen Private Banking-cliënten nu gemakkelijk hun beleggingen op hun tablet bekijken.
  • Belangrijke deals met institutionele cliënten in Lending & Financial Markets resulteerden in een inkomstenstijging van 5% voor Midcorporates & Institutionals. Marktonderzoek toont aan dat een op drie familiebedrijven ING als haar hoofdbank beschouwt.
  • In Commercial Banking bleven de totale inkomsten jaar-op-jaar stabiel (op 738 miljoen euro) met cijfers voor 2012 die aanzienlijke kapitaalwinsten inhielden ingevolge de-riskingactiviteiten. De inkomsten uit onderliggende businessactiviteiten (vooral Project Finance en Financial Markets) kenden evenwel een aanzienlijke groei.

***

De uitgaven BeLux stegen met 5% tegenover 2012. Dit is toe te schrijven aan de hogere banktaksen en de uitzonderlijke voorzieningen voor human resources in de context van de nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst. De operationele kosten waren onder controle. Interne en externe personeelskosten daalden, terwijl de kosten voor investeringsprogramma's toenamen.

De lichte stijging van de voorzieningen voor verliezen op kredieten weerspiegelde de nog steeds zwakke economie.

ING België (NV) behoudt een hoge solvabiliteit, met een pro forma Tier 1-ratio van 17,7% (definitie Basel III).

***

ING België heeft in 2013 een nieuwe Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) gesloten met haar sociale partners. Deze biedt een evenwichtig akkoord waardoor ING samen met haar medewerkers kan kijken naar de toekomst. De nieuwe CAO bevat een loongroeimatiging tot 2016 en focust op inzetbaarheid.

Tussen eind 2012 en 31 december 2015 zal het totaal aantal FTE bij ING België dalen met 1.115 FTE. Dit vloeit voort uit het toenemende gebruik van online en mobile banking door onze cliënten en de noodzaak om extra te focussen op de kosten. Aangezien de natuurlijke afvloeiing naar verwachting hoger zal zijn in deze periode, zal de bank blijven aanwerven op de arbeidsmarkt. In 2013 heeft ING 314 FTE aangeworven.

 

[1] 'ING in België' groepeert de ING-entiteiten die actief zijn in bankieren en leasing in België en Luxemburg (genaamd BeLux) en de Franse (tot mei 2013), Spaanse, Portugese en Zwitserse kantoren van ING België NV. Deze laatsten worden hierna buitenlandse zetels genoemd.
[2] Vergelijkende cijfers 2012 werden geherformuleerd met het oog op de nieuwe IFRS verslaggevingsstandaard voor pensioenen, die van kracht werd op 1 januari 2013.