ING Beleggersbarometer: Tussen hoop en vrees?

Vastgoed nog steeds beste belegging volgens respondenten ondanks sterke prijsstijging in 2020

De ING-beleggersbarometer stijgt fors in december, maar blijft met 99 punten nog net onder het neutrale niveau. Ondanks het feit dat een meerderheid vreest dat het nog tenminste tot december zal duren alvorens de pandemie is overwonnen, durft de Belgische belegger toch meer risico te nemen. Dat neemt niet weg dat vastgoed alweer het lijstje aanvoert van de beleggingen met het hoogste verwachte rendement in 2021.

De ING-beleggersbarometer stijgt in december van 87 naar 99 punten, waardoor het jaar net onder het neutrale niveau van 100 punten wordt afgesloten. De economische malaise lijkt minder erg te worden. Zo meldde 26% een verbetering van de conjunctuur in de voorbije maanden en dat is het hoogste percentage sinds februari 2020, net voor de coronacrisis uitbrak. Niettegenstaande zag nog altijd 53% van de respondenten de Belgische economie in de voorbije maanden minder positief evolueren. Wat de toekomst betreft, neemt het aantal zwartkijker gelukkig af: nog 41% verwacht een verdere verslechtering van de conjunctuur, terwijl dat in november nog 50% was. Toch denkt nog 67% van de beleggers dat de werkloosheid in de komende zes maanden zal toenemen, 11% denkt dat deze zal afnemen en 18% geeft aan dat de werkloosheid waarschijnlijk gelijk zal blijven.

De goede prestaties van de beurzen sinds de aankondiging van de corona-vaccins heeft ook bij de Belgische belegger het beursenthousiasme aangewakkerd. Zo verwacht nu 37% dat de Belgische beurs in de komende drie maanden zal stijgen (30% vreest een daling). In november was dat 27%, in oktober zelfs maar 13%. Ook de risicozin is toegenomen. Voor 31% lijkt het nu een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen, het hoogste percentage sinds april 2015.

Pandemie nog niet onder controle tegen de zomer

De aankondiging van werkzame vaccins in november heeft de economische verwachtingen wellicht positief beïnvloed. De vraagt blijft natuurlijk hoe lang het zal duren vooraleer voldoende mensen gevaccineerd zijn om het virus klein te krijgen. Amper 23% gelooft dat tegen eind juni de klus zal geklaard zijn. Liefst 54% van de respondenten vreest dat het tot ten vroegste eind december zal duren alvorens groepsimmuniteit zal worden bereikt. Consumenten vermoeden wel dat eens de pandemie voorbij is, de prijzen wel eens zouden kunnen stijgen. Liefst 61% is daarvan overtuigd. Voor 26% zal het einde van de pandemie de prijzen niet beïnvloeden en de rest gelooft in een prijsdaling of blijft het antwoord schuldig.

Vastgoed en farma boven

Bij de start van het nieuwe jaar is het altijd interessant te peilen naar de verwachtingen van de beleggers. Over de rente-ontwikkelingen maakt de Belg zich weinig illusies: amper 11% denkt dat de rente op spaarboekjes in 2021 zal stijgen, 39% denkt daarentegen dat deze nog verder zal dalen, terwijl 44% stabiele spaarrentes verwacht. Geen wonder dat slechts 3% van de beleggers denkt dat cash dit jaar de beste belegging wordt. Voor 28% zal vastgoed dit jaar het meeste opbrengen, gevolgd door aandelen of aandelenfondsen (24%), goud (18%) en obligaties of obligatiefondsen (6%). Verrassend is dat bij de Nederlandstaligen aandelen de toppositie innemen (30%). Bij de Franstaligen daarentegen ziet slechts 16% in aandelen de beste belegging van 2021, terwijl vastgoed wel stevig het lijstje aanvoert (31%).

Als wordt gepolst naar de sectoren die het in de komende drie jaar het best zullen doen, dan staat farma bovenaan, wat in het licht van de huidige pandemie misschien niet verwonderlijk is. Technologie komt op de tweede plaats en de nutssector haalt de bronzen medaille in het lijstje van meest belovende sectoren.

Economic Research
Contacteer ons

Julie Kerremans - Media Relations Manager, ING Belgium

Julie Kerremans - Media Relations Manager, ING Belgium