Skip to Content

ING-beleggersbarometer staat voor het eerst in twee jaar op slecht beleggersweer

Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar TNS en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. De enquête wordt online afgenomen.

Story image

De ING-beleggersbarometer zakt in oktober voor het eerst in twee jaar onder zijn neutraal niveau, een teken dat Belgische beleggers de financiële markten gaan wantrouwen. Slechts een kwart van de beleggers ziet de komende maanden een beurshausse. Verder blijkt de Belg niet afkerig van alternatieve beleggingen zoals wijn of kunst, al vallen deze vooral in de smaak bij jongere en Franstalige beleggers.

De ING-beleggersbarometer valt in oktober tot 97 punten terug. Het was al twee jaar geleden dat de barometer nog eens tot onder het neutrale niveau van 100 punten was gezakt. Belgische beleggers bekijken de financieel-economische omgeving dus met een zekere argwaan. Het woelige beursklimaat in oktober heeft daar wellicht mee te maken, maar ook het economisch plaatje, dat er volgens de Belgische belegger iets minder fraai uitziet, weegt door.

Belgen ervaren de recente evolutie van de Belgische economie minder positief: 21% zag verbetering, maar liefst 35% van de respondenten voelde een afkoeling. En ze voorspellen evenmin een schitterende toekomst: 28% van de respondenten ziet het conjunctuurplaatje verder versomberen terwijl slechts 23% zich optimistisch opstelt.

Niet verwonderlijk zijn de beursverwachtingen ook wat getemperd. Zo gelooft 25% in een beursremonte in de komende maanden, maar 30% van de beleggers ziet de koersen verder terrein verliezen. Al spreekt 23% van een hausse, 38% van de respondenten zag de waarde van zijn portefeuille in de voorbije drie maanden afkalven. Dit kan een verklaring zijn voor het afgekoelde beursenthousiasme.

Wat doe je dan met je spaargeld in deze omstandigheden? 23% vindt het nu een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen, maar liefst 33% raadt dit af. Het was al twee jaar geleden dat de risicozin nog op zo’n laag pitje brandde. Ook obligaties zitten nog steeds in het verdomhoekje: 16% van de beleggers ziet dan wel een obligatiebelegging zitten, maar 29% wil er niet van horen. Enkel beleggingen in minder risicovolle sectoren staan nog in de gratie met 26% voorstanders tegenover 19% tegenstanders.

Kunst en wijn

En hoe staat de Belg tegenover alternatieve beleggingen zoals wijn, postzegels of oldtimers? Regelmatig duiken in de pers verhalen op over oldtimers of antiquiteiten die op veilingen forse prijzen halen. Belgen zijn blijkbaar niet ongevoelig voor niet-financiële beleggingen. Wijn en verzamelobjecten staan samen op nummer 1. Zo’n 13% van de Belgische beleggers beweert er in te investeren. Of beschouwen het in elk geval toch als een belegging, niettegenstaande hoge transactiekosten en vaak weinig liquide markten. Van de Belgen die nog niet in deze activa beleggen, zou 16% overwegen om wat geld in kunst of antiek te stoppen.

Story image

 

Twee opvallende bemerkingen:

Cijfers tonen de interesse van overwegend jongere beleggers voor dit type beleggingen. Daarnaast blijken er gemiddeld ongeveer tweemaal zoveel Franstalige als Nederlandstalige beleggers te investeren in wijn, kunst en antiek, postzegels en andere alternatieve beleggingen.

Terug naar boven