ING-beleggersbarometer: risico-aversie heerst bij de Belgische belegger
Vier op de tien beleggers die het voorbije halfjaar aandelen kochten, hebben daar nu spijt van
Brussel – Hoewel de ING-beleggersbarometer in juli licht is gestegen, noteert hij voor de zesde opeenvolgende maand ruim onder zijn neutrale niveau. In een klimaat van toegenomen recessieverwachtingen blijft de risico-aversie groot. Ondanks het feit dat de meeste Belgen een lange-termijnbeleggingshorizon hebben, laten velen zich bij het nemen van investeringsbeslissingen leiden door recente koersevoluties en emoties.
De ING-beleggersbarometer stijgt in juli naar 72 punten, nadat deze in juni was gedaald tot 69 punten. Dit wijst nog steeds op een veeleer pessimistische stemming bij Belgische beleggers want het is al de zesde maand op rij dat de barometer onder zijn neutrale niveau van 100 punten noteert. De conjunctuurverwachtingen blijven bedrukt: slechts 20% verwacht dat de hemel de komende drie maanden zal opklaren. Maar liefst 54% verwacht een verdere conjunctuurvertraging.
Telkens we in het verleden een dergelijk hoog percentage van zwartkijkers zagen, was een recessie nooit veraf. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België
Franstaligen optimistischer
Interessant is dat de beleggersbarometer nu merkelijk hoger staat bij Franstaligen (82 punten) dan bij Nederlandstaligen (66 punten), wat vrij ongewoon is, want meestal staat de beleggersbarometer net iets hoger aan Nederlandstalige kant.
Een verklaring zou kunnen zijn dat meer risicovolle beleggingen, zoals aandelen, meer verspreid zijn aan Nederlandstalige kant. En die hebben het in de eerste jaarhelft slecht gedaan. Het is dan ook geen wonder dat 64% van de Nederlandstaligen in de voorbije zes maanden een negatief rendement op zijn beleggingen meldde, terwijl het bij de Franstaligen om 52% ging. Peter Vanden Houte
Nu de economische verwachtingen op een recessieniveau staan, is het niet verwonderlijk dat ook de beursverwachtingen niet hooggespannen zijn: 48% van de beleggers denkt dat de beurs de komende drie maanden terrein zal verliezen, terwijl maar 22% op een remonte hoopt. Het is al van januari geleden dat de beursoptimisten nog eens in de meerderheid waren. Ook de lange-termijnperspectieven voor de beurs werden teruggeschroefd. Zo verwacht 59% van de beleggers dat de beurs de komende tien jaar een gemiddelde jaaropbrengst van minder dan 5% zal genereren.
Vier op de tien beleggers die het voorbije halfjaar aandelen kochten, hebben daar nu spijt van
De sterke neerwaartse beurscorrectie in de eerste jaarhelft kon door beleggers als een instapmoment worden gezien. De helft van de respondenten geeft immers aan dat een daling van de beurs met 15% een goede aankoopopportuniteit is. Bovendien gelooft bijna twee derde van de beleggers dat wie zijn geld meer dan vijf jaar kan missen altijd een deel in aandelen moet beleggen. Amper 9% is het niet eens met deze stelling.
Maar de risico-aversie lijkt op dit ogenblik bij veel beleggers te overheersen. Liefst 59% zegt op dit ogenblik absoluut geen risico te willen nemen met zijn spaargeld. Amper 15% ziet dat anders. In de voorbije zes maanden heeft wel 41% van de ondervraagde Belgische beleggers naar eigen zeggen aandelen of aandelenfondsen gekocht, maar liefst 39% heeft daar nu spijt van.
De Belg mag dan wel beweren dat beleggen iets is voor de lange termijn (ongeveer de helft van de respondenten heeft een beleggingshorizon van minstens 5 jaar; bijna 40% een horizon van 1 tot 5 jaar), toch blijkt dat het recente verleden een grote impact heeft op beleggingsbeslissingen. Zowat drie op de tien geënquêteerden vinden het immers belangrijk dat, wanneer ze in een belegging stappen, de koers het voorbije jaar gestegen is. Sterker nog: 28% zou geen beleggingen kopen waarvan de waarde het voorbije jaar gedaald is. Deze overtuiging is nog groter bij vrouwelijke (33%) en Franstalige (41%) beleggers.
Uit deze antwoorden blijkt dat de Belgische belegger wel weet dat de lange termijn belangrijk is, maar zich bij aankoopbeslissingen toch ook laat leiden door recente koersevoluties en emoties. Vandaar het grote belang om op regelmatige basis te beleggen om op lange termijn een mooi rendement te halen. Anders bestaat het risico dat men koopt wanneer aandelen al duur zijn of niet durft in te stappen wanneer de beurzen al flink gedaald zijn. Peter Vanden Houte
### Einde bericht ###
Voor meer informatie:
Persdienst – Renaud Dechamps, woordvoerder ING België
+ 32 497 47 16 04
Economisch departement - Peter Vanden Houte, chief economist:
+32 2 547 80 09
Over de BeleggersBarometer
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.
Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.
De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.
Renaud Dechamps
ING Beleggersbarometer-120822-Risico aversie heerst bij de Belgische belegger.pdf
PDF - 234 Kb