ING-beleggersbarometer: Obligaties voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging
Meer dan twee beleggers op tien vreest een verslechtering van hun eigen financiële situatie
Brussel – De ING-beleggersbarometer zakt in september terug onder zijn neutrale niveau. Meer dan twee beleggers op tien vreest dat de komende maanden hun financiële situatie zal verslechteren. Obligaties zijn nu voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging.
De ING-beleggersbarometer daalt in september tot 99 punten, waardoor de barometer voor het eerst in vier maanden opnieuw beneden het neutrale niveau van 100 punten noteert. Dit wijst erop dat de Belgische belegger het gevoel heeft dat de financieel-economische omgeving minder gunstig evolueert. Opvallend is dat nog slechts 18% van de beleggers zijn eigen financiële situatie in de komende drie maanden ziet verbeteren, terwijl 22% een verslechtering vreest. Het percentage mensen die denken dat ze in de komende drie maanden waarschijnlijk zullen kunnen sparen, zakt met 5 procentpunten ten opzichte van augustus. En ook de verwachtingen m.b.t. het toekomstige rendement van de eigen beleggingsportefeuille werd neerwaarts bijgesteld: iets minder dan een derde van de beleggers ziet zijn rendement in de komende drie maanden aantrekken, het laagste percentage sinds december vorig jaar.
“Dit alles lijkt wel op een ‘einde-van-de-vakantiegevoel’: men wordt opnieuw geconfronteerd met hogere brandstofprijzen, stilvallende economische groei en slabakkende beurzen en dat doet het vertrouwen afnemen”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België
Obligaties voor het eerst sinds 2012 de populairste belegging
Het beursvertrouwen begint dan ook wat af te brokkelen. Zo ziet 27% van de beleggers de Belgische beurs in de komende drie maanden nog stijgen, maar het percentage beurspessimisten ligt met 28% nu nipt hoger.
De zin om in meer risicovolle sectoren te beleggen, blijkt op dit moment enkel aan de jongere beleggers besteed. Bij de beleggers onder de 35 jaar vindt 43% het immers een goed moment om meer risico te nemen, terwijl bij de rest van de beleggers maar ongeveer een vijfde die mening is toegedaan.
Het percentage beleggers dat het een goed moment vindt om obligaties te kopen, stabiliseert op 33%, terwijl het percentage dat dit geen goed idee vindt, verder afneemt tot 17%.
“Obligaties zijn voor het eerst sinds 2012 voor Belgische beleggers aantrekkelijker dan beleggen in zowel risicovolle als minder risicovolle sectoren. Het feit dat we al meer dan 10 jaar moeten teruggaan om een even hoge langetermijnrente als vandaag te zien, zit daar natuurlijk voor iets tussen”, stelt Peter Vanden Houte.
### Einde van het persbericht ###
Voor meer informatie:
Persdienst – Renaud Dechamps, woordvoerder ING België
renaud.dechamps@ing.com - + 32 497 47 16 04
Economisch departement - Peter Vanden Houte, chief economist:
peter.vandenhoute@ing.com - +32 2 547 80 09
De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar bij een representatieve steekproef van 400 Belgische beleggers.;
Over ING
ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 58.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen. De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).
Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in september 2022 bevestigd met 'AA'. Vanaf augustus 2022 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk' en in juni 2022 kreeg ING een ESG-rating 'sterk' van S&P Global Ratings. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.
Renaud Dechamps