Skip to Content
ING Beleggersbarometer: Meer dan de helft van de jonge en vrouwelijke beleggers verkiest “groene” obligaties

ING Beleggersbarometer: Meer dan de helft van de jonge en vrouwelijke beleggers verkiest “groene” obligaties

Interesse in obligatiebeleggingen op het hoogste peil sinds 2011

Brussel – De ING-beleggersbarometer stijgt in juli voor de derde maand op rij en noteert nu duidelijk boven zijn neutrale niveau. De conjunctuur- en beursverwachtingen zitten in de lift. Ongeveer een derde van de beleggers vindt het een goed moment om obligaties te kopen, het hoogste peil sinds 2011. Bijna de helft van de beleggers zou genoegen nemen met een bruto coupon van 4% op een bedrijfsobligatie van goede kwaliteit. Voor liefst 44% van de beleggers is het belangrijk dat de obligatie waarin hij belegt “groen” is. Bij jonge en vrouwelijke beleggers klimt dit percentage zelfs boven de 50%.

De ING-beleggersbarometer laat in juli een derde opeenvolgende stijging optekenen. Na 102 te hebben bereikt in juni, noteert de barometer nu op 109 punten, comfortabel boven het neutrale niveau van 100 punten. Dat wijst erop dat de Belgische belegger de financieel-economische ontwikkelingen in toenemende mate gunstig inschat.

Er is duidelijk een gevoel dat het economisch beter gaat. Nog slechts 29% van de beleggers zag een verslechtering van de conjunctuur in de voorbije drie maanden. Dat is het laagste cijfer sinds september 2021. Ook voor de komende maanden blijven de economische verwachtingen eerder positief: voor het eerst sinds februari van dit jaar waren er weer meer optimisten (29%) dan pessimisten (24%).

De positieve conjunctuurverwachtingen zijn mogelijk het gevolg van de meer positieve inschatting van het eigen inkomen. Zo verwacht 26% een verbetering van de gezinsfinanciën in de komende maanden, een percentage waarvoor we al moeten teruggaan tot voor de pandemie. Waarschijnlijk heeft de sterk dalende inflatie dit gevoel aangewakkerdPeter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België
Story image

Voor het eerst in 20 maanden wil meer dan een belegger op vier meer risico nemen

Het conjunctuuroptimisme lijkt zich ook te vertalen in een betere beursstemming. Zo ziet 31% van de Belgische beleggers de beurs in de komende drie maanden stijgen. Amper 23% vreest een daling, het laagste percentage in bijna twee jaar tijd. Geen wonder dat de risicozin opnieuw wat toeneemt. Zo vindt 27% het een goed moment om opnieuw in meer risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 26% dat niet ziet zitten. Het was liefst 20 maanden geleden dat er een relatieve meerderheid van beleggers was die wat meer risico wel kunnen smaken.

“Het nieuws over de oorlog in Oekraïne is wat naar de achtergrond verzeild geraakt, terwijl de inflatie daalt en de overtuiging toeneemt dat de renteverhogingen door de centrale banken het einde naderen. Neem daarbij het feit dat de beurzen het niet slecht gedaan hebben in de voorbije maanden en je hebt een cocktail die de belegger wat minder risico-avers maakt,” vindt Peter Vanden Houte.

Een derde van de beleggers plant obligatie-aankopen in de komende zes maanden

De hogere rente heeft de interesse in obligatiebeleggingen aangewakkerd. Zo vindt 31% van de respondenten het een uitgelezen moment om in obligaties te beleggen, het hoogste percentage sinds april 2011. Niet verwonderlijk dat ongeveer een derde van beleggers zegt dat hij in de komende zes maanden een belegging in obligaties of obligatiefondsen plant. Die intentie is echter wel een stuk groter bij de beleggers die momenteel al obligaties in portefeuille hebben (46%) dan bij diegenen die nog niet in obligaties beleggen (25%). Bij de meer regelmatige beleggers die nog geen obligaties in portefeuille hebben, zijn er nu ook meer dan 40% die dergelijke investering overwegen.

Van de beleggers die van plan zijn om in obligaties te beleggen, overweegt 44% bedrijfsobligaties of obligaties uitgegeven door internationale instellingen, terwijl 42% aan de staatsbon denkt. Ongeveer een derde ziet obligatiefondsen wel zitten.

Voor een bedrijfsobligatie met een goede kredietwaardigheid met een looptijd van 5 jaar, neemt 45% van de beleggers genoegen met een bruto coupon van 4%. Nog eens 20% ziet dergelijke belegging wel zitten als de rente minstens 5% bedraagt.

Groene obligaties kunnen vooral jonge en vrouwelijke beleggers bekoren

Dat ESG (Environmental, Social & Governance) in de beleggingswereld aan belang wint, blijk uit het feit dat liefst 44% het wel belangrijk vindt dat de obligatie waarin hij zou beleggen “groen” is. Deze voorkeur is prominenter aanwezig bij de jongere belegger (<45 jaar), waar meer dan helft groene obligaties prefereert, terwijl bij de 70-plussers toch nog altijd een derde dit belangrijk vindt. Opvallend is ook dat vrouwelijke beleggers (51%) een iets duurzamer beleggingspatroon voorstaan dan hun mannelijke tegenhangers (40%).

Uit internationaal onderzoek blijkt dat vrouwen en jongeren meer ESG-gericht zijn in hun portefeuillestrategie. De resultaten van de ING-beleggersenquête tonen aan dat dit ook in België het geval isPeter Vanden Houte

### Einde van het persbericht ###

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

 

 

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: renaud.dechamps@ing.com

T: +32478662158

Terug naar boven