ING-beleggersbarometer: Meer dan 60% van de Belgische beleggers maakt zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën

Bijna 6 op 10 vreest een nieuwe schuldencrisis in de eurozone

Brussel – De ING-beleggersbarometer klimt hoger in juli en staat voor de negende maand op rij boven zijn neutraal niveau. Meer dan 60% van de beleggers maakt zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën. Voor een meerderheid van de beleggers dreigen de ontsporende overheidstekorten opnieuw tot een schuldencrisis te leiden in de eurozone. Meer dan 4 op de 10 beleggers hebben een beleggingshorizon van meer dan vijf jaar, maar bij de jongere beleggers gaat het om amper 22%.

 

De ING-beleggersbarometer klimt naar 112 punten in juli, de negende maand op rij dat de barometer boven zijn neutrale niveau van 100 punten noteert. De Belgische belegger schatte de financieel-economische omgeving de eerste maand van de zomervakantie dus vrij gunstig in. Dat uit zich onder meer in een meer optimistische kijk op het conjunctuurverloop. Volgens 29% van de beleggende Belgen verbeterde de Belgische economie in de voorbije drie maanden. Slechts 24% maakte gewag van een verslechtering. Voor de komende maanden zijn de verwachtingen eerder gemengd: 27% denkt dat de economie verder zal aantrekken, maar 28% ziet de toekomst toch iets minder rooskleurig in. De beursverwachting bleven dan weer eerder positief, met 32% van de beleggers die een verdere hausse zagen, terwijl 23% eerder een verslechterend beursklimaat anticipeerden.

Hoewel de conjunctuurverwachtingen eerder matig zijn, bleef het beursoptimisme overeind. Door de forse stijging van de beursvolatiliteit begin augustus, zou dat in de komende maanden wel kunnen veranderen Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België

Bijna 6 op de 10 beleggers vreest voor een nieuwe schuldencrisis in de eurozone

De Europese Commissie heeft in juni een aantal lidstaten, waaronder België, Frankrijk en Italië, in een buitensporig-tekortprocedure geplaatst, vanwege de ontspoorde begrotingen. Dit impliceert dat er in deze landen in de komende jaren flink zal moeten bespaard worden. In dit verband vindt een derde van de Belgische beleggers dat Europa te veel invloed heeft op het begrotingsbeleid van de lidstaten. ​ Een kwart is dan weer van mening dat Europa best wat nog wat meer zou mogen wegen op het beheer van de overheidsfinanciën.

Toch maakt liefst 63% van de beleggers zich zorgen over de Belgische overheidsfinanciën. Die bezorgdheid is duidelijk groter bij mannen (66%) dan bij vrouwen (59%). Ook meer Nederlandstaligen (66%) dan Franstaligen (59%) zijn ongerust over de staat van de Belgische begroting. Opmerkelijk is dat bij de 65-plussers meer dan drie kwart aangeeft bezorgd te zijn over de Belgische staatsfinanciën.

Belgische beleggers zijn er ook niet gerust in dat begrotingsproblemen door de financiële markten zullen genegeerd worden. Zo vreest bijna 6 op de 10 beleggers dat de ontsporende overheidstekorten in een aantal Europese lidstaten opnieuw voor een schuldencrisis zouden kunnen zorgen. 31% denkt dat dit niet zal gebeuren en de rest heeft geen mening.

De vrees van de Belgische beleggers is niet ongegrond. In september zullen een aantal landen, waaronder België, met een samenhangend besparingsplan op de proppen moeten komen om de begrotingstekorten structureel te verlagen. Dat zou inderdaad voor wat nervositeit op de financiële markten kunnen zorgen, zeker in de context van een weinig stabiele politieke toestand, zoals we nu in Frankrijk zien Peter Vanden Houte

Slechts 22% van de jongeren heeft een beleggingshorizon van meer dan 5 jaar

Als Belgen aan beleggen denken, dan denken ze eerder aan de lange termijn. Zo zegt 42% van de Belgische beleggers dat hij voor een periode van meer dan 5 jaar belegt. 39% ziet zijn beleggingshorizon eerder tussen de 1 en de 5 jaar, terwijl 14% 1 jaar als de maximale beleggingstermijn beschouwt. Opvallend is dat bij jongere beleggers (<35 jaar), die theoretisch gezien de langste beleggingshorizon hebben, amper 22% op meer dan 5 jaar belegt.

Amerikaans onderzoek geeft aan dat jongeren meer vatbaar zijn voor beleggingshypes waarmee ze hopen om snel geld te winnen. Ook in de VS bleek slechts een miniem percentage van de jonge beleggers een lange beleggingshorizon te hebben. De Belgische resultaten liggen dus in dezelfde lijn Peter Vanden Houte

Als gevraagd wordt op welke manier men een som geld opzij zou zetten die men binnen een jaar nodig heeft voor een aankoop, denkt liefst 48% aan een spaarrekening. Voor 22% zijn dat termijnrekeningen, terwijl de staatsbon met 11% aanhangers op de derde plaats komt.

### Einde van het persbericht ###

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ​ ​

 ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

 De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N). ​

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell. 

 

Renaud Dechamps

Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium