ING Beleggersbarometer: Lage rente-omgeving blijft nog lang duren volgens Belgische belegger

De ING-beleggersbarometer zakt in augustus naar het laagste peil in meer dan zeven jaar. De schrik voor een forse conjunctuurafkoeling zit er duidelijk in. Ook de Brexit zien de Belgische beleggers niet positief evolueren. De lage rente-omgeving duurt nog minstens drie jaar volgens de beleggers, met een vastgoedbelegging als belangrijkste vluchtroute.

Het minder gunstige economische nieuws, de Brexit-perikelen en de heropflakkerende handelsoorlog duwt de ING-beleggers in augustus naar het laagste peil sinds december 2011. Met 76 punten staat de barometer nu een heel eind onder het neutrale niveau van 100 punten.

De vrees voor een economische recessie neemt duidelijk toe. In augustus verwachtte nog maar 12% van de beleggende Belgen dat de conjunctuur in de komende maanden zal aantrekken, terwijl liefst 48% een afkoeling vermoedde. Daarmee staat het percentage doemdenkers op het hoogste peil sinds november 2012. Interessant is dat de pessimisten bij de Nederlandstaligen (52%) een stuk talrijker zijn dan bij de Franstaligen (40%). Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het aandeel van de werkgelegenheid in de privésector groter is in het noorden dan in het zuiden van het land, waardoor conjunctuurschommelingen er zich sneller in de verwachtingen weerspiegelen. Bijna 2/3 van de beleggers volgt met interesse de Brexit-onderhandelingen. Maar over de kans op een goede afloop wordt toch sterk getwijfeld. In augustus was 51% van de beleggers ervan overtuigd dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie nog dit jaar zou verlaten zonder een akkoord.

Geen wonder dus dat het beursenthousiasme op een laag pitje brandt. Nog amper 15% van de beleggers ziet de beurs in de komende maanden stijgen. Voor 52% van de respondenten dreigen de aandelenkoersen in de komende maanden onderuit te gaan. Zelfs bij de zeer actieve beleggers, waar het geloof in de beurs doorgaans wat robuuster blijkt, is er nu maar 28% die de beurs ziet stijgen, terwijl de pessimisten met 42% veel talrijker zijn.

Vastgoedmanie

Uit een recente ING-studie bleek dat de Belgen in de voorbije jaren hun centen vooral in vastgoed hebben gestopt. Daarnaast wordt ook een groot deel van het financieel vermogen in cashbeleggingen aangehouden. Volgens de Beleggersbarometer blijft de liefde voor vastgoed echter onverminderd duren. En dat heeft alles met de renteverwachtingen te maken. Zo denkt 83% van de beleggers dat de periode van lage rente nog minstens drie jaar zal aanhouden. Voor 37% zal het zelfs nog meer dan vijf jaar duren. Vastgoed blijkt met stip de beste beleggersvorm in periodes van langdurende lage rente volgens de beleggende Belg. Liefst 46% van de beleggers is deze mening toegedaan. Voor 26% zijn aandelen de remedie tegen de lage rente, terwijl goud voor 16% van de Belgen het antwoord is op de huidige rente-omgeving.

Interessant is ook dat hier het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke beleggers zich manifesteert. Zo zien meer mannen (29%) dan vrouwen (20%) aandelen als een goede beleggingsvorm in tijden van lage rente, terwijl 16% van de vrouwelijke beleggers ook het spaarboekje naar voren schuift (slechts 3% van de mannen heeft daar oren naar). Over het nut van vastgoedbeleggingen in de huidige omgeving zijn zowel mannen als vrouwen het wel roerend eens. De honger naar vastgoed lijkt dus nog niet gestild.

Economic Research
Contacteer ons

Julie Kerremans - Media Relations

Julie Kerremans - Media Relations