Skip to Content
ING-beleggersbarometer: kwart van de jongeren gelooft dat crypto de beste investering zal zijn in 2022

ING-beleggersbarometer: kwart van de jongeren gelooft dat crypto de beste investering zal zijn in 2022

Vrijdag 21 januari 2022 – Brussel – Voor het jaar 2022 wordt vastgoed alweer als beste belegging naar voren geschoven, gevolgd door aandelen en – opvallend genoeg – crypto. Die laatste zal het goed doen bij vooral jonge beleggers. Farma heeft volgens de Belgische belegger het meeste kans om het goed te doen op de beurs, gevolgd door grondstoffenbedrijven en bedrijven die actief zijn in energie, water en afval. De ING-beleggersbarometer sluit het jaar 2021 iets zwakker af, nu beleggers door de huidige coronagolf hun groeiverwachtingen wat hebben getemperd. Geen wonder dat de Belgische belegger ook iets voorzichtiger wordt. Naast COVID-19 beschouwt een derde van de beleggers inflatie als het grootste risico voor de financiële markten.

Story image

De ING-beleggersbarometer sluit het jaar 2021 wat zwakker af: de barometer zakt van 110 punten in november naar 104 punten in december, nog net boven het neutrale niveau van 100 punten.

"De nieuwe coronagolf is daar waarschijnlijk niet vreemd aan, want liefst 34% van de beleggers ziet nu de Belgische conjunctuur in de komende drie maanden afzwakken, terwijl nog maar 28% een verbetering anticipeert. Het was al van april geleden dat de zwartkijkers met meer waren dan de optimisten.”Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België

Een derde van de beleggers ziet conjunctuur afzwakken

Ook de beursverwachtingen worden een stuk voorzichtiger. Zo verwacht 29% van de beleggers een beursstijging in de komende drie maanden, maar daar staan 31% beleggers tegenover die een daling van de aandelenkoersen anticiperen. Het was al van november 2020 geleden dat er nog een meerderheid van beleggers was die de beurskoersen eerder zagen afkalven. Dat lijkt zich ook te vertalen in een meer behoedzame portefeuillestrategie. Nog slechts 27% van de beleggers vindt het een goed moment om in risicovolle sectoren te investeren, terwijl 30% daar niet van wil weten. Voor de minder risicovolle sectoren vindt 33% het nog altijd een goed koopmoment en maar 19% is het daar niet mee eens. Met toenemende verwachtingen van rentestijgingen is het geen wonder dat obligaties uit de gratie blijven: amper 20% vindt het een goed moment om in obligaties te beleggen, terwijl liefst 33% dit afraadt.

Voor een kwart van de jongeren wordt crypto de beste belegging in 2022

Het wordt een afgezaagd deuntje, maar net als in 2021 beschouwt de Belgische belegger ook voor 2022 vastgoed als de beste belegging. Liefst 29% zet dit op de eerste plaats van best renderende belegging dit jaar. Voor 21% komen aandelen of aandelenfondsen als beste belegging uit de bus. Maar alweer een opvallend verschil tussen mannelijke en vrouwelijke beleggers: bij de vrouwen staat vastgoed met 33% stevig op de eerste plaats, terwijl aandelen maar voor 14% van de vrouwelijke respondenten de topbelegging wordt dit jaar. Vastgoed scoort ook hoog bij de mannen (25%), maar voor 29% staan aandelen op nummer één.

Voor 16% van de beleggers worden cryptomunten de beste belegging van 2022. Niet verwonderlijk scoort deze categorie goed bij de jongere beleggers: in de groep die jonger is dan 45 jaar, ​ beschouwt bijna een kwart van de geënquêteerden dit als de topbelegging voor dit jaar, terwijl aandelen maar 10% kan bekoren. In het rijtje van beste beleggingen komt goud op de vierde plaats (8%), gevolgd door obligaties of obligatiefondsen (5%) en cash (3%)

70% van de respondenten ziet farmasector boomen op de beurs

Welke sectoren zullen in de komende jaren goed presteren op de beurs? Volgens 70% van de Belgische beleggers zal de beurswaarde van de farmasector binnen drie jaar een stuk hoger liggen dan vandaag. De pandemie heeft deze overtuiging ongetwijfeld ondersteund. Op de tweede plaats in het lijstje komen grondstoffenbedrijven, waarvan 62% de beurswaarde in de komende drie jaar ziet toenemen. Verrassend is dat toen dezelfde vraag in december 2020 werd gesteld, slechts 37% van de beleggers opwaarts potentieel zag in de grondstoffensector. De forse stijging van de grondstoffenprijzen, en dan vooral van de energieprijzen, hebben blijkbaar de interesse voor grondstoffenbedrijven aangewakkerd. Bedrijven die actief zijn in energie, water en afval zullen volgens 62% van de respondenten ook een positieve beursprestatie neerzetten in de komende jaren. Op de vierde plaats komt de technologiesector (61%). Vorig jaar prijkte deze sector nog op de tweede plaats van sectoren met de beste beursperspectieven.

“Maar in een omgeving van stijgende rentes blijkt het enthousiasme voor groeibedrijven toch iets kleiner dan vorig jaar.” ​
Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België

COVID-19 en inflatie grootste risico’s voor financiële markten

Wanneer gepeild wordt naar het grootste risico voor de financiële markten in 2022, dan staat voor 34% van de Belgische beleggers COVID-19 nog altijd op de eerste plaats. Nipt op de tweede plaats komt inflatie met 33% van de stemmen. Een economische recessie is voor 15% van de respondenten het grootste risico en 10% vreest een internationaal gewapend conflict. Opmerkelijk is dat bij de jongere beleggers (<35 jaar) inflatie maar voor 21% het grootse gevaar is, terwijl dat bij de 65-plussers voor de helft van de respondenten het grootste gevaar vormt.

“Dit zouden we kunnen verklaren doordat jongere beleggers nog nooit een periode van hoge inflatie en de ravage die dat kan aanrichten op de financiële markten hebben meegemaakt.”Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België

Over de Beleggersbarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
​ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank.

De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

 

Downloads

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: [email protected]

T: +32478662158

Terug naar boven