ING Beleggersbarometer: Jonge Belgische beleggers vinden aandelenbeleggingen speculatief
De kwakkelende beurzen duwen de ING-beleggersbarometer in mei terug onder zijn neutraal niveau. Beleggers worden weer wat meer risico-avers. Ook voor de lange termijn zien niet alle beleggers aandelen zitten. Meer dan de helft van de jonge beleggers vindt dat wie meer dan 30% van zijn vermogen in aandelen of aandelenfondsen aanhoudt, een speculant is.
De tweets van Donald Trump hebben ook de Belgische belegger niet onberoerd gelaten. De door de handelsoorlog kwakkelende beurs heeft de ING-beleggersbarometer in mei flink doen terugvallen. De barometer strandt op 97 punten, onder het neutrale niveau van 100 punten. En dat terwijl in april nog een barometerstand van 108 punten werd opgetekend. Nog slechts 18% van de Belgen ziet de economie in de komende drie maanden aantrekken, terwijl 30% een afzwakking vreest.
Ook het beursoptimisme brandt op een lager pitje: 26% van de beleggers verwacht dat de beurs zal stijgen in de komende drie maanden, maar 33% denkt dat de beurskoersen eerder negatieve prestaties zullen neerzetten. Geen wonder dat nu 30% van de respondenten zegt dat het geen goed moment is om in meer risicovolle sectoren te beleggen, terwijl 24% dat wel nog ziet zitten. Waar in april nog 34% oren had naar een belegging in minder risicovolle sectoren, is dat percentage nu teruggevallen tot amper 26%.
Lange termijn
Dat de Belg sinds de financiële crisis veel voorzichter is geworden, bleek al meermaals uit de enquête van de beleggersbarometer. Maar voor wie op lange termijn belegt, vindt 59% van de geënquêteerden toch dat die zeker aandelen of aandelenfondsen in portefeuille moet hebben. Merkwaardig is dat dit percentage bij de jongere beleggers een stuk lager ligt. Bij de jonger dan 35-jarigen, vindt slechts 40% dat aandelen of aandelenfondsen thuishoren in een lange-termijnportefeuille. En laat dit nu net de beleggers zijn die van alle respondenten in theorie de langste beleggingshorizon hebben! Zou dit met een gebrek aan financiële educatie te maken hebben of met het feit dat jongere beleggers hun eerste stappen op de beurs gezet hebben tijdens de financiële crisis? Een bekend fenomeen is ook het verschil tussen mannen en vrouwen in de keuze van beleggingsinstrumenten. Bij mannelijke beleggers ziet 69% de noodzaak van aandelen in voor een lange-termijnportefeuille, bij de vrouwen is dat slechts 46%.
Aandelenbelegger = speculant?
Het moet gezegd dat de politiek in België de laatste tien jaar niet erg positief t.o.v. aandelenbeleggingen stond. Allerhande taksen en belastingen werden verhoogd, terwijl ook de taks op de effectenrekening werd ingevoerd. Dat heeft misschien ook de publieke opinie beïnvloed. Zo vindt 36% van de respondenten dat iemand die minsten 30% van zijn vermogen in aandelen of aandelenfondsen aanhoudt een speculant is! Maar het is nog frappanter dat liefst 51% van de jongere beleggers deze mening is toegedaan.
Vorig jaar besliste de regering wel om de eerste 640 euro aan dividendinkomsten vrij te stellen van roerende voorheffing. Dat heeft bij zo’n 30% van de respondenten eerder wel een invloed gehad op hun beleggingsgedrag. Men kan het zeker niet vergelijken met de wet Cooreman - De Clercq in de jaren 80, maar het geeft toch aan dat veranderingen in de fiscaliteit beleggers meer richting risicokapitaal kunnen duwen.