Skip to Content
ING Beleggersbarometer: jonge Belgische beleggers blijven in cryptomunten geloven

ING Beleggersbarometer: jonge Belgische beleggers blijven in cryptomunten geloven

40% van de beleggers jonger dan 35 overweegt cryptomunten te kopen in de eerste jaarhelft

Brussel - De ING-beleggersbarometer stijgt opnieuw in december, maar blijft voor de elfde maand op rij onder zijn neutrale niveau. Het geloof in beursbeleggingen komt slechts schoorvoetend terug. Niet minder dan 41% van de jongere beleggers (<35 jaar) heeft cryptomunten zoals Bitcoin in portefeuille. En ondanks het bewogen jaar dat de cryptowereld heeft beleefd, overweegt 40% van de jongere beleggers de komende zes maanden om in cryptomunten te stappen. Meer algemeen tipt bijna een derde van de beleggers vastgoed als de beste belegging voor 2023.

Story image

De ING-beleggersbarometer laat in december voor de tweede maand op rij een stijging optekenen, al blijft hij met 81 punten toch nog altijd fors onder zijn neutrale niveau van 100 punten. Het is al de elfde maand op rij dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving eerder negatief inschat.

De economische verwachtingen blijven pessimistisch, al verliezen de zwartkijkers wat terrein (van 54% naar 44%, het laagste aantal in acht maanden). Het percentage beleggers dat de conjunctuur ziet aantrekken, steeg van 15% naar 22%. Dat neemt niet weg dat 45% van de geënquêteerden de financiële situatie van het gezin de voorbij drie maanden zag verslechteren. Slechts 12% maakt gewag van een verbetering. Het is dan ook niet verrassend dat liefst 60% zegt bewuster om te gaan met zijn dagelijkse uitgaven dan een jaar geleden.

De beursperspectieven lijken wat op te fleuren: 24% ziet de aandelenkoersen de komende drie maanden aantrekken. Toegegeven, de beurspessimisten maken nog altijd 38% uit, maar dat is al heel wat minder dan de 61% zwartkijkers in oktober. “De combinatie van dalende energieprijzen en iets stabielere aandelenmarkten heeft de risico-aversie bij de Belgische belegger wat doen afnemen, al zijn we nog ver verwijderd van een normale situatie”, zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

40% van de jongere beleggers overweegt cryptomunten te kopen in de eerste jaarhelft

Cryptomunten hebben een slecht jaar achter de rug, zoveel is duidelijk. Toch zijn ze bij de Belgische belegger niet van de radar verdwenen. Liefst een vijfde van de beleggers zegt cryptomunten zoals Bitcoin te bezitten en nog eens 8% zegt er gehad te hebben. Bij de beleggers jonger dan 35 jaar heeft zelfs 41% cryptomunten in portefeuille. 39% van de beleggers denkt dat Bitcoin binnen tien jaar nog zal bestaan; 33% denkt van niet. Bij de 55-plussers zijn de believers duidelijk in de minderheid, maar dat is niet echt een verrassing: cryptomunten zijn doorgaans minder populair bij de oudere generaties.

Slechts 15% vindt het nu een goed moment om in crypto te beleggen, maar de gegadigden zitten vrijwel volledig bij de jongere beleggers. Bij de beleggers jonger dan 35 jaar vindt immers liefst 41% het een goed moment om in crypto te stappen (en 40% van de jongere beleggers overweegt om er in de komende zes maanden ook daadwerkelijk te kopen). Bij de rest van de beleggers is dat nog geen 8%. Net geen 20% van de respondenten vindt dat de banken beleggingen in Bitcoin of andere cryptomunten zouden moeten aanbieden, maar ook hier ligt dat percentage duidelijk hoger bij de jongere beleggers (35%).

Uit eerdere bevragingen bleek al dat cryptobeleggingen vooral populair zijn bij jongere beleggers. Toch is het verrassend dat het geloof van de deze beleggers in cryptomunten zoals Bitcoin ondanks het sterke waardeverlies en de schandalen in de crypto-industrie, nauwelijks is aangetast Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België

Bijna een derde van de beleggers tipt vastgoed als beste belegging in 2023

Gevraagd naar wat in 2023 de beste belegging wordt, kiest 29% van de respondenten voor vastgoed. Ook vorig jaar stond vastgoed op de eerste plaats. Voor 19% worden aandelen of aandelenfondsen de beste belegging, terwijl 13% het bij goud houdt. Cryptomunten staan voor maar 8% van de beleggers met stip genoteerd. En ondanks de veel hogere langetermijnrente zet amper 7% van de beleggers obligaties of obligatiefondsen bovenaan het lijstje van beste beleggingen. Dat er heel wat onzekerheid heerst, blijkt uit het feit dat een vijfde van de beleggers zich niet durft uit te spreken over de potentieel beste belegging van 2023. Bij de mannen scoren vastgoed en aandelen - elk met ongeveer een kwart van de stemmen ​ - even goed. Maar bij vrouwelijke beleggers valt vastgoed (33%) duidelijk meer in de smaak dan aandelen (15%). “Dit is een recurrent fenomeen. Vrouwelijke beleggers opteren doorgaans voor meer zekerheid. En op dat vlak wordt vastgoed veiliger ingeschat dan aandelen”, besluit Peter Vanden Houte.

Story image

 

### Einde van het persbericht ###

Voor meer informatie:

Persdienst – Renaud Dechamps, woordvoerder ING België

[email protected]

+ 32 497 47 16 04

Economisch departement - Peter Vanden Houte, chief economist:

[email protected]

+32 2 547 80 09

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING, in samenwerking met de Universiteit Gent. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

 

 

 

 

Downloads

Contacteer ons

Renaud Dechamps
Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

E: [email protected]

T: +32478662158

Terug naar boven