Skip to Content
ING Beleggersbarometer: goud staat tweede in topbeleggingen voor 2024, na vastgoed

ING Beleggersbarometer: goud staat tweede in topbeleggingen voor 2024, na vastgoed

Herwonnen beleggersvertrouwen. Meer dan een derde verwacht een stijgend rendement op hun beleggingen

Brussel – De ING-beleggersbarometer stijgt fors in november, waarbij hij ​ het op een na hoogste peil van het jaar bereikt. ​ De sterke beursmaand november heeft ook het beursoptimisme aangewakkerd. Een derde van de beleggers verwacht bovendien een verdere stijging in de komende drie maanden. Hoewel vastgoed opnieuw wordt gezien als beste belegging voor het komende jaar, verliest het terrein aan andere type beleggingen. De kloof wordt kleiner, in het bijzonder met goud dat een toegenomen belangstelling geniet en is opgeschoven naar de tweede plaats als topbelegging voor 2024. Bij de Nederlandstalige beleggers staat dit edelmetaal zelfs op het hoogste schavotje. Er heeft zich ook een verschuiving voorgedaan in de lijst van sectoren die men het meeste beurspotentieel voor de komende drie jaar toedicht. ​ Nutsbedrijven worden nu gezien als de meest veelbelovende beursbelegging, vóór informatietechnologie. Dit gaat ten koste van de farmaceutische sector, die sinds de vertraging van de pandemie minder in de belangstelling staat.

De sterke novembermaand op de financiële markten heeft ook de ING-beleggersbarometer een duw in de rug gegeven: die stijgt naar 104 punten, waarmee hij onmiddellijk ook het op een na hoogste niveau dit jaar bereikt. Een peil boven de 100 punten, betekent dat dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving eerder gunstig inschat. Maar dit hervonden optimisme heeft duidelijk meer te maken met de beursrally dan met een verbeterend economisch klimaat. Nog altijd 41% van de beleggers zegt dat de conjunctuur in de voorbije drie maanden verslechterde, terwijl amper 24% van een verbetering gewag maakt. Maar de toekomstverwachtingen ogen rooskleuriger: nu ziet 28% de economie in de komende maanden aantrekken, terwijl 27% een vertraging vreest. Het is de eerste keer sinds juli dat de optimisten opnieuw in de meerderheid zijn. Ook de beursverwachtingen werden opwaarts bijgesteld. Zo ziet een derde van de beleggers de beurs stijgen in de komende drie maanden, het hoogste peil sinds februari.

Geen wonder dat 36% ervan is overtuigd dat het rendement van zijn beleggingen in de komende drie maanden zal toenemen. Amper 17% verwacht dalende portefeuillerendementen.

Het valt niet te ontkennen dat beter presterende beurzen zich ook weerspiegelen in een toegenomen vertrouwen bij de privébelegger. In die zin hangt de zin om te beleggen blijkbaar toch nog altijd zeer sterk af van de recente beursprestaties Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België

Goud sterkste stijger in het lijstje van favoriete beleggingen voor volgend jaar

Wanneer gepolst wordt naar wat de best presterende belegging zal zijn in 2024, staat vastgoed, net als de voorbije jaren, op de eerste plaats.

Belgen lijken vertrouwen te hebben in vastgoed, maar wat ooit onverwoestbaar was, lijkt nu af te brokkelen. Op een moment dat de Belgische vastgoedmarkt lijkt te stagneren, verliest dit type belegging acht procentpunten, waardoor de kloof met goud, zijn directe concurrent, nog maar twee procentpunt bedraagtPeter Vanden Houte

Best presterende belegging in het komende jaar

 

 

 

 

%

Nov 23

Dec 22

Verschil

vastgoed

21

29

-8

goud

19

13

+6

aandelen of aandelenfondsen

17

19

-2

obligaties of obligatiefondsen

12

7

+5

crypto-munten (Bitcoin…)

11

8

+3

cash

5

4

+1

weet niet

15

20

-5

Wat daarom het meest opvallende is, is het sterk gestegen geloof in goudbeleggingen. Voor liefst 19% wordt goud volgend jaar de topbelegging, waardoor het gele metaal op de tweede plaats prijkt. Bij de Nederlandstaligen wordt goud zelfs getipt als de beste belegging. Het feit dat de goudprijs momenteel hoge toppen scheert en de geopolitieke spanningen in de voorbije maanden zijn toegenomen, is waarschijnlijk niet vreemd aan deze evolutie. Goud wordt immers gezien als een veilige haven. Ook de verwachting van vele beleggers dat de centrale banken volgend jaar de rente zullen verlagen, speelt traditioneel in de kaart van goudbeleggingen.

Aandelen of aandelenfondsen volgen op de derde plaats, met iets minder voorstanders dan vorig jaar. Hoewel de interesse in obligatiebeleggers flink is toegenomen (liefst 44% vindt het nu een goed moment om in obligaties te beleggen, het hoogste percentage sinds de start van de ING-beleggersbarometer in 2004), denkt toch maar 12% van de beleggers dat obligaties of obligatiefondsen de beste belegging worden voor 2024.

Door de koerswinst van Bitcoin in de voorbije maanden, lijkt ook het geloof in cryptomunten opnieuw wat aangesterkt. Maar niet verrassend bevindt de interesse zich vooral bij de beleggers onder de 45 jaar, waar 18% crypto als topbelegging voor volgend jaar tipt.

Nutsbedrijven de best presterende sector volgens bijna zes op de tien mensen

Als beleggers de sectoren moeten aangeven waarvan ze denken dat de beurswaarde in de komende drie jaar zal stijgen, dan komende de nutsbedrijven (energie, water, afvalbeheer…) op de eerste plaats. Er zijn nogal wat verschillen met twee jaar geleden. Grondstoffen, de sector die in december 2021 nog op een gedeelde tweede plaats stond, zakt nu naar vier. De daling van de olie- en de aardgasprijzen in vergelijking met twee jaar geleden, heeft het vertrouwen in het beurspotentieel van bedrijven in de grondstoffensector lichtjes doen afbrokkelen.

“Je ziet ook duidelijk hoe het uitdoven van de pandemie in de sectorvoorkeuren wordt weerspiegeld. Farma, dat in december 2021 nog uitgesproken als meest belovende sector op de beurs naar voor werd geschoven, tuimelt nu naar de derde plaats. Tegelijkertijd zie je dat een sector zoals toerisme, hoewel die nog altijd tot de minder belovende beurssectoren wordt gerekend, nu toch duidelijk meer vertrouwen krijgt”, besluit Peter Vanden Houte.

 Voor welke sectoren zal de beurswaarde in de komende drie jaar stijgen?

 

 

 

%

Nov 23

Dec 21

verschil

Nutsbedrijven (Energie, Water en Afvalbeheer)

59

62

-3

Technologie, IT Consultancy en Elektronica

58

61

-2

Farma en Gezondheidszorg

53

70

-17

Grondstoffen

51

62

-10

Bank- en Verzekeringen

41

40

2

Chemie en Metaal

40

49

-9

Telecom

37

43

-6

Toerisme, Recreatie en Horeca

36

28

8

Bouw en Constructie

33

45

-12

Transport en Logistiek

32

41

-9

Handel en Commerciële Dienstverlening

26

37

-11

Landbouw, Veeteelt, Natuur en Visserij

21

26

-5

### Einde van het persbericht ###

Voor meer informatie:

Economisch departement - Peter Vanden Houte, chief economist:

[email protected]

+32 2 547 80 09

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).
​ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 57.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N).

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks van Sustainalytics en MSCI en onze 'A-lijst'-rating van CDP. De aandelen van ING Groep zijn opgenomen in belangrijke duurzame en Environmental, Social and Governance (ESG) indexproducten van toonaangevende leveranciers zoals STOXX, Morningstar en FTSE Russell. In januari 2021 ontving ING een ESG-evaluatiescore van 83 ('sterk') van S&P Global Ratings.

 

 

 

 

Contacteer ons

Press Office ING Belgium
ING Belgium

E: [email protected]

Terug naar boven