Skip to Content
ING-beleggersbarometer: drie op de tien Belgische beleggers geeft de voorkeur aan Europese aandelen

ING-beleggersbarometer: drie op de tien Belgische beleggers geeft de voorkeur aan Europese aandelen

34% van de beleggers ziet de beurs verder stijgen, 23% vreest een daling

Brussel – De ING-beleggersbarometer stijgt opnieuw in mei en staat daarmee voor de zevende maand op rij boven zijn neutraal niveau, wat een gunstige financieel-economische omgeving weerspiegelt. Indien hij 100.000€ te beleggen had, zou de Belgische belegger gemiddeld amper 17% daarvan in aandelen of aandelenfondsen stoppen. Dit cijfer ligt wel significant hoger bij mannen dan bij vrouwen. De belegger die vorig jaar in september op de staatsbon heeft ingetekend, blijkt meer dan gemiddeld risio-avers. Hoewel beleggers meer groeiperspectieven zien buiten Europa, blijven Europese aandelen merkelijk populairder dan Amerikaanse of Chinese.

 

De ING-beleggersbarometer klimt opnieuw hoger in mei en bereikt 112 punten, na in april op 107 punten te zijn gestrand. Dat is de zevende maand op rij dat de barometer boven zijn neutrale niveau van 100 punten noteert, een signaal dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving gunstig inschat. Dat uit zich onder meer in een meer optimistische kijk op het conjunctuurverloop. Volgens 33% van de beleggende Belgen verbeterde de Belgische economie in de voorbije drie maanden. Slechts 23% maakte gewag van een verslechtering. Ook voor de komende maanden blijven de verwachtingen relatief goed: 27% ziet de economie verder aantrekken, terwijl 24% de toekomst iets minder rooskleurig inziet.

Ondanks het feit dat er nog geen zicht is op een einde van de vijandelijkheden in Oekraïne en in Gaza, lijkt dit de belegger iets minder te verontrusten. Dat de Belgische economie bovendien redelijk goed standhoudt, weerspiegelt zich in de conjunctuurinschatting van de beleggersPeter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België
Story image

Een derde van de beleggers ziet de beurs verder stijgen

De Belgische belegger blijft eerder optimistisch over de beursperspectieven: Zo ziet 34% de Brusselse beurs in de komende drie maanden stijgen, terwijl 23% een daling vreest. Dat is al de zevende opeenvolgende maand dat het percentage beleggers dat de beurs in de komende drie maanden ziet stijgen, dat van de beleggers die een neerwaartse beweging anticiperen, overtreft.

“Niet toevallig was november 2023 ook de maand dat de beurzen weer begonnen aantrekken, na het enkele maanden minder goed te hebben gedaan. We stellen doorgaans vast dat de Belgische belegger zich in zijn beursverwachtingen sterk laat leiden door de recente beursevolutie”, zegt Peter Vanden Houte.

Het percentage beleggers dat het een goed moment vindt om in risicovolle sectoren te beleggen (26%) overtreft opnieuw het percentage beleggers dat denkt dat het geen idee is (24%). Wat betreft beleggen in minder risicovolle sectoren is het voor 34% van de beleggers een goed moment, terwijl 17% daar geen oren naar heeft. Obligaties tenslotte, zijn voor 31% koopwaardig. 17% vindt van niet.

Staatsbonbeleggers blijken meer dan gemiddeld risico-avers

Als aan de Belgische belegger gevraagd wordt hoe hij momenteel 100.000 euro zou beleggen, dan zou ongeveer een derde van die som naar spaarrekeningen, termijnrekeningen of kasbons gaan. Dus beleggingen met een vaste rente, zonder kapitaalrisico. Aandelen zouden amper 17% van dergelijke portefeuille uitmaken, een indicatie dat de Belgische belegger gemiddeld gezien toch eerder risico-avers is. Zoals het meeste onderzoek aangeeft, tonen de vrouwelijke beleggers zich hierbij nog een stuk risico-averser dan mannen met amper 12% van het kapitaal dat in aandelen of aandelenfondsen zou worden gestopt, terwijl dat bij de mannen over 20% gaat. Bij de jongeren scoort “een ander product” dan weer beter dan gemiddeld: bijna 45% van de respondenten zou hierin beleggen met een gemiddelde som van bijna 8200€. Vermoedelijk wordt hierbij aan crypto gedacht.

Hoe zou u momenteel 100.000 euro beleggen?

 

€ gemiddeld

% beleggers

Spaarrekening, termijnrekening of kasbon

32.293,67

83%

Aandelen of aandelenfonds

17.014,25

60%

Belegging met kapitaalsbescherming en een vast jaarlijks rendement

14.796,95

57%

Gemengd fonds (met een mix aan aandelen, obligaties, cash, goud...) zonder kapitaalsbescherming

11.053,69

47%

Obligatie of obligatiefonds

9.817,04

50%

Belegging met kapitaalsbescherming en een variabel rendement

9.684,32

46%

Een ander product

5.340,08

26%

Opmerkelijk is dat de beleggers die zeggen dat ze in september van vorig jaar in de staatsbon hebben belegd, zich in hun portefeuillekeuze een stuk behoedzamer opstellen dan diegenen die de staatsbon niet kochten. De staatsbonbeleggers zou slechts een goede 14000€ in aandelen investeren, terwijl het bij de anderen om 18.500€ gaatPeter Vanden Houte

Drie op de tien beleggers verkiest Europese aandelen

De laatste tien jaar hebben de Europese en de Belgische beurs het significant minder goed gedaan dan gemiddeld. Dat heeft waarschijnlijk deels te maken met de betere groeiprestaties in de rest van de wereld en de vraag is dan ook of dit het investeringsgedrag van de Belgische belegger heeft beïnvloed.

Ongeveer een kwart van de ondervraagden is ervan overtuigd dat China in de komende tien jaar de sterkste economische prestaties zal neerzetten, India komt op de tweede plaats met 18% en de VS en de Eurozone scoren elk ongeveer 15%. Voor bijna vier op de tien beleggers zal China binnen tien jaar de grootste economie zijn.

In deze tijd van geopolitieke spanningen vindt meer dan de helft van de Belgen dat een land of regio om economisch sterk te staan ook militair sterk moet staan. Amper 16% is het daar niet mee eens.

Indien u nu een belegging in aandelen zou doen, zou u dan bij voorkeur beleggen in?

Europese aandelen

30%

Aandelen uit de ganse wereld

14%

Amerikaanse aandelen (VS)

10%

Chinese aandelen

8%

Indische aandelen

7%

Japanse aandelen

4%

Geen van deze

8%

Weet niet

20%

Ondanks de minder sterke groeiperspectieven voor Europa zegt drie op de tien beleggers bij een aandelenbelegging de voorkeur te geven aan Europese aandelen. Aandelen uit de ganse wereld komen op de tweede plaats met 14%, Amerikaanse aandelen vervolledigen het podium met 10% Enkel de jongeren scoren met 21% een stuk hoger voor Amerikaanse aandelen, vermoedelijk vanwege het belang van technologiebedrijven op de Amerikaanse beurs. Maar zelfs dat is nog aan de lage kant, gezien de VS, afhankelijk van de maatstaf, minstens 40% van de wereldwijde beurskapitalisatie uitmaakt.

De schijnbare tegenstelling tussen groeiperspectieven en beleggingsstrategie heeft te maken met een in de beleggingswereld gekend fenomeen, met name de “home bias”. Dit thuismarktvoordeel is te verklaren door het feit dat beleggers zich veiliger voelen als ze dichter bij huis beleggen omdat ze dikwijls over meer informatie beschikken over de lokale marktPeter Vanden Houte

 

### Einde van het persbericht ###

 

Voor meer informatie:

Persdienst – Renaud Dechamps, woordvoerder ING België

renaud.dechamps@ing.com

+ 32 497 47 16 04

 

Economisch departement - Peter Vanden Houte, chief economist:

peter.vandenhoute@ing.com

+32 2 547 80 09

Over de BeleggersBarometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com).  

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid die bancaire diensten aanbiedt via zijn werkmaatschappij ING Bank. De doelstelling van ING is om mensen in staat te stellen steeds een stap voorop te blijven lopen, zowel privé als zakelijk. De meer dan 60.000 werknemers van ING bieden diensten op het vlak van particulier en zakelijk bankieren aan klanten in ruim veertig landen.

De aandelen van ING Groep noteren op de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en op de New York Stock Exchange (ADR's: ING US, ING.N). 

Duurzaamheid maakt integraal deel uit van de strategie van ING, wat blijkt uit de leidende positie van ING in sectorbenchmarks. De Environmental, Social and Governance (ESG) rating van ING door MSCI werd in juli 2023 bevestigd met 'AA'. Sinds december 2023 beschouwt Sustainalytics het beheer van materiële ESG-risico's door ING als 'sterk'. Aandelen ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.

 

 

 

Terug naar boven