ING BeleggersBarometer: ​ Beursvertrouwen Belgische belegger wankelt

De ING-beleggersbarometer moet in juli een flinke stap terugzetten. Het vertrouwen in de conjunctuurheropleving neemt af en de geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid.

PERSBERICHT

Brussel, 15 july 2014



Analyse van Peter Vanden Houte, chief economist ING België

De BeleggersBarometer meet maandelijks het vertrouwen van de Belgische particuliere beleggers. Hij drukt m.a.w. het “beleggerssentiment” uit. Deze enquête, die uitgevoerd wordt door TNS, is een initiatief van ING in samenwerking met Universiteit Gent, De Tijd en L’Echo. Tot en met mei 2011 gebeurde de enquête telefonisch, sinds juni 2011 wordt ze online afgenomen.

De ING-beleggersbarometer moet in juli een flinke stap terugzetten. Het vertrouwen in de conjunctuurheropleving neemt af en de geopolitieke spanningen zorgen voor onzekerheid. Geen wonder dat ook het aantal beursoptimisten krimpt. Nu de omgevingsfactoren wat onzekerder worden, blijkt dat de Belgische belegger meer financiële informatie in de krant wil zien, al is de interesse voor financiële topics sterk leeftijdsgebonden.

De Belgische economie heeft een zwak tweede kwartaal achter de rug en de geopolitieke spanningen zorgen voor meer onzekerheid. Die boodschappen lijken zich te weerspiegelen in de ING-beleggersbarometer die in juli naar 104 punten tuimelde, na in juni 116 punten te hebben bereikt. De huidige stand wijst nog altijd op een eerder positieve kijk op de financiële markten, maar het is duidelijk dat het vet wat van de soep lijkt. In maart piekte de barometer nog op 120 punten.

De Belgische beleggers zijn minder positief geworden over de conjunctuur. Nog altijd 33% zag de economie in de voorbije maanden aantrekken, maar dat was het laagste percentage sinds juli vorig jaar. Het aantal Belgen dat terugkeek op een minder gunstige conjunctuurevolutie daarentegen dikte aan tot 23%. Ook de verwachtingen voor de toekomst zijn minder hoog gespannen, met optimisten en pessimisten die elkaar nu perfect in evenwicht houden. Vooral de vooruitzichten inzake de eigen gezinsfinanciën hebben een knauw gekregen: amper 13% ziet een verbetering, terwijl liefst 21% vreest voor zijn portemonnee. Dat belooft weinig goeds voor de consumptie in het derde kwartaal. De hoop op een versnelling van de BBP-groei wordt hiermee de kop ingedrukt.

Interessant is dat de daling van de ING-beleggersbarometer veel sterker is bij de Nederlandstaligen (van 120 naar 101) dan bij de Franstaligen (van 109 naar 108). Misschien heeft de boodschap van de nieuwe Vlaamse regering dat er flink zal moeten bespaard worden een impact gehad, al is het misschien nog wat vroeg om dat al met zekerheid te kunnen stellen.

In de gegeven omstandigheden komt het niet als een verrassing dat ook de beursverwachtingen wat werden teruggeschroefd. Zo anticipeert 30% van de Belgische beleggers een beurshausse in de komende drie maanden, het laagste peil in 13 maanden tijd. Bovendien lijkt de bereidheid tot het nemen van meer risico wat weg te ebben. Amper 18% denkt dat het een goed moment is om in meer risicovolle sectoren te beleggen. In juni ging het nog om 30% van de beleggers.

De krant

De Belgische belegger is een verwoed krantenlezer. Zo’n 75% leest minstens enkele dagen per week de krant. Liefst 40% heeft een krantenabonnement, al ligt dat bij de Nederlandstaligen met 50% een stuk hoger dan bij de Franstaligen (25%). Van de krantenlezers zegt 58% van de respondenten geïnteresseerd te zijn in de financiële pagina’s. Daarbij poneert 50% dat er best nog wat meer artikels over financiën en sparen in mogen. Ook vindt een meerderheid van de lezers dat de kranten meer budget- en beleggingstips zouden moeten opnemen. De visie van de bankeconomen in de pers wordt door 45% van de beleggende bevolking gesmaakt, terwijl 21% dat eerder bladvulling vindt. Opvallend is dat de interesse in financiële onderwerpen lijkt toe te nemen met de leeftijd. Zo tonen de jongeren (& t;35 jaar) zich het minst geboeid door deze materie. Dit lijkt te sporen met de hypothese dat in België het financiële vermogen eerder bij het oudere leeftijdssegment van de bevolking is geconcentreerd.

___________________________

Voor meer informatie :
Persdienst : + 32 2 547 24 84, pressoffice@ing.be
Peter Vanden Houte, chief economist : + 32 2 547.31.61, peter.vandenhoute@ing.be

Vanessa Zwaelens

Head of External Communication