ING-beleggersbarometer: Belgische beleggers in de ban van Trump

Voor 6 op de 10 beleggers zal de Amerikaanse beurs dit jaar het beste presteren

Brussel – De ING-beleggersbarometer start het jaar 2025 met een lichte stijging, waardoor hij opnieuw boven zijn neutrale niveau noteert. De conjunctuurverwachtingen zijn wat verbeterd, maar nog altijd zwak. De hoop op een stijging van de Brusselse beurs is wankel. Het merendeel van de Belgische beleggers ziet de verkiezing van Donald Trump vooral als een goede zaak voor de Amerikaanse economie en de Amerikaanse beurs en eerder negatief voor Europa. Geen wonder dat 6 op 10 beleggers de Amerikaanse beurs het best zien presteren. Volgens de Belgische belegger zal de dollar waarschijnlijk ook sterk blijven.

 

De ING-beleggersbarometer begint het jaar op een positieve noot met een stijging naar 103 punten. Een niveau boven de 100 punten wijst op een eerder positieve kijk op de financieel-economische perspectieven.

“Het feit dat januari nog een eerder goede beursmaand was, heeft het vertrouwen waarschijnlijk wat opgekrikt. Zo zegt 42% van de beleggers dat het rendement op zijn portefeuille de voorbije drie maanden is gestegen, terwijl slechts 21% een negatieve evolutie meldt”, stelt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België.

Ook de conjunctuurverwachtingen zijn lichtjes verbeterd, met 22% van de beleggers die de Belgische economie in de komende drie maanden zien aantrekken. Dat neemt niet weg dat 40% onder hen de conjunctuurevolutie nog altijd negatief inschat. Vooral vrouwelijke beleggers zijn veel pessimistischer: bijna de helft verwacht een conjunctuurverslechtering, terwijl het bij de mannen om een derde gaat.

 

“America first”: Voor 6 op de 10 beleggers zal de Amerikaanse beurs dit jaar het beste presteren

Het beursvertrouwen blijft nog altijd wankel. Zo verwacht 29% een stijging van de Brusselse beurs in de komende drie maanden, terwijl 34% een daling verwacht. Het is nu al de derde maand op rij dat er meer beurspessimisten zijn dan optimisten. Misschien niet toevallig is deze minder positieve trend begonnen na de verkiezing van Donald Trump. Vermoedelijk hebben de snelle aankondigen van beleidsinitiatieven in de VS de Belgische beleggers wakker geschud.

53% van de Belgische beleggers denkt dat de terugkeer van Trump een goede zaak is voor de Amerikaanse economische groei, terwijl 23% denkt van niet. Als het over Europa gaat, wordt het omgekeerde gedacht: amper 23% denkt dat het presidentschap van Donald Trump de Europese economische groei zal ondersteunen, terwijl 53% Trump eerder als een stoorzender voor de Europese economie ziet. Opvallend is dat bij de Franstaligen men wat minder ongerust lijkt te zijn: bijna drie op de tien zien Trump als een positief gegeven voor de groei op het oude continent. Bij de Nederlandstaligen is dat nauwelijks één op de vijf. Voor de beurzen verwacht de Belgische belegger een gelijkaardig Trump-effect: voor liefst 54% is Trump een goede zaak voor de Amerikaanse beurs, terwijl amper 21% er positief nieuws in ziet voor de Europese beurzen.

In deze omstandigheden hoeft het niet te verwonderen dat wat de beurzen betreft, de Belgische belegger een “Amerika first” strategie voor ogen heeft. Voor 6 op de 10 beleggers zal de Amerikaanse beurs dit jaar het beste presteren, terwijl slechts 13% de Europese beurzen de hitlijst ziet aanvoeren. Voorlopig is daar echter niet zoveel van te merken, want sinds de verkiezing van Donald Trump heeft de Euro Stoxx 50 het duidelijk beter gedaan dan de S&P 500. Vooral januari was een goede maand voor de Europese beurzen,” merkt Peter Vanden Houte op.

 

Welke beurs zal het best presteren in 2025?

 

De Verenigde Staten

60%

China

21%

Europa

13%

De rest van Azië (buiten China)

4%

Latijns-Amerika

1%

Voor 6 op de 10 beleggers zijn de Amerikaanse industrie en techsector de winnaars onder Trump

Wat de sectoren betreft die het meest zullen profiteren van het Trumpbeleid, mikken zes op tien Belgische beleggers op de Amerikaanse industrie en de Amerikaanse techsector. De helft van de beleggers denkt dat de fossiele energiesector garen zal spinnen bij de terugkeer van Donald Trump. Daar staat niet verrassend tegenover dat maar 27% vindt dat de nieuwe politieke realiteit een goede zaak is voor de hernieuwbare energiesector. Amper een kwart van de beleggers vindt dat Trump’s presidentschap een goede zaak is voor de Europese industrie en amper 23% ziet de Trumpgekleurde toekomst positief in voor de Chinese industrie.

 Is de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president volgens u een goede of een slechte zaak voor de volgende sectoren?

Zeer goed of eerder goed

Noch goed, noch slecht

Zeer slecht of eerder slecht

Weet niet

De Amerikaanse technologiesector

60%

23%

12%

5%

De Amerikaanse industriële sector

60%

22%

12%

6%

Bedrijven die fossiele energie produceren of verkopen

50%

25%

18%

7%

Bedrijven die hernieuwbare energie produceren of verkopen

27%

23%

43%

7%

De Europese industriële sector

25%

25%

45%

6%

De Chinese industriële sector

23%

28%

40%

9%

Europese bedrijven die exporteren

25%

16%

55%

5%

“De Belgische belegger lijkt ervan overtuigd dat het beleid van Donald Trump de Amerikaanse economie en beurzen zal doen bloeien en dat dit deels ten koste zal gaan van Europa. Het komt dan ook als geen verrassing dat de helft van de beleggers ook de dollar in de komende twaalf maanden verder ziet versterken tegenover de euro, terwijl amper 9% een sterkere euro verwacht,” besluit Peter Vanden Houte.

 

### Einde van het persbericht ###

Renaud Dechamps

Spokesman & Media Relations Manager, ING Belgium

 

Over de Beleggers-barometer

De Beleggersbarometer meet elke maand het vertrouwen van Belgische particuliere beleggers. Deze drukt het ‘beleggerssentiment’ uit. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Kantar. De enquête wordt online afgenomen.

Over ING

ING België is een universele bank die financiële diensten aanbiedt aan particulieren, ondernemingen en institutionele cliënten. ING Belgium S.A./N.V. is een dochtervennootschap van ING Group N.V. via ING Bank N.V. (www.ing.com). ​ 

ING is een wereldwijd actieve financiële instelling met een sterke Europese aanwezigheid, die bankdiensten aanbiedt via haar dochteronderneming ING Bank. De doelstelling van ING is: mensen in staat stellen om een stap voor te blijven, zowel zakelijk als privé. De meer dan 60.000 medewerkers van ING bieden particuliere en zakelijke bankdiensten aan klanten in meer dan 100 landen. 

Aandelen ING Groep zijn genoteerd aan de beurzen van Amsterdam (INGA NA, INGA.AS), Brussel en aan de New York Stock Exchange (ADRs: ING US, ING.N). 

ING streeft ernaar om duurzaamheid centraal te stellen bij alles wat we doen. Ons beleid en onze acties worden beoordeeld door onafhankelijke onderzoeks- en ratingbureaus, die jaarlijks updates geven. De ESG-rating van ING door MSCI werd in augustus 2024 voor het vijfde jaar herbevestigd als 'AA'. Sinds december 2023 is het beheer van materiële ESG-risico's door ING volgens Sustainalytics 'Sterk'. Onze huidige ESG Risk Rating is 17,2 (Laag risico). Aandelen van ING Groep zijn ook opgenomen in belangrijke duurzaamheids- en ESG-indexproducten van toonaangevende aanbieders. Enkele voorbeelden zijn Euronext, STOXX, Morningstar en FTSE Russell.